Sv: Torskelever i begrenset mengde?
Hei!
Jeg jobber faktisk med miljøgifter i sjømat. Torskelever er en "av og til mat". Selv den reneste torsken har relativt høyt nivå av noen fettløselige miljøgifter i leveren sammenlignet med annen mat (PCB i torskelever for eksempel over 250*innholdet i fileten, se NIFES). Det er for eksempel frarådet av statens helsetilsyn at gravide og ammende spiser lever fra fisk. Andre kan da gjerne kose seg med mølje i blant, men en daglig hovedrett av lever er kanskje ikke det lureste.
Det blir vel i tillegg for mye vitamin D og A. 3300mikrogram vit A per 100g i lofotpostei (som og inneholder andre ting) og det er nesten fire ganger den anbefalte mengden per dag og OVER den daglige tålegrensen på 3000mikrogram per dag for menn. http://ods.od.nih.gov/factsheets/vitamina.asp 38mikrorogram vit D per 100g er og mye, 3* daglig anbefalt dose http://ods.od.nih.gov/factsheets/vitamind.asp
|