Sv: Vegan + Lavkarbo?
Det var et bra svar du fikk sist nå. I utgangspunktet trenger kroppen alle essensiell amminosyrer tilgjengelig på samme tid for å dekke behovet kroppen har. Jeg sier samme tid, ikke hele tiden. Dvs at om man ofte nok har en komplett mengde amminosyrer tilgjengelig så går det bra. Derfor må hel-veganer passe spessielt på proteininntaket og ta tilskudd. Vi lagrer ikke proteiner så dette må skje gjennom kosten. Dette er det klareste bevis på at vegan-diett ikke er optimalt/komplett for kroppen. Men med rett kunnskap og opplegg går det bra likevel. Egg, feks er komplett mat, med unntak av C-vitamin. Men med nok grønt og frukt er jo det ikke noe problem.
Planteproteiner er i pr def ikke nok. De mangler noen av de essensielle amminosyrene.
Når det gjelder fett er det lettere, for det er i grunnen ingen forskjell på animalsk og plantefett. Det finnes mange ulike fettmolekyler, mettede, umettede, lange og korte og plantefett skal holde en lang vei. Bare pass på at man ikke overdriver karboinntaket gjennom frukt og spis nok fett og protein (for å klare å følge lavkarbo). Omega 3 er viktig og enklest gjennom inntak av sjømat, men med kunnskap om planteverden er det ikke noe problem. Man kan jo faktisk godta at man tar tran og så kan man glemme det... eller man spiser sjømat eller man spise feks valnøtter, etc som inneholder omega3.
Jeg ville ha passet på å ikke overdrive inntaket av omega6. Planteføde kan inneholde mye av dette om du baserer deg på billige planteoljer, spiser soya, etc. Spise kokosfett (mettet), og gå for de enumettede fettene for energi og lavkarbo. Det kan være olivenolje, rapsolje, palmeolje, nøtter, etc.
Stek i kokosolje, den tåler det best.
Spis nøtter, det er bra, ikke overdriv fruktspisingen. Konsentrer deg om å få komplett med proteiner daglig og pass på at maten inneholder nok fett. Omega3 !!
|