Vis enkelt innlegg
Gammel 05-10-08, 16:45   #1
Emmi
Nytt Medlem
 
Emmi sin avatar
 
Medlem siden: Oct 2008
Innlegg: 1
Emmi er på en erverdig vei

Kontrollere blodsukkernivå i svangerskap?

Hei,
jeg snublet over denne siden i dag og har lest litt rundt omkring.

Jeg er gravid i 7. måned, og i forrige uke tok jeg en glukosebelastningstest med nedslående resultater. Nå som jeg er gravid klarer ikke kroppen å produsere nok insulin/jeg er insulinresistent. Litt usikker på hvordan det egentlig forklares, dette er en ny situasjon for meg.

Uansett, hvis man er gravid og scorer over 7.8 på glukosebelastningstesten skal man følges opp av sykehuset. Hvis man scorer over 11 har man diabetes. Jeg scoret 9.8 og skal derfor følges opp av diabetikersykepleier ut svangerskapet, og må begynne å måle blodsukker etc. Jeg går ut i fra at jeg klarer å regulere blodsukkeret ved hjelp av kosthold, alternativt må jeg bruke insulin.

Jeg venter å bli innkalt i løpet av neste uke, men ønsker jo ikke å vente passivt. Hvis jeg ikke får kontroll på blodsukkeret mitt fort som fy vil jeg få en overvektig baby som er utsatt for komplikasjoner etter fødselen. For ikke å snakke om at jeg skal klare å presse han ut også...

Jeg er altså ikke overvektig og ønsker ikke å gå ned i vekt. Tror jeg hadde en BMI på 21 eller 22 før jeg ble gravid, og har ligget litt under gjennomsnittlig vektøkning i svangerskapet. Jeg trenger altså å ha et jevnt "passelig" blodsukker uten å gå ned i vekt. Når blodsukkeret mitt er for høyt legger fosteret på seg for raskt.

Vi har tidligere spist en del mat med lav GI i perioder, men den har vært tidkrevende å lage over tid. Tenker da spesielt på frokost og matpakker, det er noe med vanens makt. Oppskriftene var fra Lauritzson & Davidsson - De beste GI-oppskriftene. Nydelig mat, men oppskriftene var litt overveldende til Kjæresten, så når jeg ble sliten og overarbeid ble det lengre mellom GI-middager. (men nå er det så klart ingen bønn lenger!)

- Det jeg lurer litt på er:
Jeg spiser mye frukt og grønt. En del av fruktene er søte; plommer, bananer, kiwi, pærer, epler, . Kiwi og druer spiser jeg ikke så mye av, men jeg spiser frukt hver dag. (Jeg har behov for C-vitamin slik at jeg tar opp nok jern etter legens ordre, derav en og annen kiwi).
Hvordan påvirker disse blodsukkeret? Fører de til en jevn økning, eller blir det "topper" som kroppen kan ha problemer med?

-Jeg drikker stort sett vann, men også noen glass juice om dagen. Jeg drikker da juice som ikke er tilsatt sukker eller søtstoff. Enten tropiske blandinger eller slike litt dyre juicer fra Nora eller Coop som er proppet med vitamin C og antioksidanter. (blåbære/pære/eple-mikser etc).
Hvordan påvirker disse blodsukkeret? Jeg drikker ett eller to glass om dagen til sammen, da gjerne i kombinasjon grovt brød m/leverpostei.

-En del av oppskriftene her ser fristende ut å prøve (særlig frokostene), men jeg blir litt bekymret når det er snakk om ca 0 karbohydrater og vektreduksjon. Hvordan finner jeg en gylden middelvei mellom "slanking" og "for tykk baby"?

Edit:
-en ting til. Legen sa jeg burde kutte både sukker og søtstoff. Hvorfor søtstoff? Jeg vet det ikke er bra i store mengder, men hvis jeg tar meg en pastill i ny og ne, eller et glass light-brus på lørdagskvelden, påvirker dette blodsukkeret?

Emmi er avlogget   Min kostholdsfilosofi: stabilt blodsukker - GI? Svar med sitat