Jeg skal prøve å gå inn på hva du KAN spise før du får matpakketips.
Dropp poteten i hverdagen
Ris? Spis fullkornsris eller brun ris
Pasta? Spis fullkornspasta
Brød? Spis så grovt brød som overhode mulig eller lavkarbobrød, f.eks fedonbrødet. Del det opp i skiver, frys ned og ta opp den mengde skiver du trenger.
Bare ikke la risen, pastaen eller brødet være HOVEDDELEN i måltidet. En liten mengde holder lenge.
Spis frukt, bare spis den sammen med noe fett, som ett par tre nøtter eller noen biter ost. Ikke spis banan og druer.
Leveregler:
1) Sukker har overhode ingen som helst slags næringsverdi. La sukkerinntaket høre til sjeldenhetene.
2) Unngå fint mel i en hver form
Bra matvarer:
Rent kjøtt, ren fisk, fjærkre. Ikke blandingsprodukter som f.eks fiskekaker, som inneholder 5% fisk og resten mel og stivelse. En kjøttkake, karbonade eller pølse går nok greit en sjelden gang men la basisen av proteinkilder være REN UPROSESSERT MAT. Det er ikke nødvendig å skjemmes over å forsyne seg GODT med proteinkilder.
Egg i alle former og varianter. Egg er sunt for deg. Spis så mange du lyster, til det tyter ut av ørene. Stekt, kokt, forlorne, rå, eggedosis (med sukrin, ikke sukker), i havregrøt etc.
HAVREGRØT: Noen her vil kanskje steile, men for deg som kun skal ha stabilt blodsukker er havregrøt noe av det aller beste du kan innta. Kok den gjerne opp med halvt melk og vann, eller fløte, knekk i ett egg eller bland oppi litt cottage cheese. NB: Om jeg blander min grøt med cottage cheese så må jeg bruke stavmikseren for å få vekk "klumpene"
. Ha på f.eks kanel og sukrin.
Grønnsaker: Du kan sikkert spise ALLE grønnsaker, også gulrot og kålrot, samt mais. Stekt, kokt, woked, smørdampet etc. Men dersom blodsukkeret svinger for mye prøv å kutt ut rotgrønnsaker en stund og se.
Frukt: 1, men MAKS to frukter om dagen. Spis den med en fettkilde, så begrenser du blodsukkersvigningen. Spis alltid mer grønnsaker enn frukt.
Bær: 1 porsjon bær om dagen er bare flott. Masse flotte stoffer i de.
Nøtter: RÅ nøtter, f.eks mandler, paranøtter, valnøtter, peanøtter med skall. etc. Men ikke gafle ned en hel pose peanøtter hver dag altså.
Melkeprodukter: Ikke lightprodukter. Helmelk, fløte, ekte rømme, cottage cheese, creme fraiche, oster etc. Du kan sikkert spise vanlig youghurt, men bare en om dagen og med en fettkilde. Alller helst spis SKYR fra q-meieriene.
"Tilbehør": Til middager kan det virke stusselig med kjøtt og grønnsaker. Du kan spise linser, bønner, fullkornsris, fullkornspasta, blomkålmos etc til dette. Husk at linser, bønner, ris og pasta ikke bør utgjøre mer enn en 25% av måltidet.
Drikke: VANN (viktig), te (søtet med natreen f.eks, ikke sukker), biola, rødvin og kaffe.
"Brødvarer": Grove knekkebrød (wasa fiber pluss, fiberrik, rugsprø etc eller rett og slett bake lavkarboknekkebrød), lavt GI-brød, grove te-kaker, mørkt brød etc.
"Kosevarer": Mørk sjokolade minimum 70% men ikke mer enn 30 gram pr dag, om det spises daglig. Gode oster og rødvin. Bær, kesam etc. Bær med vaniljekesam er fryktelig, fryktelig undervurdert.
Det du må begrense er altså: Inntaket av fullkorsnris, fullkorsnpasta, brødvarer, frukt, kornvarer (aldri hvetemel, noen ganger rug, bygg etc. Havregrøt kan du lage på store havregryn for dne har lavere GI og dessuten får du mye grøt av ei pakke havregryn til 10 kroner)
Ikke mye fett i måltider med mye karbohydrater.
Matpakketips:
- Omeletter i alle varianter. Husk grønnsaker.
- Havregryn i en boks som tåler mikro. Bare å ha i vann og nuke den så kan du spise. Man får sånne ferdigkjøpte grøtbokser til dette, men de koster 12 kroner stykket, men da kommer grøt, med eple eller bær og kanel i samme boksen.
- Salater i alle varianter. Du må ikke skjemmes for å fylle salatboksen din med proteinkilder, ha på olje, ha i egg, avocado, etc. Det er lite næring i å fylle salatskåla med masse salathode så det er ikke rart man blir sulten om man gjør det.
- Middagsrester
- Brødvarer med godt pålegg.
- Supper. Bare ha på termos så holder den seg varm.
Man må bare glemme den greia med at middagsmat er til middag liksom. Og resten av tiden spiser man daggammal kneip med brunost. Det fungerer ikke sånn. Man kan akkurat like gjerne spise type "middagsmat" til lunsj som man kan til frokost.