For lettvinthets skyld så kan man si at korn/ris/pasta/potet/sukker/fruktose = C-måltid. Men det er klart det finnes gråsoner, slik som f.eks. Fiberrik. Ett fiberrik har like mange gram karbohydrat som 100 gram brokkoli, og slik sett kan det virke bakvendt å kalle Fiberrik for et C-måltid, mens brokkoli ikke er det. Likeledes om det er en halv ts fruktose i et måltid, vil dette være like mye karbohydrater som ett Fiberrik. Så om mengden karbohydrat er liten, så kan man se bort fra at dette er et C-måltid, til tross for at matvaren per definisjon tilhører C-måltid-kategorien.
Men når dette er sagt (og alt høres fryktelig komplisert ut), så er ikke det med C-måltider så nøye. Det anbefales å spise 0-2 C-måltider per dag, avhengig av din vekt og helse. Dette slingrinsmonnet indikerer at dr. Lindbergs kostanbefalinger ikke er noen rigid diett. Det er et sett kostprinsipper, som blant annet handler om å gjøre lurere valg mht gram karbohydrat og GI. Også er dere inne på det: Forske på seg selv... Om man stønner og sukker over dette, og sier at det er ikke rart om noen velger Atkins framfor Fedon om det skal være så vagt: Ja, det er vagt! Og det er en grunn til det! Intet menneske kan påberope seg fasiten for hva et annet menneske nøyaktig tåler og ikke tåler. Man kan skissere matvarers kvalitet og konsekvenser generelt, og man kan sammenligne matvarer, men så er det opp til hver enkelt å kjenne etter og å prøve ut.
Jeg ville ha sagt: Spis korn bare en gang om dagen, og om du er i tvil om du tåler det, så prøv en periode helt uten. Men alle er ikke motivert for så drastiske tiltak, og da er det selvfølgelig bedre å spise Fedonbrød, Vollkorn o.l. enn å spise vanlig brød. Det er ikke bare det perfekte som er bra nok!
__________________
Jeg tiltrekker meg det jeg trenger for å være i balanse! bla-bla-bla
|