Vis enkelt innlegg
Gammel 07-02-10, 16:59   #9
LenaBeatrice
Seniormedlem
 
LenaBeatrice sin avatar
 
Medlem siden: Mar 2009
Hvor: Ørje, Indre Østfold
Alder: 53
Innlegg: 1.213
LenaBeatrice begynner å bli godt kjentLenaBeatrice begynner å bli godt kjentLenaBeatrice begynner å bli godt kjentLenaBeatrice begynner å bli godt kjentLenaBeatrice begynner å bli godt kjentLenaBeatrice begynner å bli godt kjent

Sv: Ting du ALDRI skal gjøre når du lager mat

Dette fant jeg i en gammel kokebok somjeg fikk av min svigermor for mange år siden, klippet og limt fra bloggen min:

Mange av dere kjenner kanskje til Henriette Schønberg Erken?
Hentet fra Wikipedia:

Henriette Schønberg Erken (født 1866 i Oslo, død 1953 i Hamar) var en norsk husholdningslærer og kokebokforfatter.
I 1880-årene jobbet hun på Bonnevies husholdningsskole i Kristiania, og ga i 1895 ut Kogebog for skole og hjem sammen med kollegaen Caroline Steen.
Hun giftet seg i 1901 med Albert Leonhard Erken, og flyttet til Vang, hvor hun resten av livet bodde på Dystingbo gård. I 1908 startet hun en husholdningsskole på gården. I 1914 ga hun ut Stor kokebok for større og mindre husholdninger, som kom ut i mange utgaver fram til 1951. Det er blitt sagt at boka lærte Norge om matkunstens gleder, og boken er blant de få bøker som kan identifiseres ved forfatterens etternavn alene.

For flere år siden fikk jeg en Schønberg Erken kokebok av min svigermor.
Den er utgitt i 1951 og har 893 sider.
Min svigermor kjøpte denne boken da hun giftet seg med min svigerfar og ble husmor.
Med sideantallet i boken er det vel unødig å si at man finner det meste i matvei? Med mindre man skal ha pizza og kebab da……
I dag ble jeg sittende og lese litt i denne boken, på jakt etter gode gamle oppskrifter.
Så fant jeg altså dette kapitlet om sykekost, og det var sidene om Schønberg Erkens sukkersykediett som interesserte meg mest.
Hva mente hun at en person med diabetes skulle spise i 1951? Husk nå også på at i 1951 kunne man gi insulin til diabetespasienter. Insulinet ble tatt i bruk på 20-tallet.
Hentet fra boken:

Da organsimen kun ufullstendig kan forbrenne kostens kullhydrater, gir man pasienten det mål av kullhydrater han kan forbrenne. Hvert tilfelle må behandles individuelt og under lægens stadige tilsyn, således at lægen forordner dieten og bestemmer hvor meget og i hvilken form f. eks. brød og poteter kan gis. Herefter har husmorens nøiaktighet, samvittighetsfullhet og kunnskaper umåtelig meget å si for å få den tillatte kost så tiltalende, avvekslende og pent servert som mulig.
Mer enn i nogen annen sykdom må man her streve for å skaffe avveksling. Bare den ting skal man erindre at den sykes lengsel efter brød kan bli næsten uutholdelig, og det kan være i årevis at den syke må holde ved med en stivelse- og sukkerfri kost, samtidig blir han lei av den fettrike kost, som skal være erstatning for mel og sukker. Mel og kavring i farser eller andre kjøtt- og grønnsakeretter må ikke brukes.
Kalvehjerne til jevning er også utmerket; den utvannende og forvellede hjerne kokes med 60 gram smør, til den er ganske utkokt; has i krukker, overhelles med smeltet smør for å bli lufttett. Bindes over og oppbevares koldt. Benyttes til jevning av supper og sauser. Istedenfor poteter kan brukes jordskokker og stakis.

Ja dere….hvor får man kjøpt kalvehjerne??
Og hva er stakis?
Jeg så litt på Schønberg Erkens oppskrifter for diabetikere, og jeg innså at disse oppskriftene kunne blitt gitt ut som LCHF kokebok i dag.
Et eksempel er Kjøttpudding med purre, som inneholder 73% fett:

* 100 gram okse eller kalv
* 25 gram flesk
* 1/2 dl fløte
* 1 eggehvite
* 2 purrer
* salt og pepper

En annen oppskrift er blomkålsuppe, som inneholder 80 % fett:

* 150 gram blomkål
* 3 dl bulong
* 15 gram smør
* 1 eggeplomme
* 1 ss fløte
* salt og pepper

Av 13 oppskrifter inneholder 9 oppskrifter 70-85 % fett.
2 oppskrifter inneholder 60-69 % fett.
1 Oppskrift inneholder 40 % fett.
1 Oppskrift inneholder 30 % fett.

Erkens dagskost for en diabetiker:
* 100-150 gram tilberedt kjøtt, eller
* 125-200 gram tilberedt fisk
* 2 egg
* 100-200 gram fløte
* 35 gram ost (ikke mysost)
* 50 gram nøtter
* 800 gram grønnsaker og frukt
* 200 gram fett: smør, margarin, olje
* 80-100 gram brød, hvis tillatt
* Drikke: buljong, kaffe, te, farris

Men hvordan skal de med diabetes spise i dag da?
For å forebygge diabetes 2 mener helsedirketoratet at vi skal spise:

…et variert kosthold med fiberrik mat som grove kornprodukter, poteter, grønnsaker, bær og frukt.

Når vi vel har fått diabetes så mener Norges Diabetesforbund at vi skal spise:

Mye fiber i form av grove kornprodukter, mye grønnsaker og frukt.
Mindre fett fra kjøtt og meieriprodukter og mer fett fra fisk og plantekilder.
Mye langsomme karbohydrater, og lite rent sukker/sukkerarter.

Ja dere, det var annerledes før ser det ut til….

__________________
Minus 45 kilo med Atkins

Bloggen min (lavkarbomat, helse m.m)
Før bilder
Etter bilder
LenaBeatrice er avlogget   Min kostholdsfilosofi: LCHF Svar med sitat