Sv: MÅ en med diabetes 2 ha sukker hver dag??
Opprinnelig lagt inn av Gracella, her.
Jeg snakket med en kjenning som har diabetes 2 her om dagen. Han hadde akkurat vært på en diabetikerkurs. Der hadde de lært at en diabetiker (2) må ha lit sukker hver dag. Det er også skadelig med for mye fett, så dietter som ketolyse/Atkins var ikke å anbefale. Fett gir som kjent, høyt kolesterol og tette blodårer...
Vel, den diskusjonen gikk friskt, kan man vel si...
Argumentet er at de som holder disse kursene, vet jo hva de snakker om!
Jeg synes det høres veldig rart at diabetesforeningen anbefaler medlemmene sine å spise det som i utgangspunktet gjorde de syke.... .
Ja, det må jeg si var litt merkelig... Jeg har selv diabetes 2 som følge av overvekt og hypothyreose, og min lege (som er av den smarte typen) har selvfølgelig anbefalt meg å kutte ned kraftig på karbohydrater og unngå sukker. Det var hun som anbefalte meg et lavkarbo kosthold, og å velge i størst mulig grad langsomme karbohydrater. På grunnlag av det har jeg kuttet ut brød, pasta, ris, poteter osv, og blodsukkeret mitt er mye lavere og jevnere enn på et "vanlig norsk kosthold". Problemet ved diabetes 2 er jo ofte at blodsukkeret stiger mye etter matinntak og deretter faller i bånn igjen rimelig fort, og det kan man minske ved å fjerne de raske karbohydratene.
Ved diabetes 1 derimot MÅ man av og til ha raske karbohydrater ved føling, men det må jo heller ikke være rent sukker. Selvfølgelig bruker man der også mer langsomme karbohydrater de gangene man merker i tide at følinga kommer, da de raske karbohydratene også forsvinner raskt og på den måten kun får en korttidsvirkning. Men av og til merker man ikke at følinga kommer/man må vente eller reise et stykke for å få tak i mat osv, og da er det viktigst å få i seg karbohydrater RASKT, sånn at man ikke går inn i en bevisstløs tilstand. Min forlovede har diabetes 1, og de gangene han får føling hvor han er ute av stand til å gjøre rede for seg, så mater jeg han fortrinnsvis med melk, juice eller sjokolade frem til han blir bevisst, og så er det frem med grovbrødskivene med pålegg på etterpå. Da får han først et "sukkerkick" som får blodsukkeret hans opp fra følinga, og så opprettholder han den høyere blodsukkerverdien ved hjelp av langsomme karbohydrater.
Men det betyr jo fortsatt ikke at han MÅ ha sukker/raske karbohydrater hver dag... Så lenge han tilpasser insulindosen etter det kostholdet han har/ingenting uforutsett (sykdom,stress, søvnmangel osv...) skjer, så lever han veldig godt kun med langsomme (og lite) karbohydrater.
Dessverre er nok diabetesforeningen litt bakstreberske (de også, det finnes mange sånne foreninger...), og de er nok med og opprettholder en del "vrangforestillinger" om disse to (for det er to ganske så ulike sykdommer egentlig...) sykdommene. Jeg ville vel kanskje anbefalt å høre mer på lege/dia-sykepleier/omgangskrets med erfaring med sykdommen enn å lytte blindt til foreningen.
__________________

|