Syrnet melk
Opprinnelig lagt inn av Kristian, her.
Søtmelk blir pasteurisert ved 72-73 grader mens høypasteurisering er 80-90 grader. Syrnede melkeprodukter må ha en høyere varmebehandling fordi de blir stående ved over 20 grader i flere timer før den avkjøles og tappes. En er mye sikrere på at melken blir syrnet med ønsket bakterikultur ved høyere varmebehandling. Dessuten må den varmes høyere for å ta knekken på bakteriofager som angriper bakterier.
Vet du noe om hvordan de sikret kvaliteten på syrnet melk før pasteuriseringens tid? Her er jeg inne på Terra Nova, og må bare lære meg etter beste evne. Vil gjerne bli 110-120 år slik som de yoghurtspisende russiske bøndene, vet du.
La forresten merke til at Tine hadde vist litt tenner på pizzaosten: "Det er ikke ost alt som smelter." Bra de sier fra! Det er jo så mye dritt med "erstatningsfett" på pizzaostmarkedet, så det er greit å ha klare flagg så man kan styre unna jukseosten.
__________________
--Solan
|