Sv: Skaperen - Sunn sjokolade
Ja. Den er en total bløff. Det er ikke mer enn chokolade tilsatt agavenektar, et søtstoff laget av samme kaktus som man lager Tequila ifra. Agavenektar er meget rikt på fruktose, og vil følgelig gi feit lever, insulinresistens og mindre aktiv leptin (metthetshormon), og mange andre slemme ting. GI-en er lav fordi fruktose ikke øker blodsukkeret, men går rett til verks med å herpe leveren, for å så bli gjort om til fett. Fruktose øker dessuten insulinnivået mer over tid enn både stivelse og glukose (se her).
Det virker som han har fjernet noe av kakaosmøret òg. Det betyr at vi mister mye av den deilige stearinsyren. Jern er også oppskrytt. Visste du at tungt involvert i Alzheimer? Chokolade er dessuten svært rikt på aminer, som flere er følsomme for (noensinne fått "klikkete" ledd eller hodepine av ost/kakao? Det er en aminreaksjon.) Men han skal ha at chokolade er en meget god kilde på magnesium.
"Antioksidantene" har mest sannsynelig ingen virkning. Hvis det er en virkning, skyldes det nok stearinsyren (som er et mettet fett). Se her for litt informasjon. (Bl. a. så fører flavonoider — de "sunne" antioksidantene i chokolade — til økt oksidativt stress.)
At den er økologisk hjelper heller ikke, særlig med tanke på kvaliteten. For å sitere en kjent chocolatier: "And some cocoa growers obtain organic status simply by purchasing a certificate that says "organic", and anyway, organic chocolate is "quite poor - badly farmed and badly dried"."
__________________
In the act of breathing there are two gifts of grace: taking in the air and being relieved of it. The former oppresses, the latter refreshes; life is so wonderfully mixed. Thank God when he burdens you, and thank him when he sets you free again.
Sist redigert av danish : 12-03-09 kl 21:34.
|