Opprinnelig lagt inn av apple
Så, kan dere fortelle meg hva det er som gjør at dette funker, i motsetning til Roede, Libra, Cambridge, xtravaganza, Nutrilett osv?
Kloke tanker, Apple!
Her på karbojunkie reduserer vi på karbohydratene. De fleste for å gå ned i vekt, slik du påpeker. Og hvorfor gjør vi det? Ikke fordi det blir færre kalorier. Vi snakker faktisk ikke om kalorier i det hele tatt (nesten). Poenget med denne kostholdsfilosofien, er å tilfredsstille to aspekter, slik jeg ser det:
1) Vi ønsker å spise slik vi genetisk og evolusjonært er tilpasset. Våre gener har omtrent ikke forandret seg de siste årtusener, mens kostholdet vårt nå er så raffinert, bearbeidet og industriødelagt, at det er nødt til å påføre så godt som hele befolkningen kroniske livsstilssykdommer (inkludert overvekt, diabetes, hjertekar-sykdom, astma, allergi/intoleranser, psoriasis, revmatsime, m.m.) Det er i dag 9 millioner tilfeller av kroniske sykdommer i Norge (fordelt på 4 millioner nordmenn...)!
2) Vi ønsker å spise lite karbohydrater for å slippe de hormonelle reaksjonene det forårsaker. Hormonet insulin stiger og blir liggende kronisk høyt dersom vi hele tiden spiser sukker, brød, ris, pasta, potetprodukter o.l. Hva er galt med insulin? Det er et livsviktig hormon, men dersom det blir for mye vil det forårsake: Økt fettlagring, hemmet fettforbrenning, økt blodtrykk, økt kolesterol, økt inflammasjon/betennelsestilstand, økt risiko for kreft m.m. I tillegg til at insulin stiger, vil dette gjøre at andre hormoner i kroppen forstyrres, i.o.m. alle hormoner henger sammen i et finurlig nettverk. Blant annet påvirker insulin stoffskiftehormonene og kjønshormonene. Dette er potente saker, med andre ord! Og det bestemmes av hva vi spiser!
Disse to punktene jeg beskriver over, vil ikke andre kostholdfilosofier som Grete Rhode, Libra m.fl. ta hensyn til. De tenker at kalorier inn må være lik kalorier ut. De tar ikke høyde for at vår hormonelle status er det som egentlig bestemmer hva slags forbrenning vi har og hva som skjer med kaloriene i kroppen. En kalori er ikke en kalori!
Andre grunner til at du vil lykkes bedre med et slikt kosthold, er at du må sørge for å få i deg mye proteiner (kjøtt, fisk, fugl, egg, skalldyr, ost) og fett (olivenolje, rapsolje, avokado, kokosfett, smør, noe nøtter). Proteiner og fett som kommer ned i tarmen, skiller ut et hormon som heter CCK. Dette er et metthets-hormon, som IKKE skilles ut når vi spiser karbohydrater. Dessuten må man spise mye grønnsaker, og det inneholder stoffer som gjør at kroppen protesterer mindre på vektreduksjonen.
MANGE gode grunner til å gjøre et forsøk!
Ønsker deg lykke til!
Klemmer fra meg
PS: Jeg har ingen suksess-historie å komme med på egne vegne, og det skyldes at det er mye psyke i dette også, ikke BARE næringsstoffer. Men det er ikke kostholdsfilosofien sin skyld at jeg ikke mestrer det jeg vet er riktig. Men det er mange andre solskinnshistorier her inne! (Carbokiller, Kanel, Ayliah, HP m.fl. )