Vis enkelt innlegg
Gammel 17-02-05, 11:41   #17
mofe
Seniormedlem
 
mofe sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2004
Innlegg: 14.144
mofe er bare helt fantastiskmofe er bare helt fantastiskmofe er bare helt fantastiskmofe er bare helt fantastiskmofe er bare helt fantastiskmofe er bare helt fantastiskmofe er bare helt fantastiskmofe er bare helt fantastiskmofe er bare helt fantastiskmofe er bare helt fantastiskmofe er bare helt fantastisk

Opprinnelig lagt inn av sommerfugl

noen her som vet noe om biologistudiet?

Sånn "on the top of my head" kan man jobbe som zoolog. Man kan jobbe i laboratorier med celler og sånt fancy. Man kan jobbe som lærer i biologi. Man kan jobbe med dyr, evnt. jobbe med utrydningstruede dyrearter...

Jeg tror jeg quoter denne, jeg - fra http://www.unginfo.oslo.no/utdanning/forvirra.php
Så kan du finne infoen selv.. jeg er litt sløv i dag, nemlig :

Opprinnelig lagt inn av artikkelen


Forvirra?

Da er du ikke alene. Med alle de utdannings- og yrkesmulighetene som finnes, er dette en helt naturlig reaksjon som mange opplever når de skal velge yrke og søke videre på skoler til neste år. Du drømmer kanskje om at du en dag vil våkne opp og vite akkurat hva du vil jobbe med i fremtiden. Slik er det dessverre ikke!

På denne siden finner du noen enkle tips om hvordan du kan finne ut hva du vil "bli". Litt lengre ned på siden finner du en liste over oppslagsverk og steder du kan få hjelp, og ikke minst noen nettsteder som kan være til hjelp.

Stopp opp og tenk!
Det er kun du som skal ta valget. Valget skjer ikke av seg selv og krever at du bruker tid på å lese i oppslagsverk, ber om hjelp og råd fra andre, tenker, utforsker, leter og diskuterer. Derfor bør du ikke vente til det er to dager til søknadsskjemaet skal leveres inn.

Ditt utgangspunkt: Det du liker å gjøre og det du er flink til!
Utdanning og yrkesvalg er et spørsmål om interesser og ferdigheter. Det er hva du liker å gjøre og hva du er flink til som vil bestemme hva slags type arbeid du vil like og trives med. Det kan være bra å ta utgangspunkt i dine favorittfag på skolen og hva du liker å gjøre i fritiden. Er det best for deg å jobbe alene eller synes du det er morsommere å jobbe sammen med andre? Liker du å gjøre lekser og å lese teori, eller liker du å gjøre praktiske oppgaver? Tenk over hva du har opplevd, hva du liker og ikke liker.

Bruk de voksne i din omgangskrets og ring!
Bruk foreldre, onkler, tanter, besteforeldre eller dine venners foreldre, og spør de ut om deres yrker eller om de kjenner noen som jobber med ditt drømmeyrke. Ta kontakt med de som har en utdannelse eller en jobb du er nysgjerrig på. Det er ikke farlig å ringe til en bedrift eller folk du ikke kjenner fra før av. Som regel er folk hyggelige, og de fleste liker å snakke om seg selv og jobben sin. Slå deg sammen med vennene dine og start en stafett for å se hvem som kan finne ut mest om de yrkene dere er nysgjerrige på.

Forutinntatte meninger
Vær kritisk til hva som er en vanlig oppfatning av et yrke. Hvorfor skal alle ha trendy media jobber? De som uttaler seg om hva som er in og ikke in av yrker, har de egentlig peiling på hva de snakker om? Det er tross alt bedre å følge egne lyster enn å la seg presse inn i et spor som alle følger. Det er mange du blir påvirket av; din nærmeste familie, hva dine venner velger, rådgivere og andre voksne som du møter gjennom fritidsaktiviteter. Derfor er det viktig å prøve å finne frem til hva du selv vil, og være bevisst alle som har en mening og hva du bør gjøre.

Ta valget på alvor, men ikke for alvorlig
Vær klar over at de valgene du tar i dag ikke er endelige eller avgjørende for hva du skal gjøre resten av livet. Alt du prøver ut gjennom skole og jobb har en verdi fordi du blir sikrere på hva som er rett og ikke rett for deg selv å jobbe med. Dessuten har man gode muligheter til å bygge på en fullført fagutdanning med høyere utdanning. I dag snakker man om at arbeidsmarkedet i fremtiden vil kreve at man utdanner seg flere ganger i løpet av et yrkesliv. Samtidig sies det at mange arbeidsgivere legger vekt på at du kan mye forskjellig, og at de blir interessert i deg nettopp fordi du skiller deg litt ut. Derfor skal du ikke være redd for å velge nå, for du kan bygge på det du har lært med nye kurs eller utdannelser.

Andre tips!
Et annet tips er at du bør følge gløden og det som motiverer deg mest. Det er ofte det du kan gjøre det best i! Tenk deg også hva du ville jobbet med hvis du ikke var avhengig av lønn. Da finner du kanskje en jobb som du enda ikke har tenkt på. Det viktigste nå er at du begynner en prosess hvor målet er å komme frem til hva du vil gjøre i fremtiden eller allerede neste år.

Forskjellige oppslagsverk:
- "Mer utdanning - yrkesorientering" fra Arbeidsdirektoratet inneholder informasjon om utdanning fra videregående, høyere utdanning, til du er ferdig utdannet til et yrke. Denne kan du få på Unginfo, på skolen eller ved å kontakte Aetat gratis 800 33 166, hvor du også kan få opplysninger om ledige stillinger, yrker og utdanning. Den ligger også inne på Aetat sine sider under "Veiledning og kvalifisering". Se www.aetat.no.

- "Din videregående opplæring" fra Pedlex Norsk Skoleinformasjon får du på skolen eller du kan bestille dem hos Utdanningsetaten tlf. 815 68 440, eller du kan finne informasjonen her.
- Utdanningsetaten, avdeling for fagopplæring: gir en oversikt for deg som planlegger en yrkesfaglig utdanning. Oversikt over godkjente lærebedrifter i Oslo:www.ude.oslo.kommune.no/bedrifter

- Rådgivere på den skolen du går på. Det kan også være lurt å oppsøke rådgivere på den skolen eller universitetet som du har lyst til å gå på.

- Ungdomsinformasjonen: Det finnes 17 sentre over hele landet, og alle gir informasjon om utdannelse og jobb: www.unginfo.no (UngInfo nasjonalt)

- Jobbfeber.no: nettsted hvor du finner oversikt over ulike yrker, lønnsnivå m.m.

- Private rådgivningsfirmaer.

Linker til gode sider om det å velge
Test deg selv ved å bruke jobbsok.aetat.no:
Her kan du gå igjennom 120 spørsmål om dine interesser og ferdigheter. Spørsmålene i testen er gode til å få deg til å tenke over hva du liker og ikke liker. Du finner også intervjuer med forskjellige personer som har ulike yrker.

you.ls.no: på denne siden finner du informasjon om alle mulige yrker med yrkesbeskrivelser, oversikt over utdanningstilbudene og lærlingeplassene, utdanningsveien til yrkene og hvor i landet du kan få utdanningen gjennomført.


keirsey.com/norweg.html: denne, og liknende personlighetstester, benyttes iblant av konsulenter og rekrutterere under hodejakter og jobbintervjuer. Den kan kanskje fortelle deg litt om deg selv. Eller den kan gjøre deg mer kjent med slike tester, så du er forberedt hvis du skulle komme på et jobbintervju hvor denne typen tester benyttes (oftest for konsulentjobber og lederstillinger). Det finnes mange andre slike tester og to andre klassiske internasjonale tester som benyttes en del av rekrutterere er interessetesten Raven og MBTI. Disse finnes også på nettet, men det finnes ikke noen gratisversjoner av dem.





Se forøvrig http://www.unginfo.oslo.no/utdanning/index.php

__________________
.
mofe er avlogget   Min kostholdsfilosofi: - Svar med sitat