Masse konfekt
Ganache (Dette er en basisoppskrift til flere av de andre julegodtene)
0,5 l kremfløte
550 g mørk sjokolade
Hakk sjokoladen grovt og kjør den i en kjøkkenmaskin til kosistensen er som pulver. Det gjør ikke noe om den smelter litt.
Hell fløten i en kjele og varm opp til kokepunktet. Hell sjokoladepulveret i en skål og rør i fløten. Når all fløten er rørt inn, tilsettes smøret. Rør skikkelig. Nå er ganachen klar.
Appelsin-trøfler
(ca. 50 stk)
1/2 porsjon ganache
skall av 1 usprøytet appelsin
100 g kakao
Riv appelsinskallet på et fint rivjern eller juliennejern hvis du har, og rør ganache-massen sammen med skallet. Sett massen til kjøling i 2-3 timer til den stivner og kan formes som kuler. Dryss kakao i ett fat. Form kuler, bruk en teskje eller hendene - og vend dem i kakaoen. Trøflene skal oppbevares kjølig i en lufttett boks. Rull kulene i frisk kakao igjen rett før servering.
Konjakk-trøfler
(ca. 50 stk)
1/2 porsjon ganache
4 ss konjakk
100 g kakao
Rør konjakken i ganache-massen. Sett massen til kjøling i 2-3 timer til den stivner og kan formes som kuler. Dryss kakao i ett fat. Form kuler, bruk en teskje eller hendene - og vend dem i kakaoen. Trøflene skal oppbevares kjølig i en lufttett boks. Rull kulene i frisk kakao igjen rett før servering.
Mandeltopper med sjokolade
(ca. 40 stk)
75 g skåldede mandler
225 g sjokolade 70 % eller mer
Det er viktig at mandlene er helt tørre før de hakkes grovt eller skjæres på langs. Temperer sjokoladen i vannbad og vend inn mandlene. La massen hvile i 5-10 min. Legg bakepapir på en stekeplate og bruk to teskjeer til å forme små topper av sjokolademasse på bakepapiret. Når sjokoladen har stivnet, kan mandeltoppene spises umiddelbart eller oppbevares i lufttette bokser.
Cappuccinopraliner
(ca. 20-25 stk)
150 g sjokolade 70 %
3/4 dl kremfløte
2 ss sterk, kald kaffe
Evt. pynt: hvit sjokolade, kakao
Bryt sjokoladen i biter. Varm opp fløten i en kjele og legg sjokoladen nedi til den smelter. Tilsett kaffen og rør om. Hell massen i former og sett dem på et kaldt sted for å stivne. Smelt den hvite sjokoladen og legg en dæsj på toppen av hver pralin. Dryss på litt kakao til slutt.
Fra KK Julen 2004
__________________
Marianne
I expand my life to include the possibilities of miracles!
|