Vis enkelt innlegg
Gammel 29-01-09, 15:07   #1
Pål
Medlem
 
Pål sin avatar
 
Medlem siden: Jan 2009
Innlegg: 63
Pål er virkelig snillPål er virkelig snillPål er virkelig snillPål er virkelig snill

Vanskelig å bygge muskler med insulinresistens

En ny studie publisert i Diabetes viser hvorfor det kan være vanskelig å bygge muskler om man har insulinresistens.

Insulinresistens er en tilstand der musklene ikke lenger reagerer på insulin i blodet og tar demed ikke til seg nok blodglukose (blodsukker).

Musklene våre produserer et stoff som heter myostatin. Dette stoffet bremser og regulerer muskelvekst. Det blir blant annet skilt ut ved faste/sult eller veldig lavt energiinntak. Hos den kjente okserasen Belgisk blå gjør en genfeil at de ikke produserer myostatin. Resultatet er en enorm muskelvekst. Som vist under:



I den nevnte studien ble celleprøver tatt fra ekstremt overvektige kvinner og en kontrollgruppe. De overvektige kvinnene hadde også insulinresistens. Celleprøvene viste at de overvektige hadde 2,9 ganger høyere myostatin sekresjon samenlignet med normalvektige. Dette fører til lavere muskelmasse og lavere metabolisme.

Årsaken til at de overvektige produserte mer myostatin ligger sansynligvis i deres insulinresistens. Når musklene ikke lenger tar til seg glukose, sender de signal om at de sulter. Fra musklenes ståsted sulter altså kroppen, selv om det er mye energi lagret i fettvevet. Muskelvev er svært energikrevende og i sulteperioder kvitter kroppen seg med deler av muskelmassen for å spare på energien. Kroppen kan i tilegg lage glukose fra muskelproteiner når de brytes ned. Dette har nok vært en viktig evelusjonær tilpassning til sultperioder.

For å senke myostatinnivåene, må man sannsynligvis sørge for å øke insulinfølsomheten i musklene igjen. Dette gjøres best ved å innta lite karbohydrater (som igjen gir lave insulinnivåer) og/eller å trene. Trening med høy intensitet, f.eks styrketrening ser ut til være ekstra effektivt for å øke insulinfølsomheten.

Høye myostatinnivåer kan også forklare hvorfor det er vanlig å miste en del muskelmasse når man går ned i vekt ved kalorireduksjon.


Sammendrag av studien her:
http://diabetes.diabetesjournals.org...stract/58/1/30

Pål er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Vitenskapelig Svar med sitat