Sv: Dagbladet.no i dag - "Ikke sant at fett gir hjertesykdom"
Iset er nok inne på noe her. Denne artikkelen på melk.no omhandler temaet:
http://melk.no/Article.aspx?artid=11...mnu3id=&mnu4id=
Blant annet står det om naturlige vs industrielt fremstilte transfettsyrer:
Industrifremstilte transfettsyrer
Industrielt fremstilles transfettsyrer når vegetabilske oljer varmes opp over lang tid på høy temperatur. Hard margarin inneholdt tidligere store mengder transfett, men det finnes nå metoder for å fjerne disse fettsyrene. Fordi transfett i margarin nå er fjernet, har den totale mengden transfett vi inntar fra bearbeidede produkter gått ned. I dag er kjeks og kjøpekaker viktige kilder for transfett. Når man leser på varedeklarasjonen på et produkt kan betegnlsen "herdet vegetabilsk fett" og uttrykk som "herdet planteolje" og "herdet plantefett" indikere at det er transfett i matvarene.
I Danmark har man gått til det skritt å forby oljer og andre fettstoffer som inneholder mer enn 2 % transfett.
Naturlige transfettsyrer
Naturlige transfettsyrer dannes i vommen hos drøvtyggere og derfor finnes det naturlig forekommende transfettsyrer i meieriprodukter og i kjøtt fra drøvtyggere.
De uheldige helseeffektene man har sett av transfettsyrer er først og fremst knyttet til de industrifremstilte transfettsyrene
|