Sv: Fett/Proteiner/Karbo
Ja, på lavkarbo/høyfett (LCHF) må man "lære av seg" hardnakkede fordommer.
Denne tråden er veldig bra og tydelig på at andelen av fett i energiinntaket må ligge høyt, at proteinandelen må være moderat og karboandelen minimal. Det er vel en grense for hvor høy fettandelen bør være over tid, og dermed hvor lav proteinandelen bør være, pga behov proteiner som byggesteiner, men i praksis vil man vel neppe støte borti den grensen ved å spise kjøtt og fisk mv. F eks ville jeg anse 80-15-5 som en uproblematisk fordeling av hv fett, protein og kh i så henseende, hvis det bare er god kvalitet på disse næringsstoffene.
Den andre hardnakkede fordommen som omtales i denne tråden er spørsmålet om antall måltider per dag. Den gjengse oppfatningen om at man bør spise flere og mindre måltider gjennom dagen, gjelder for kornspisere og ikke folk på LCHF. Som det fremgår ellers i tråden, et måltid med mye fett holder deg mett mye lengre! Man kan bare tenke seg måltidsrytmen til mennesker her nord tidligere i evolusjonen. Den var nok vesentlig mer styrt av hvorvidt man hadde tatt et bytte eller ikke, enn av klokka. Så f.eks to litt kraftige måltider per dag holder i massevis, og noen regelmessighet er ikke en gang naturlig - hverken med hensyn til hva man spiser eller når - om enn kanskje noe praktisk. Stå gjerne over et måltid nå og da, evt en hel dag hvis man føler for det. Det naturlige signalet til å spise er at man faktisk føler seg sulten. Da greier man også å innta mer fett.
Å bryte vanemønstre i måltidsrytmen har positiv effekt - kanskje litt på samme måten som at det å variere treningsprogram er viktig for å få maksimal effekt ut av et treningsopplegg.
|