Sv: Sukkeralkoholer?
Opprinnelig lagt inn av Nille, her.
Sukkeralkoholer er enkelt forklart kunstig søtstoff, som ikke påvirker blodsukkeret siden det i liten grad nebrytes til sukker i kroppen
Strengt tatt er det ikke helt riktig å kalle sukkeralkoholer for kunstig søtstoff, iallefall ikke hvis vi definerer kunstige søtstoff for stoffer som ikke finnes i naturen. Aspartam, sukralose, cyklamat, og sakkarin er søtstoffer som kun kan framstilles kjemisk, men sukkeralkoholene finnes i små mengder i blant annet frukt og bær. Plommer har litt sorbitol, og siden sukkeralkoholene er kjent for å virke avførende er det ikke uten grunn at svisker er et gammelt kjerringråd mot forstoppelse. Sukkeralkoholet xylitol som brukes mye i sukkerfri tyggis finnes naturlig i saft fra bjørketrær.
Boka "Sukker en snikende fare" av Iver Mysterud og Dag Viljen Polezynski skiller mellom søtstoffer som er rent kjemisk framstilt og søtstoffer som også finnes i naturen. Men at noe er naturlig betyr ikke nødvendigvis av det er fritt fram til å bruke det så mye man vil, sukker er jo også et naturlig stoff.
Men bortsett fra definisjonen på sukkeralkoholer er jeg helt enig med deg Nille.
|