Vis enkelt innlegg
Gammel 15-06-05, 13:39   #3
mofe
Seniormedlem
 
mofe sin avatar
 
Medlem siden: Sep 2004
Innlegg: 14.144
mofe er bare helt fantastiskmofe er bare helt fantastiskmofe er bare helt fantastiskmofe er bare helt fantastiskmofe er bare helt fantastiskmofe er bare helt fantastiskmofe er bare helt fantastiskmofe er bare helt fantastiskmofe er bare helt fantastiskmofe er bare helt fantastiskmofe er bare helt fantastisk

Fra: http://snt.mattilsynet.no/nytt/tema/...helsefare.html

Sitat:

Sakkarin
Stoffer: sakkarin (E954), kalsiumsakkarin (E954), kaliumsakkarin (E954) og natriumsakkarin (E954).

Sakkarin er et kunstig søtstoff som har vært i bruk i mer enn 100 år. Det søter cirka 400 ganger mer enn sukker og gir ikke energi. Stoffet har en meget bitter ettersmak som naturlig begrenser bruken.

Sakkarin har vært mistenkt for å kunne gi blærekreft hos rotter dersom mødrene fikk store doser. Senere forsøk viste at det sannsynligvis kun er kreftfremkallende hos hannrotter dersom de får sakkarin i meget store doser. Mengden som fremkalte kreft hos rotter tilsvarte et inntak av sakkarin tilsvarende flere hundre liter kunstig søtet leskedrikk om dagen for et menneske. Store befolkningsundersøkelser har ikke kunnet vise at inntak av sakkarin gir risiko for kreft hos mennesker.



Cyklamat
Stoffer: cyklaminsyre (E952), kalsiumcyklamat (E952) og natriumcyklamat (E952).

Cyklamat er et kunstig søtstoff som søter cirka 30 ganger mer enn sukker. Cyklamat gir en behagelig smak og er stabil.

Cyklamat har vært mistenkt for å være kreftfremkallende, men er blitt "frikjent" for disse anklagene. EUs vitenskapelige komité for næringsmidler revurderte stoffet i 2000, og reduserte da verdien for Akseptabelt Daglig Inntak . EU arbeider nå med å endre sitt regelverk slik at bruken av cyklamat begrenses. I påvente av dette arbeidet har Norge fått tillatelse til å opprettholde vårt nasjonale regelverk for dette stoffet. I Norge er cyklamat kun tillatt i leskedrikker og brus og i blandinger av ikke-alkoholholdige drikkevarer med alkoholholdige drikkevarer.



Aspartam
Stoff: aspartam (E951).

Aspartam fremstilles syntetisk av to naturlige forekommende aminosyrer, asparginsyre og fenylalanin. Aspartam søter cirka 200 ganger mer enn sukker og gir derfor i praksis ikke energi ved bruk. Stoffet brytes ned ved oppvarming og kan ikke brukes til mat som skal bakes, kokes eller på annen måte utsettes for høye temperaturer.

Aspartam har flere ganger vært i søkelyset som mistenkt for en rekke uheldige effekter i mennesker. Flere undersøkelser som konkluderer med dette er blitt publisert, men disse har blitt avvist av myndighetenes eksperter da de ikke har vært tilstrekkelig seriøse.

Det ble gjort en hovedfagsoppgave i Norge i 2001 som ga mye medieoppmerksomhet siden den konkluderte med at aspartam kunne skade hjernen og burde forbys etter "føre var prinsippet". Statens næringsmiddeltilsyn sendte denne oppgaven til vurdering hos våre nasjonale eksperter da det er ønskelig å ta alle nye opplysninger om stoffer som brukes i mat alvorlig. Resultatene fra rapporten ble ikke fulgt opp ut over dette, da ekspertene konkluderte med at hovedkonklusjonen i oppgaven var basert på ufullstendige nye data på cellekulturer og til dels misforstått gjennomgang av tidligere litteratur. Våre nasjonale eksperter kunne derfor ikke finne grunnlag for konklusjonen i oppgaven og fant ikke behov for å revurdere bruken av aspartam.

En nordisk prosjektgruppe har nylig gjennomgått tilgjengelige publiserte artikler om aspartam og har konkludert med at aspartam er blitt nøye vurdert og dokumentert i studier som er vurdert av EUs vitenskapelige komité for næringsmidler og Verdens helseorganisasjons ekspertkomité for tilsetningsstoffer og kontaminanter.


__________________
.
mofe er avlogget   Min kostholdsfilosofi: - Svar med sitat