Sv: H-melk
Opprinnelig lagt inn av Solan, her.
Det er ikke H-melk som sådan som er problemet, men homogenisert H-melk. Når melk homogeniseres, pulveriseres melkefettets naturlige, beskyttende fettkuler, og du får i stedet ubeskyttede mikrodråper der fettet lett harskner.
En skulle tro at det er dette som skjer ved homogenisering, men det er ikke helt riktig for H-melk harskner ikke så lett. Skummet melk får en dårlig smak bare få dager etter at den er produsert mens H-melk er like god på smak en uke over dato. Det er tydelig at fettet i H-melk har en beskyttende effekt mot psykotrofe bakterier og sikkert også andre bakterier.
Det som skjer ved homogenisering er at fettkulene deles opp i mindre fettkuler. Altså at de nye fettkulene får med seg membran som omslutter de nye fettkulene.
Melk som har vært frosset har fått ødelagt membranen og den blir harsk. Melk som har vært utsatt for sterkt lys over tid vil også harskne.
|