Vis enkelt innlegg
Gammel 28-05-08, 00:30   #24
energibunten
Seniormedlem
 
Medlem siden: Dec 2007
Alder: 54
Innlegg: 648
energibunten begynner å bli godt kjentenergibunten begynner å bli godt kjentenergibunten begynner å bli godt kjentenergibunten begynner å bli godt kjentenergibunten begynner å bli godt kjentenergibunten begynner å bli godt kjent

Sv: Karbohydrater før trening på ketolyse

Jeg har tatt det jeg tror jeg kan om næring og utholdenhetsutøvelse fra en Anthony Colpo. Han har erfaring med muskelbygging, styrketrening og sykkel. han har vel bla skrevet bøker om vektnedgang og kolesterol og lever på lavkarbo etter en 10års periode på såkalt sunn mat (lavfett) der han ble dårligere og dårligere.

Han oppdaget smertelig at sykkeltrening og konkurranser ikke gikk uten å innta karbo etter trening for å bygge opp igjen det glucogenlageret han hadde brukt av.

Jeg tror på:
Å spise lavkarbo for å maksimere fettforbrenningen både før under og etter utholdenhetstrening. Vi har vel 3 former for energiomsetning:
1. Creatin
2. Anaerob forbrenning av glucose -> melkesyre
3. Aerob forbrenning av glucose, fett

Man kan skape glucose av proteiner, men dette vet jeg ikke så mye om ifm trening, tror det er en mer begrenset sak som feks skjer med de som er i ketose og har meget lite karboinntak. Vet ikke om cellene kan bruke protein også i aerobe prosesser.

Utholdenhet er en evne til å utøve i relativt lang tid, så lang tid at kun anaerobe prosesser ikke er nok (creatin brukes opp meget raskt, melkesyre stopper oss ganske fort da det lammer musklene). Nå er det ikke slik at man ikke bruker disse formene for energi under en utholdende øvelse, men snarere er det slik at melkesyren ikke kan hope seg opp og stoppe oss. Når man står på for fullt er grensen stort sett å tåle smerten og å unngå å skape for mye melkesyre innen utøvelsen er over. Melkesyren må konverteres tilbake og forbrennes aerobt og dette krever energi, dvs energi fra aerobe prosesser i muskelen. Dvs sumasummarum må man stort sett ha nok O2. Jo lenger utøvelse jo viktigere, jo kortere jo mer kan taes fra anaerobt (med melkesyreopphopning)

Og dersom man driver en utholdende idrett som likevel krever endel melkesyre for å få toppfart (kortere tid) må man ha glucose tilstede. Uten glucose, ingen melkesyre og dermed blir man meget utholdende, men man når ikke toppfart.

Slik Tommygutt holder på, eller jeg selv, driver vi alltid mer enn 20min. Tommygutt driver jo Birken og slikt, samt sykkelløp, så her snakker vi ren utholdenhet der man må ha nok O2. Og gitt nok O2, hvor lenge kan man holde på?

Her kommer type energi fram. Man har begrenset mulighet til å lagre glucogen, maks 90min i konkurransefart, dvs maks 4-500g. Men tommygutt driver lenger, hva da ? Jo svaret er fettforbrenning. Fett er dobbelt så energirikt og vi har mye mer enn en halv kilo fett, selv avmagrede langdistanseutøvere.

Så svaret er at ultimat utholdenhet er å maksimere fettforbrenning. Men om man driver i gråsonen mellom utlimat utholdenhet og 400m løp så må man ha anaerob forbrenning og da glucose.

jeg blir visst aldri ferdig...

Men hva med å ha maks fettforbrenning og likevel glucose ? Det er nok derfor både jeg selv og Tommygutt føler at lavkarbo funker veldig bra for god utholdenhet og restitusjon. Vi bruker energien lagret i kroppen mer effektivt, har de samme krav til O2-opptak som før, men har energi lenger enn før siden vi forbrenner mer fett under høyere intensitet.
Å innta karbo før trening kan ødelegge for den gode fettforbrenningen, samme sak under. Kjenner man seg selv og har et godt opplegg for det kan man klare å innta karbo før og under. Jeg ser ingen grunn til det. Den glucosen jeg trenger får jeg passe på å ha lagret fra før og da gjennom lavkarbo ( den inneholder da karbo den og) og gjennom å innta karbo (og protein) etter trening. Akkurat da er kroppen spesielt flink til å forbrenne fett, bygge opp slitent vev med proteiner og lagre glucogen.

Inntak av carbo etter utholdenhetstrening bør være ifølge et regnestykke:
1. trener man i pratetempo i 30min daglig bruker man ikke mye glucose og fettforbrenning er nok.
2. Trener man 90min hard konkurranse hver dag bør man kanskje spise så mye som 3-500g carbo per dag. men slik er det ingen som orker å trene.
3. trener man som norske skiløpere vil jeg tro man maks trenger 150-300g karbo pr dag. De spiser nok mye mer, kanskje opp i 1000g.
4. dvs en lavkarber som trener menneskelig (feks 30-60min pr dag variert) kan klare seg helt fint på sitt under 100g inntak av karbo ! Evt fylle på litt ekstra de dagene man har hatt spesielt hard trening eller konkurranse. Hva slags intensitet man har er også viktig. Jo lavere og lenger, jo mindre karbo trenger man (fordi man jo forbrenner nesten bare fett!!!)

Så.. vil du ha maks fart på en 800m må du ha lagret glucogen tilgjengelig. Vil du ha maks utholdenhet over 5 timer er det fettforbrenning som gjelder.

Foreslår at man prøver seg frem. Ta litt carbo i drikken umiddelbart etter en litt hard trening, ellers bare lavkarbo, finn ut litt etterhvert...

energibunten er avlogget   Min kostholdsfilosofi: lavkarbo, hel sunn mat Svar med sitat