Sv: Derfor må man drikke vann for å forbrenne fett!
Allerede Hippokrates forstod hvordan man kunne få vann ut av kroppen. Faste. Tilførte væske, men ikke fast føde. Aphorismis, seksjon 7.
Et lavkarbokosthold er i seg selv ikke vanndrivende. Det som er forholdet er at man kutter vekk de karbohydrater og den mengde av dette som er vannbindende. Det er to forskjellige ting, selv om resultatet blir det samme.
På lavkarbo er tørsteegenskapen enda mer alert enn på såkalt ”vanlig” kost.
Kroppen har som vi har sett før, tørsterefleksen som sin beskyttelsesmekanisme. Den sier ifra når balansen er kommet dit at den bør justeres. Motsatt har den ingen – altså som ikke gir beskjed når vi tar inn for mye vann.
Eller ----?
Jo faktisk – nemlig tørsten. Drikker man forsiktig og ikke pøser på for mye om gangen, så vil denne si ifra når nok er nok av vann. Ingen kalkulatorer eller vannflasker trengs.
Ketose - proteiner - nyrer
På et lavkarbokosthold er masse vann og ketose uttrykk og ord som går igjen – med et skjær av mystikk rundt seg. Magi? Neppe.
En myte er at lavkarbo med en del proteiner belaster nyrene. Husk at tørsten sier deg hvor mye vann du trenger. Har man problemer med nyrene er det nok ikke vann man løser det med.
Faktisk har undersøkelser vist at det å være i ketose samt spise relativt mye proteiner – ikke hos normalt friske gir noen problemer. Dette ble blant annet vist av de klassiske forskerne McClellan og Du Bois for godt over 70 år siden.
http://www.jbc.org/cgi/reprint/87/3/651
Faktisk er ikke noe nytt påvist for normalt friske folk. Legg merke til at de såkalte vitenskapelige undersøkelser som måtte antyde noe annet – er og dette er moro – slike som anbefaler at man skal ete mye karbo.
Elizabeth Ward heter en kunnskapsrik og klok kvinne – og en resurs og initiativrik. Hun er leder i British Kidney Patient Association, ja hun grunnla den visst også (kidney=nyre).
Hun har uttrykt at
”Dersom du har friske / sunne nyrer – så kan du ikke ete nok protein til å ødelegge dem.”
Jo da, hun er klar over at mange vil ete lavkarbo – ergo mye fett og eller mye protein. Hva da?
Jo – klokelig råder hun oss til å ta nyretest hos fastlegen. En slik urintest vil fange opp i alle fall 90% av eventuelle problemer. For – de eventuelle undersøkelser som har vist noe problem med mye protein – i tillegg til det politifiserte – er på folk med allerede nyreproblemer på et visst nivå.
Ja – hvorfor ikke ta denne testen om man er usikker eller vil være helt sikker. Bedre det enn å tro at vannet inneholder magi.
En lettlest innføringslink til dette:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/2859733.stm
Er det bare å anbefale ikke-normale regler om vann til folk som kanskje har hjertefeil eller nyreproblemer eller …… ?
http://www.aftonbladet.se/vss/halsa/story/0,2789,337318,00.html
Salt
Om man drikker for mye – lar seg lede av dagens urbane mote – kan man i verste fall forskyve balansen fordi det blir for lite salt (nacl – kjøkkensalt) i kroppen. Dette kan spesielt lett skje om man trener eller utfører aktiviteter og man svetter mye og skal erstatte dette med kun vann. Derfor bør veske tilført under trening ha cirka 1g nacl per liter vann. Ikke mye, men en god blanding.
For mye vann og for lite salt – denne tynne blandingen er først og fremst farlig for hjernevevet. Det er like farlig med for mye vann som for lite vann.
Under Boston Marathon i 2002 døde noen av å ha drukket for mye og rubbet denne balansen.
Om man vil kan man se 14.april utgaven fra 2005 av ”New England Journal of Medicine”
(mulig den må betales for nå – vet ikke). For lite salt i hjernen.
Ta det rolig og fornuftig
Man skal ikke skremme noen med eksempler som har skjedd – men man skal heller ikke være uvitende – for det er lett å bli revet med av moter. Da vil vi gjerne ta i litt ekstra også.
Det beste er å la kroppen ordne dette selv.
|