Sv: Skriverier i media
Jeg har aldri hatt så god fordøyelse som etter at jeg begynte med lavkarbo. Siden jeg ikke spiser brød, poteter, pasta eller ris får jeg plass til mye mer grønnsaker. Stort sett tror jeg lavkarbospisere får i seg mer grønnsaker enn de som spiser mye brød og andre kornvarer.
Stoffet butyrate som er omtalt i artikkelen er det som på godt norsk heter smørsyre. KK kunne godt ta seg bryet med å oversette riktig, men dessverre er det få journalister som skriver om ernæring som har noen ernæringsfaglig bakgrunn. Smørsyre er en kortkjedet fettsyre. Bakterier i tykktarmen kan omdanne fiber til smørsyre, og denne smørsyra gir næring til tarmcellene noe som har en gunstig effekt på fordøyelsen. Det er altså fiber som omdannes til smørsyre og ikke "vanlige karbohydrater" som sukker og stivelse. Tanken bak studien er nok det at folk som lever på lavkarbo får i seg for lite fiber noe som igjen kan gi utslag i fordøyelsesplager, men dessverre kommer ikke det tydelig nok fram i artikkelen.
|