Sv: The Health Report - kalorier ikke årsak til overvekt?
Jeg har lest en enestående bok av den amerikanske professoren Micahel Pollan - "An Omnivore's Dilemma", i der tar han opp nettopp dette med all tilsetningen av fruktose i maten. Dette er et mye større problem i USA enn her i Europa!
Dette skyldes faktisk utspekulert landbrukspolitikk i USA. Siden Nixons regjering har myndighetene der borte pushet på bøndene til å dyrke så mye mais som mulig, fordi det er en veldig billig råvare for dem.
Denne maisen brukes bl.a. til å fete opp kyr (enda kyr ikke er ment til å spise annet enn gress!) men kan også raffineres til å lage alt fra drivstoff til ymse ingredienser i mat (fortykningsmiddel, hydrogenisert olje, maisstivelse og kanskje verst av alt fruktose-sirup).
Heldigvis ser det ut som også matindustrien i USA begynner å gå bort fra fruktose nå, og jeg håper aldri vi får noen trend i Europa hvor det brukes fruktosesirup som søtning.
Fruktose nedbrytes annerledes enn glukose, og har lettere for å binde fett fra karbohydrater. Problemet opptår selvsagt når mengden fruktose blir for stor (mer enn 10 % av energiinntaket), og særlig i sammenheng med kalorioverskudd.
Fruktose stimulerer heller ikke frigjøringen av leptin- og grehlinhormoner, som er viktige hormoner for sult- og metthetsbalansen.
|