Fiber gjør deg feit + en ny hypotese for lavkarbo
Dette ble opprinnelig foreslått på Hyperlipid.
Bakterier er smarte. De har vært her mye lengre enn oss. Du vet kanskje at, gitt nok tid, vil en gjeng aper bak noen skrivemaskiner skrive Shakespears samlede verker. Gitt nok tid, utvikler selv "primitive" celler gode strategier.
Hvordan gjør fiber oss feit?
Fiaf er en faktor som blokkerer lipase, som er ansvarlig for fettlagring o. l. Men det viser seg at tarmbakterier bestemmer hvor mye Fiaf vi slipper ut. Flere studier (1, 2) klargjør dette. Aktive tarmbakterier = lite Fiaf. Mus med lite Fiaf legger på seg, blir feite og får diabetes. Mus med få tarmbakterier har mye fiaf og er slanke.
Bakterier lagrer ikke energi. Derfor trenger de oss for å overleve. De er smarte nok til å lage fettsyrer av sukker (eller få leveren til å gjøre det for dem), og så få oss til å lagre det som kroppsfett. Vanlige dyr produserer kun mye Fiaf i sultperioder. Derfor antar vi at det er sulten til tarmbakteriene som står bak alt. Bakteriene har ikke tenkt å dø ut, og dessuten er det en fordel å holde liv i verten.
Men bakterier kan ikke spise rene fettsyrer. De trenger oksygen for å gjøre det. Husk at tarmen ikke har oksygen. Derfor trenger de alternative energikilder for å få til noe med fettsyrene. En favoritt er fiber, som pattedyr uansett ikke kan fordøye. Lagt merke til hvor mye promp du lager på et høyfiber-kosthold? Det er bl. a. svovel, som er et av favoritt-alternativene til oksygen.
Bakterier er geniale. Det er ikke noe problem for dem å omgjøre leveren vår til et verktøy for deres overlevelse. Det er mest sannsynelig heller ikke vanskelig for dem å endre personligheten vår, eller hva vi liker (gjennom opiatreseptorer). Toksooplasma gondii fjerner mus sin naturlige frykt for katter, fordi den ønsker å ende opp i tarmen på en katt.
Morsomt nok kan dette forklare statens halv-religiøse kostholdsanbefalninger. Bakterier skaper evolusjonære trender som sikrer deres eksistens. Bakterier kan ikke gjøre mye i et høyfett-, lavfiber-kosthold. De vil ha kneipbrød.
Et høyfett-kosthold med lite fiber sulter bakteriene. De har ingen energikilde til å bryte ned fettsyrene med. Lavkarbo-kosthold er derfor en balanse mellom oss og våre bakterier.
På kort: tarmbakterier vil overleve. Mer tarmbakterier = mindre Fiaf = mer fettlagring. Fiber fôrer tarmbakterier. De sørger for at vi lagrer overskuddsnergien, siden de mangler et lagringsorgan.
|