Sv: Lavkarbo gjør deg feit
Gammel tråd men det ble linket til fra en ny post
Alle som hadde overvekt eller annen sykdom som antas å påvirke overvekt var tatt ut av grunnlaget - f.eks. diabetes og kreft slik at tallene kun gjelder FRISKE personer.
"Valid dietary data was obtained from 9,801 participants. Of these, 5,350 participants were excluded because they reported at least one chronic comorbid condition (such as diabetes or cancer), leaving 4,451 healthy adult Canadians for this analysis."
Interessant å merke seg at det er flere syke enn friske canadiere 
I tillegg ble de som gikk på høykarbo-diett (over 60% fra karbo) eller på en diett hvor mer enn 20% eller over 120g/dag kom fra proteiner tatt ut av grunnlaget for å ekskludere de som gikk på en eller annen kur.
Uansett: Tallene er som følger
Sjansen for overvekt (bmi >25) var i de fire gruppene:
65% in quartile 1, 54% in quartile 2, 51% in quartile 3, and 51% in quartile 4
Kode:
Energy (kcal/d) 2,214 2,313 2,303 2,140
Fiber (g/d)b 13 17 18 22
Carbohydrate (g/d)b 179 234 269 319
Sugar (g/d)b 46 63 76 103
% Sugar in carbohydrate 25 27 28 32
Protein (g/d)b 104 88 79 70
Total fat (g/d)b 88 76 68 54
Monounsaturated fat (g/d)b 35 30 27 21
Polyunsaturated fat (g/d)b 15 14 12 10
Saturated fat (g/d)b 30 25 22 16
% Energy from protein 21 18 16 14
% Energy from carbohydrate 36 47 54 64
% Energy from fat 40 35 31 24
% Energy from saturated fat 14 11 10 7
% Energy from polyunsat fat 7 6 5 5
% Energy from monounsat fat 16 14 12 9
Fruit intake frequency per dayc 1.0 1.1 1.2 1.4
Salad per dayc 0.5 0.5 0.4 0.5
Potatoes per daycd 0.3 0.3 0.3 0.3
Carrots per dayc 0.3 0.3 0.3 0.4
Other vegetablesc 1.1 1.1 1.0 1.3
Total fruit and veg per dayc 3.9 4.1 4.2 4.9
Undersøkelsen viser hva friske mennesker spiser og setter det sammen med sjansen for overvekt i den gruppen basert på at de registrerer høyde og vekt hos en sykepleier og fyller ut et skjema over hva de har spist siste 24 timer.
Min observasjon er vel at jo mer du blander karbohydrater og fett, jo større sjanse har du for å bli overvektig. 36/21/40 (k/p/f) har jeg aldri sett på som optimal ifht vekt. Undersøkelsen sier ingenting (faktisk utelater de jo alle som har sykdommer) om faren for hjerte og karsykdommer og nervesykdommer (alzheimers/MS etc)
Den feiteste gruppen har et snitt på 179g karbo om dagen, noe som faller godt utenfor de fleste definisjoner av lavkarbo.
Tittelen burde vært: Hvis du er helt frisk, ikke går på diett og blander sukker med fett blir du overvektig
__________________
You think it's FOOD you're eating?
Sist redigert av jvb : 15-11-09 kl 12:09.
|