Sv: Hva er et sunt næringsinnhold?
Det må vel være et næringsinnhold som kroppen tåler og som leverer de næringsstoffene kroppen trenger 
Kort oppsummering, egentlig mest for min egen del
Kroppen er en utrolig kompleks biologisk organisme, og vi mennesker har en utrolig bra metabolsk prosess som gjør at vi kan overleve lenge på forskjellige typer mat.
Hvis det ikke er mulig å finne fett kan du leve lenge på planter/stivelse (karbohydrater). Hvis det ikke finnes noen planter kan du leve på fett. Hvis du spiser det ene eller det andre så kompenserer kroppen ved å tære på eget fett og/eller protein. Slik kunne vi overleve under skiftende miljø.
Innholdet av fett og karbohydrater i maten er stort sett omvendt proposjonalt - hvis det er mye karbo er det lite fett og motsatt. (Gjelder ikke _alt_ - men generelt sett)
Hvis du ikke spiser fett vil kroppen danne fett fra karbohydratene du spiser. Siden kroppen er mest interessert i å overleve, mer enn noe annet, så dannes det insulin for å kontrollere blodsukkeret, siden høyt blodsukker er giftig. Uten insulin hadde du gått i sjokk og strøket med i løpet av kort tid etter å ha spist et halvt brød.
Det er hver enkelt celle i kroppen som er den endelige mottakeren av det du spiser - ikke magesekken.
Insulinet stimulerer cellene til å hente ut blodsukker fra blodstrømmen til bruk som energi. Når du spiser en høykarbo diett så vil cellene etterhvert bli insulinresistente (dvs at de ikke "hører" signalene fra insulinet). Kroppen kompenserer ved å lage mer insulin for å regulere blodsukkeret.
Siden kroppen bare kan ta opp en viss mengde blodsukker som energi i cellene blir overskuddet av karbohydrater omdannet til fett. Insulinet stimulerer også fettlagringen, som gjør at fettet lagres i fettcellene. Dette hjelper også å regulere blodsukkeret, ved å få blodsukkeret ut av blodomløpet.
Et høyt innhold av fett i kosten gjør at kroppen trenger minimalt med insulin for å regulere blodsukkeret. Fraværet av signalhormonet insulin gjør at mindre viktige hormoner, dvs signaler som ikke er viktig for å kunne overleve det neste døgnet, får bedre kår.
Mettet animalsk fett gjør celleveggene sterkere og mer motstandsdyktige mot oksidasjon, og inneholder aminosyrer som er viktige for de kjemiske prosessene i kroppen. Mangel på mettet fett gjør at celleveggene blir svakere siden kroppen bruker mer ustabilt fett (en- og flerumettet). Hjerte og hjerne er avhengige av gode cellevegger.
En liten digresjon: nesten alle typer friske celler kan bruke både blodsukker og ketoner som energi. Celler som er skadet kan kun bruke blodsukker. Eksempelvis kreftceller (ref warburg-effekten)
Kroppen trenger ca 30-50g karbohydrater om dagen for enkelte funksjoner bl.a. i hjernen. Hvis dette ikke finnes i maten vi spiser lager kroppen dette selv via glukogenese fra protein.
Konklusjon:
* Kroppen kan ikke lage alle typer fett vi ifra karbohydrater.
* Kroppen kan lage karbohydrater fra protein
* Kroppen trenger animalsk mettet fett for å ivareta biokjemiske prosesser
Så for å svare på det opprinnelige spørsmålet: Masse sunt animalsk mettet fett, endel proteiner og veldig lite karbohydrater. (Og selvsagt mye rent vann)
(Protein kan ikke dannes i kroppen, og vi er avhengige av å få dette inn via kosten)
__________________
You think it's FOOD you're eating?
|