Sv: Kan noen forklare meg GB?
Glykemisk Indexs vs Glykemisk belastning
For å fastsette glykemisk indeks for en matvare må et testpanel ( vanligvis ca 10 personer ) spise en porsjon av matvaren som gir nøyaktig 50 karbohydrater og deretter måles gjennomsnittlig effekt på blodsukker etc (m.m) og glykemisk indeks blir fastsatt. Utfordringen er det at enkelte matvarer har høy ”karbotetthet” (næringsinnhold av karbohydrater pr. 100 g) mens andre har veldig lav.
Noen eksempler: Kokt gulrot har GI på 58, mens frokostblandingen Kellogs Frosties har GI 55. Betyr det at det er bedre å spise Frosties…? For de fleste vil fornuften svare at kokt gulrot er best, men om den streiker er GB et godt alternativ…. For å få i seg 50 g karbo fra Kellogs Frosties må en spise kun 58 gram. (altså en helt vanlig porsjon) Derimot, skal en få i seg 50 g karbohydrat fra kokt gulot, da må en spise 667 gram, altså mer enn en halv kilo!! Da må en være veeeeldig glad i gulrot..:-)
I tabellen for glykemisk belastning tas det altså høyde for den store variasjonen av karbohydratinnholdet i en matvare – selv om GI i utgangspunktet kan være likt.
GB regnes ut som følger: (Karbohydratmengden i en gitt matvare * GI) delt på 100 = GB
100g kokt gulrot som inneholder 7 g karbo og GI på 58, regnestykket blir som følger: (7*G58)/100 = GB 4
100 g ”Frosties” inneholder 87 g karbo men har GI på 55 ( 87*55)/100 = GB 48
Et annet eksempel: Vannmelon og Popcorn har samme GI = 72, mens GB er henholdsvis 4 for vannmelon og 40 for popcorn! En må spise et kilo vannmelon for å få i seg 50 g karboh, mens en får i seg 50 g karbo ved å spise kun 91 g popcorn……
Håper dette kan hjelpe....?
|