Tråd: Asparges
Vis enkelt innlegg
Gammel 05-05-05, 12:05   #1
guro
Sterk og fri!
 
guro sin avatar
 
Medlem siden: Mar 2004
Alder: 60
Innlegg: 9.453
guro er bare helt fantastiskguro er bare helt fantastiskguro er bare helt fantastiskguro er bare helt fantastiskguro er bare helt fantastiskguro er bare helt fantastiskguro er bare helt fantastiskguro er bare helt fantastiskguro er bare helt fantastiskguro er bare helt fantastiskguro er bare helt fantastisk

Asparges

ASPARGES

Det finnes 2 typer; hvit og grønn. Den grønne vokser i sollyset overbakken og har noe kraftigere smak en den hvite, som dyrkes beskyttet mot sollyset.

Næringsinnhold: rik på kalsium, jern, fosfor, A og C vitamin.

Oppbevaring: maks 3-5 døgn, svalt (7-10°C), mørkt og tørt.

Rensing: Aspargesen skal behandles forsiktig. Skjær bort 1-2 cm nederst. Hvit asparges skrelles grundig. Støtt med pekefinger når du skreller, så stilken ikke brekker.

Koking: Hvit og grønnasparges må ikke kokes sammen. Kok i lettsaltet vann (2 ss salt per liter vann), tilsatt noen dråper sitronsaft og gjerne noen sitronskiver. Vannet skal fosskoke før aspargesen legges i. Koketid: Grønn 2-5 minutter, hvit 5-10 minutter, avhengig av tykkelsen.

Asparges kan serveres helt enkelt med smeltet smør, tilsatt urter eller med Hollandaise.



Regnbuesalat (4)

· 18-20 grønne asparges

rense og kokes.

· 4 gulrøtter

· ½ sellerihode

· 400 g sukkererter

· 1 stor rødløk

grovkuttes og forvelles i ca 1 minutt.

· 2 grillede kyllinger

renses og kuttes i strimler.

Anrett, kylling, asparges og grønnsaker på tallerkenen. Pynt med

· fisk kjørvel, klippet



Karsedressing:

· 2 kurver karse

· 2 dl rømme

· 2dl majones

· salt & pepper

kuttes og blandes med stavmikser.





Roqefortgratinert asparges



· 20 hvite asparges

Skrelles nøye og kokes. Legges så i en ildfastform.

· 200 g roqefort, i skiver

legges over aspargesen. Grilles i ovnen til osten så vidt har smeltet. Følg godt med. Pynt med

· 4 tomater, uten skinn

· 1 hode frisèe salat





Aspargessuppe



Kok opp

· 2 l vann

· 4 terninger hønse- eller grønnsakbuljong.

Rens

· 1 kg asparges.

Ta vare på avskjær og skall. Kok aspargesen mør i buljongen, og legg til side. Fres avskjær og skall i

· litt smør

i en gryte. Tilsett gradvis

· 100 g sammalt spelt

Spe med buljongen. La småkoke i 20 minutter. Sil vekk avskjær og skall. Rett før servering tilsettes

· 2 dl kremfløte

og asparges kuttet i passe biter. Kan serveres med kjøttboller.





Asparges med røkelaks



· 8 hvite asparges

· 8 grønne asparges

Renses og kokes, hver for seg.

· 50 g mandelflak

ristes (i stekeovnen eller tørr stekepanne). Smelt

· 200 g smør

og tilsett

· persille, hakket

Anrett aspargesen med

· 200 g røkelaks, i skiver

· 2 hardkokte egg, hakket

Hell over smeltet smør og dryss over mandelflakene.





Asparges med spekskinke



· 12 grønne asparges

renses og kokes. Smelt

· 200 g smør

og tilsett

· 1 bunt gressløk, finhakket

· 200 g frisk spinat

· salt & pepper

Rull aspargesen in i

· 200 g spekeskinke, skivet

og anrett på tallerken. Hell smørsausen over. Pynt med

· litt revet ost.

__________________
-lig hilsen Guro

Sist redigert av guro : 05-05-05 kl 14:10.
guro er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Rent og naturlig, uten melk, hvete, sukker, gjær, svin og sånt Svar med sitat