Sv: Smør/olje?
Bare legger til en link her jeg. Om naturlige transfettsyrer og hvor sunt det er 
Står på svensk, og står bl.a
Sitat:
Mjölkfett och CLA
...
CLA: De mest kända och studerade naturliga transfettsyrorna betecknas CLA. Strukturen skiljer sig från linolsyrans och andra vanliga fleromättade fettsyrors genom att dubbelbindningarna är konjugerade. Detta innebär att de sitter intill varandra utan någon CH2-grupp emellan. De får därför helt andra egenskaper. Figurens översta fettsyra utgör huvuddelen av CLA i mjölkfett. Båda fettsyrorna har den ena dubbelbindningen i trans-form.
Enkelomättat transfett: Mjölkfett innehåller även en enkelomättad fettsyra i trans-form med dubbelbindningen placerad vid C-11. Detta illustrerar att vissa transfettsyror finns i såväl mjölkfett som härdat fett. Många av de typiska från härdat fett är obetydliga i mjölkfett, och mängdfördelningen är helt annorlunda.
Naturligt hälsoriktiga: Idisslare lever i symbios med magbakterier som hjälper dem att tillgodogöra sig energi och näringsämnen från gräs och andra växter. Dessa bakterier är för sin egen överlevnad anpassade till att bilda ämnen som är optimalt nyttiga för djuret. De är därför sannolikt bra och ofarliga även för andra däggdjur och för människan. Detta är den ofta förbisedda ekologiska grunden för att hälsomässigt skilja mjölkfettets naturliga transfetter från det processade härdade fettets transfetter.
Hälsoeffekter: En rad positiva hälsoeffekter tillskrivs CLA som är föremål för mycket forskning och är intressant både för hälsomedel och för mervärdesmat (functional food). Vissa enzymer som omvandlar linolsyra till inflammatoriska eikosanoider hämmas av CLA. Detta kan vara en förklaring till skyddseffekter mot hjärt- och kärlsjukdomar.
Sitat:
klarte ikke kopiere inn figuren... 
CLA som antioxidant
Konjugerade dubbelbindningar ger antioxidanteffekt i fettsyror som CLA likaväl som i karotenoider.
Karotenoider: En nu välkänd stor grupp av antioxidanter är karotenoiderna. De karakteriseras av många konjugerade dubbelbindningar som alla har trans-form. Figuren visar den gula karotenoiden zeaxantin med elva trans-dubbelbindningar. Den finns i hög halt i majs där den skyddar det höga innehållet linolsyra med dess dubbla icke-konjugerade dubbelbindningar mot oxidation. Karotenoiderna visar klart att det inte generellt är trans-formen av dubbelbindningar som medför hälsorisker.
Antioxidanteffekt: Karotenoidernas antioxidantverkan är kopplad till de många konjugerade dubbelbindningarna. Dessa stabiliserar den kolcentrerade radikal som bildas när en syreradikal fångas upp. En liknande antioxidanteffekt erhålls från CLA. Den blir mycket svagare med bara två dubbelbindningar, men halten av CLA kan vara mycket högre. Dessutom skyddar CLA viktiga membraner där CLA kan byggas in.
Cancerskydd från CLA: Rapporterade skyddseffekter från CLA mot bland annat bröstcancer kan kopplas till antioxidanteffekten. Däremot kan varken karotenoider eller CLA förväntas ge något effektivt antioxidantskydd i lungor eller arteriellt blod. Det är sedan länge känt att konjugerade dubbelbindningar har antioxidanteffekt främst vid låga syrehalter.
Ekomjölk: Studier har visat på högre halt av EPA och särskilt CLA i ekomjölk jämfört med konventionell mjölk. Detta ger hälsomotiv för de nu allt vanligare ekologiska varianterna av mjölk, smör, Bregott och ost. Innehållet i mjölk av EPA och CLA ger också motiv för mjölk med högre fetthalt. Förmodligen är ekologiskt mjölkfett en hälsoriktigare, säkrare och mer prisvärd källa till CLA än olika hälsopreparat och livsmedel med tillsatt CLA.
|