Ikke akkurat om handsfree, men likevel om mobiltelefoner Problemet er at det kommer nye beskjeder og kontra-beskjeder hver måned; forskerne klarer ikke bestemme seg . Og det er selvfølgelig fordi vi faktisk ikke kan vite særlig mye mer før det har gått en tid.
---------------
Mobil - hasard med helsen?
Mobiltelefonen er med oss overalt, og vi bruker den flittig. Men vår nye bestevenn beskyldes for å kunne gi oss en rekke alvorlige helseplager.
GUNHILD M. HAUGNES
Kommentar
Sædkvaliteten blir 30 prosent dårligere for menn som går rundt med mobiltelefonen i bukselommen. Det var konklusjonen i en internasjonal undersøkelse, som ble presentert tidligere i sommer.
Dette er langt i fra den første studien som mener å kunne påvise at mobiltelefonen kan være helseskadelig.
Flere undersøkelser munner ut i at mobilstråling fører til en biologisk reaksjon i hjernen og forandringer i cellene. Blant annet viser en svensk studie at faren for hjernesvulst øker kraftig ved hyppig bruk av mobiltelefonen.
I en annen undersøkelse påstås det at det kan være sammenheng mellom mobiltelefon og Alzheimer. Noen mener mobilstråling kan sette fart i utviklingen av leukemi.
FN-prosjekt
FN har satt i gang et stort forskningsprosjekt knyttet til mobilstråling, og spesielt ser man på faren for kreft. Den endelige konklusjonen er ventet neste år. Et dansk forskerteam, som er med i prosjektet, mener å kunne bevise at mobiltelefonbrukere får større svulster på ørenerven enn ikke-brukere.
Andre undersøkelser konkluderer med at det ikke kan påvises noen sammenheng mellom mobilstrålingen og helseplager. En av dem viser til og med at mobiltelefonen gir bedre korttidshukommelse - for menn.
Hva skal vi tro?
Problemet er at mobiltelefonen er forholdsvis ny. Vi får derfor trolig ikke noe endelig svar når det gjelder langsiktige skader før langt inn i fremtiden. Likevel bruker "alle" den nye folkekjæledeggen, og mange av oss har den på hele tiden. Mobiltelefonen må derfor sies å være tidenes helseeksperiment.
Så hva skal vi gjøre mens vi venter på svaret?
Skal vi være bekymret på vegne av oss selv og ikke minst på vegne av barn og ungdom, som elsker mobiltelefonen mest av alle? Skal vi spille hasard med mobilgenerasjonen fremtidige helse? Tar vi sjansen på at de vil slite med å føre slekten videre og være mer utsatt for alvorlige sykdommer som kreft og Alzheimer?
Flipp stråler mest
Norske myndigheter har ikke sett noen grunn til å advare mot mobiltelefonen, så lenge man bruker en telefon som holder seg under en bestemt grense for elektromagnetisk stråling (såkalt SAR-verdi) på 2 watt/kilogram mot hodet.
Forbrukerrapporten har i samarbeid med sine europeiske søsterblader undersøkt strålingen i 28 telefoner. Den avslører store forskjeller. Den viser blant annet at de nye sammenleggbare flipp-telefonene (clam-shell), som på kort tid har blitt superpopulære, stråler mest. Men ingen av disse telefonene sprengte myndighetenes SAR-grense.
Grensen er satt av en internasjonal organisasjon som jobber for beskyttelse mot stråling. Mange andre land har samme grense som Norge. Her er det imidlertid kun tatt hensyn til kortsiktige helseeffekter. Vi kan derfor føle oss relativt trygge på å unngå overopphetning av hodet, men vi kan på langt nær være sikre på å unngå hjernesvulst og andre hjerneskader i fremtiden.
Myndighetene innrømmer da også at det er stor usikkerhet rundt dette og anbefaler alle, og spesielt barn og unge, å ta sine forholdsregler.
Hver og en av oss kan gjøre mye for å begrense strålingen og dermed redusere helserisikoen. Vi kan for eksempel bruke handsfree-produkter, slå mobilen av ofte, holde den langt unna kroppen, sende SMS i stedet for å legge den mot hodet.
Men vi bør ha ambisjoner om å gjøre mer enn det.
Opplyser ikke
Da en skribent i den britiske avisen i Daily Mail nylig skulle kjøpe seg en ny mobiltelefon, ønsket han seg en som strålte minst mulig. Han forhørte seg i en rekke mobilbutikker. Entusiastiske selgere tutet ham ørene fulle med pixel-oppløsninger, batterilevetid, ringetoner, spill og så videre, men ingen kunne svare på spørsmål rundt stråling.
Selgerne så rart på ham da han spurte. Som han selv skriver: "Jeg begynte å føle som om jeg prøvde å kjøpe kondomer i Vatikanet." Til slutt kontaktet han britiske strålevernsmyndigheter, som tipset om en nettside hvor han kunne lete seg frem til SAR-verdier. Slik fant han sin nye mobil.
Det er vel liten grunn til å tro at kunnskapsnivået blant mobilselgere er særlig større i Norge. Uansett er det svært sjelden det opplyses om SAR-nivået i reklamen. Som regel må man lete grundig i bruksanvisningen eller gjøre et dypdykk på produsentenes hjemmesider.
Mobilleverandørene vil naturlig nok helst snakke om alle de nyttige og kule tingene du kan bruke mobiltelefonen til.
Vi klager for lite
Men vi som forbrukere må også ta på oss endel av skylden for at det er vanskelig å finne SAR-verdier. Vi spør jo ikke om strålingsnivået. Vi kan ikke vente at mobilbransjen tar hensyn til helsen vår hvis vi ikke gjør det selv.
Vi klager heller ikke til forbrukermyndighetene hvis vi ikke får svar i butikkene. Hvis vi hadde klaget mer, kunne vi kanskje presset frem krav om bedre merking. Det er lett å innta en passiv holdning. Strålingen er usynlig og vi tenker ikke på den - iallfall ikke før vi får fysiske bevis som brannsår i øret.
Vi kan også påvirke produsentene. Hvis mange av oss gjør som skribenten i Daily Mail, og kjøper de telefonene som har lavest SAR-verdier, så vil mobiltelefonprodusentene utvikle mobiltelefoner som stråler lite - rett og slett fordi det gir økt salg og klingende mynt i kassen. Nokia, Sony Ericsson, Motorola, Samsung og de andre lever nemlig i beinhard konkurranse, og de lytter til pengespråket.
(http://www.aftenposten.no/meninger/k...icle835688.ece)
__________________
- - The most important thing to bear in mind is not to become obsessed with weight or body shape - -
Sist redigert av smosje : 30-01-05 kl 16:26.
|