Sv: Spiser jeg for lite fett?
[b]
Opprinnelig lagt inn av Impulsiw, her.
Melange (…) er laget av de vegetabilske oljene soya, raps, palme og kokos.
Siterer fra Mat og Helse-intervju med en fagperson som advarer mot margarin:
(http://www.matoghelse.no/artikler/ma...-er-sunt!.aspx)
Hvis du har valgt margarin for helsas skyld, er det på tide å legge om vanene! Smør er sunnere - hvis vi skal tro Anna Haug, ernæringsfysiolog og forsker ved Norges landbrukshøgskole.
…
Riktig fettsyrebalanse
Vi må passe på at vi ikke får i oss så mye omega-6-fettsyrer at den viktige balansen i forhold til omega-3-fettsyrene blir forrykket. Anna mener at vi bør redusere margarinforbruket og erstatte det med fet fisk, raps- og olivenolje, smør, ost og kjøtt fra drøvtyggere, det vil si storfe, sau, geit og vilt. Da får vi et mer balansert fettinntak.
- En god balanse mellom omega-6- og omega-3-fettsyrer er foreslått til 2:1. I smør er det et brukbart forhold mellom disse, mens margarin og planteoljer fra blant annet mais, solsikke og soya inneholder store mengder omega-6.
- I likhet med i en rekke andre land i Europa og Nord-Amerika spiser vi mer soyafett enn noensinne. Soyaolje, margarin, majones, dressinger, kaviar og makrell i tomat er viktige kilder.
- Soyafett inneholder mye linolsyre, den vanligste omega-6-fettsyren i kosten. Stor overvekt av omega-6 kan fremme betennelsestilstander i kroppen og dermed bidra til astma og revmatisme.
Artikkelen inneholder forøvrig interessante opplysninger om både transfett, kolestrol og annet som har vært drøftet i denne tråden - for de som kan være interessert.
|