Sv: stevia-sukrin-splenda
Hvilket søtstoff som er "best", kommer an på smak og behag, og hva du skal bruke det til 
Det finnes dessverre ikke èt stoff som kan erstatte sukker 100% i alle tilfeller. Sukker har en rekke egenskaper i tillegg til søtsmaken. Det bidrar med volum, struktur, konsistens, karamellisering, farge, fuktighetsbevaring osv osv.
Sukrin er det eneste volumgivende søtstoffet med 0 kalorier. Det har mange av sukkerets egenskaper, men ikke alle. Utfordringen med Sukrin er den begrensede løseligheten, og det er dette som gjør at man ikke bør bruke mer enn ca. 20% av totalvekten i en oppskrift.
Stevia, Splenda og Natreen er såkalte intense søtstoffer, og bidrar kun med søtsmak, ikke med volum.
Hva gjør man hvis man skal erstatte en stor mengde sukker, som i kransekaker, som har ca 50% sukker? Man kan blande forskjellige søtstoffer, f.eks:
Sukrin+splenda
Sukrin+stevia (lettere å dosere)
Hva er fordelene ved å kombinere? Man får bedre smak (mer sukkerlik), fordi Sukrin demper bismaker, og flere søtstoffer utligner hverandres smakskurver.
Man bruker også mindre søtstoff totalt, fordi man får en synergieffekt.
Ved behov kan man også blande inn f.eks. xanthan gum, johannesbrødkjernemel eller inulin/fos, som vil gi bedre konsistens og motvirke evt. krystallisering av Sukrin. Ha gjerne alt i en blender, slik at det blir pulverisert og godt blandet før bruk.
|