Sv: Fruktose verre enn sukker
Opprinnelig lagt inn av Nille, her.
Har fått spørsmål om du kan "oversette dette til norsk". Dvs. skrive det om slik at det er forståelig også for de uten universitets utdannelse....
Please ?
Ikke noe problem.
Når kolesterol harskner, kommer det en type hvite blodlegemer som heter eterceller ("makrofager"). Disse "spiser" harsknet kolesterol. Efterhvert blir de til skumceller, som danner plakk i blodkar. Da får du hjertekarssykdom. Det er hovedsakelig LDL-kolesterol som harskner.
Kolesterol har cellevegger (membraner). Disse beskytter mot miljøet. I leveren er det trygt, men i blodet er kolesterolet utsatt for mye stress. Hvis celleveggen består av mye linolsyre (et flerumettet fett), vil den fort harskne. Hvis celleveggen består av palmitinsyre (et mettet fett), vil den være mye mer stabil og mest sannsynelig ikke harskne.
Sukker øker mengden palmitinsyre i celleveggen til VLDL. VLDL er en forgjenger til LDL. Hvis VLDL er mer stabilt, er også LDL mer stabilt. Derfor er det lurt med små mengder sukker. Tenk på det som et krydder.
|