Sv: Hva er beste olje??
Opprinnelig lagt inn av Kanutten, her.
Tror jeg skal satse på en annet merke, likavel Av og til tror jeg pris og kvalitet henger sammen.
Ja - det er helt riktig ! Du får stort sett hva du betaler for. Du kan bruke extra virgin til steking, men bare på lav varme. Det skal ikke ryke av den.
Jeg har "funnet" Oliviero butikken med sine oljer og er storfornøyd med dem. De er ikke ille dyre heller. De jeg liker best fra den butikken:
Som allround olje bruker jeg Huile d´Olive som er kaldpresset extra virgin fra Hellas (Matinea & Avia). Denne kan brukes til steking på svak varme enten alene eller 50/50 med meierismør. Nøytral og mild smak. Om ejg ikke har MCT bruker jeg den i smoothies. Til salat bruker jeg den over som basis om jeg lager urteolje(r) eller hvitløksolje.
Men Olivieri sin basilikum olje er virkelig god. De har også en sitronolje som er fantastisk til fisk. For ikke å glemme trøffeloljen som er knallgod til eggeretter.
Til steking bruke jeg enten meierismør alene eller Cocosa Pure alene - eller 50/50 av hver, - eller olivenoljen over. Men jeg har også funnet ut at et firma som heter Olivado har en veldig god avocado olje. Den tåler litt høyere temperatur enn andre oljer (utenom kokosolje).
Smaken er som baken sies det. Husker et innlegg fra MHM ang en test på oljer. Og så fant jeg det pinadø og ! Her er det mye nyttig info:
Opprinnelig lagt inn av MHM
Kom over en morsom artikkel på flere sider i KK (nr 12 2004). Det var et sammensatt smakspanel (flest kokker) som skulle teste ulike olivenoljer man får kjøpt på butikken. Alle oljene er xtra virgin! Pris, flaske, holdbarhet, lukt og smak ble vurdert.
Best i test:
* L'ulviveto di Dauvina gusto delicato (75 kr for 250 ml).
(Det kan jeg underskrive på, for dette er MIN olje... Kjøper den på Meny.)
Nummer to i test:
* Fraticello fra Pietro Coricello (64 kr for 750 ml)
Orker ikke skrive opp alle de som lå i middelskiktet.
Tapere i testen, som alle fikk terningkast 1:
* Ybarra, jomfruolje
* Mills kaldpresset olivenolje
* Eldorado olivenolje
* Rimi olive oil
* Landlord olivenolje
Karakteristikker om disse taperne var: "harskt, surt, helt forferdelig vondt, kjemisk, rustikk taverna og båtolje, minner om dårlig urinprøve, bitter og ekkel, maling, lukter som det grå limet vi brukte i forminga"
Såååååå, konklusjonen er: Hvis du ikke liker olivenolje - prøv igjen! Prøv vinneren i denne testen, den ER god! Xtra virgin er altså ikke nok - man må finne de gode og litt dyre merkene.
__________________
Life is short ~ break the rules ~ forgive quickly ~ kiss slowly ~ love truly ~ laugh uncontrollably ~and never regret anything that made you smile
|