Vis enkelt innlegg
Gammel 13-08-10, 16:50   #1
Zecola
Juniormedlem
 
Medlem siden: Aug 2010
Alder: 43
Innlegg: 23
Zecola er på en erverdig vei
Smile

Erfaringer og spørsmål fra en nybegynner

Hei, jeg heter da Mikael og er 28 år.

(det ble en "litt" lang post, men håper noen leser! )

Har holdt på med LCHF ca 2.5 uke bare, men har altså gått ned fra 105 til mellom 90-95 kilo. Jeg har alltid hatt problemer med huden min, jeg har en mild form for psoriasis og fra jeg var 16 år fram til forrige uke, har jeg vært plaget med kviser/acne varierende fra ganske så heftig, dype og mange kviser gjerne i fjes, hodebunn, nakke, bryst.. til litt mildere former etter at jeg ble flink med forskjellige kremer osv.
Jeg får ikke kviser lengre, har begynnt å få babyhud og selvsagt da også vekttap som jeg aldri tidligere har sett maken til. Sist jeg hadde denne vekten var da jeg hadde brukt 11 mnd i militæret og trent 5 dager uken utenom den treningen jeg fikk i tjenesten. Jeg har mistet nesten all lyst på sukker og søtsaker, jeg har et energinivå jeg aldri har opplevd (og det er stabilt, selv om det har hendt innimellom at jeg er sliten i kroppen, som forventet) og er også skjeldent sulten med mindre måltidene er forsinket noen timer.

Kort sagt, jeg har allerede et nytt liv takket være denne dietten og det på bare 2.5 uker, mye av hjelpen takket være dette forumet. Da jeg først besøkte forumet hadde jeg bare hørt om LCHF og fant ut jeg måtte i allefall lese litt og se om jeg ble klokere, en halv uke senere tømte jeg kjøleskapet. Jeg leste også her på forumet at før jeg begynnte å spørre spørsmål, les. Så det har jeg gjort et godt forsøk på.

Kan kort fortelle litt hva jeg spiser på en dag.

Frokost:
Cottage cheese med kanel (for de som ikke har prøvd, det er faktisk ganske godt)
2 skinke påleggbiter med 3 skiver ost brettet inni (Orginal ost (fet))


Lunch (på jobben i felles kantine, jeg lager ikke selv):
Det varierer litt om vi har salatbar eller ikke den dagen i uken, med salatbar følgende;
1/3 - halv tallerken agurk og salat, en bit eller 2 med tomat, litt paprika, litt fetaost, litt ekstra olivenolje og kanskje noen skinkebiter el lignende til.

Hvis ikke vi har salatbar;
Fisk (Makrell i tomat, sild i olje, det som er tilgjengelig) noen biter med skinke og ost sammen med en liten dynge agurk.

Middag:
Halv talerken med salat (mest agurk og salat, en halv tomat, en slice paprika) med kaldpresset avokado eller oliven olje. litt fetaost
Ved siden av dette har jeg alltid et stykke med kylling/kjøtt/laks på ca 150-250gr (hvis jeg spiser fisk så kutter jeg ut fetaost og olje og hiver på seterrømme f.eks)

Kvelds:
Omelett med 3 egg, litt h-melk eller fløte, 3-4 stk bacon.

Utenom dette så har jeg i helgene tillatt meg litt bacon snacks eller mandler på fredag og lørdagen (fremdeles under 20 karb så vidt jeg kan se) og/eller kanskje bringebær med H-melk på! (namm)

Jeg oppdaget plutselig i dag at H-melk slett ikke var så veldig lav på karb, hadde av en eller annen grunn bare tenkt på at det var fett og siste uken har jeg drukket en god slurk h-melk til frokost samt kvelds, samt bringebær og i kaffe/te. Mulig jeg må redusere litt på H-melk bruken.

Sist av alt, jeg drikker vann jevnlig utover dagen, men jeg er ikke spesiellt flink å bare drikke vann fra springen så jeg drikker mye te på jobb, og lager meg alltid en kanne med te når jeg lager middag og drikker denne utover ettermiddagen. (en eller 2 sånne søttabeletter i og litt H-melk i kannen)

Men.. SÅ.. spørsmålene!

Jo mer jeg leser jo klokere og mer kunnskapsrik blir jeg, men jeg blir uheldigvis også mer forvirret.

Mettet/Umettet fett og bruk av oljer
Ok, utgangspunktet mitt var enumettet og flerumettet fett = Good, mettet fett og transfett = bad. Og da mener jeg på generell basis. Men i dag leste jeg bla på forumet en del om forskning som sa at det slett ikke var noe gale med mettet fett, og kom i samme slengen over en lengre tråd om kokos olje og transfett. Etter å ha lest dette så ble jeg kjempe forvirret. Hva olje er det jeg skal bruke, er kokos olje bedre enn kaldpresset oliven/avokado olje. Skal jeg holde meg unna mettet fett eller skal jeg evt holde meg unna umettet (transfett vet jeg at jeg skal holde meg unna), eller skal jeg kjøre på med begge deler. Så vidt jeg kunne forstå så er det også forkjell basert på hva man egentlig skal bruke det til, altså steking eller bare til å ha på salaten. Hvordan funker dette!!??

Grunnen til at jeg spør er slett ikke at det ikke "funker" slik det er nå, men hvis jeg skal forandre kosthold for resten av livet så føler jeg jo at jeg helst vil gjøre dette på en sunn og fornuftig måte osv, vil ikke ha blodårer som ikke virker lengre , hjerte karsykdommer og herregud så mange andre sykdommer og annet som disse tingene helt tydelig har innvirkning over. Jeg skjønner at det er mange forskjellige syn på dette, og kanskje ikke noe lett å svare på, men jeg setter stor pris på alle svar jeg kan få (gjerne med forskning å støtte seg på).

Et annet spørsmål jeg har er ang kosttilskudd (vitaminer, krom, kalk osv) er dette nødvendig, er det noe jeg bør tenke på?

(kom på jeg ikke skrev noe om trening, jeg går altså da ca 80-90 minutter totalt fram og tilbake fra jobb hver dag og har planer om å begynne å sykle, men vurderer det som mulig at jeg venter med syklingen til vekttapet begynner å stagnere eller nærme seg målet på 80 kilo og jeg begynner å spise littegrann mer karbo før jeg setter i gang for alvor)

Takker på forhånd for all hjelp, og dersom det er andre kommentarer/tips til det jeg spiser osv så setter jeg selvsagt også stor pris på det!

Mvh Mikael


Sist redigert av Zecola : 13-08-10 kl 17:37.
Zecola er avlogget   Min kostholdsfilosofi: LCHF/Egen Svar med sitat