VG om lavkarbo a la Atkins 20/05
I VG i går var det en leser som hadde et spm ang lavkarboslanking a la Atkins. Spm lyder som følger:
Lavkarboslanking
Har prøvd mange metoder, men det var lavkarboslanking som fikk fart på sakene. Unngår alt sukker og spiser veldig lite karbohydrater, men mye protein. Har mistet helt lysten på sjokolade og bakst. Er det riktig at deler av Atkins teorien har fått litt ny støtte av forskningen? - Nina
Svar:
De fleste studier med varighet på minst ett år tyder på at det er mengden energi i kosten som er avgjørende for om man tar av i vekt. Selv om enkeltstudier kan tyde på at protein og fettrikt kosthold er noe mer effektivt enn andre typer kosthold når det gjelder å gå ned i vekt, er det alt overveiende klart at det er antall kalorier som spises i forhold til det som forbrukes som er det avgjørende. Dessuten er det ikke ansvarlig på global basis å spise et svært proteinrikt kosthold. Det er ikke ressursvennlig å bruke så mye kjøtt i kostholdet som det legges opp til i Atkins kosthold. I tillegg vil et slikt kosthold i Norge etter all sannsynlighet føre til økt nivå av kolestrol i blodet og dermed økt risiko for å få hjerteinfarkt fordi fettet i norsk kosthold er meget hardt.
- Ernæringsprofessor Christian A. Drevon.

|