Sv: hva er det folk egentlig har spist før åkre og butikk?
Opprinnelig lagt inn av akarimar, her.
Takk for velkomst!
Det jeg er interressert er for eksempel å diskutere hva folk kan ha spist og sammen ligne med det man vet om hvrdan folk har spist foreks på Grønland....
... Er også nygjerrig på hvordan kostholds endringene må ha påvirket folks helse, reproduksjon, levemåte osv. Fikk grøss når jeg leste om antibeitestoffer i korn, og hvordan de virker på menneske kroppen.Ekkelt!
De DNA-studier som man gör på gamla skelett visar att våra europeiska förfäder var storviltjägare. Man åt mamut, ullhårig noshörning, jättehjortar, grottbjörnar och liknande mat. Antiloper och harar ingick inte mätbart i kosten. Alla bytesdjur var sådana som har stora fettförråd. Förmodligen var födans näringsinnehåll ganska lik den grönländarna åt. Tyvärr kan man ännu inte spåra eventuellt intag av kolhydrater. Jag gissar att man åt 90 procent fettrikt kött på årsbasis.
När jordbruket kom sjönk medellängd drastiskt och välfärdssjukdomarna uppenbarade sig. Gräsfrö är dålig mat för en människa, men det möjliggör stationär bosättning och jämnare födotillgång över året. Det gav dagens överbefolkning.
Om vi fortsatt att vara jägare så skulle jorden bara ha haft en bråkdel av dagens befolkning.
Sten Sture
|