Vis enkelt innlegg
Gammel 07-01-11, 18:40   #31
KarMa40
Seniormedlem
 
KarMa40 sin avatar
 
Medlem siden: Jun 2010
Innlegg: 834
KarMa40 er veldig godt liktKarMa40 er veldig godt liktKarMa40 er veldig godt liktKarMa40 er veldig godt liktKarMa40 er veldig godt liktKarMa40 er veldig godt liktKarMa40 er veldig godt likt

Sv: Nedre normalområde i stoffskifte

Å kjære deg, det der er et ordentlig knipe.

Dette satt jeg og leste om for flere år siden, det er ikke jeg som har hypothyrose, men min kjære. Jeg har fått han på rett kjøl og glemt mye av det som jeg leste om før som ikke er aktuelt lenger, men jeg skal prøve.

Hvis du er født med struma, betyr det forsåvidt bare at skjoldbruskkjertelen var stor uten at det er klart hvorfor. Det kan være jodmangel, høyt stoffskifte eller betennelse av noe slag.
Det kan bety at det alltid har vært noe muffens med skjoldbruskkjertelen din, eller kanskje heller noe arvelig som slår ut i svangerskap og også påvirker barnet.

Hva skjedde for 4 år siden og hva slags undersøkelse sa at halve kjertelen var død? Jeg kan tenke meg at det var ultralyd? Ikke scintigrafi? eller biopsi?

I alle fall, hvis halve kjertelen er død, da jobber den andre halvparten alt den kan. Men anti-TPO tall på 1300 tilsier at kroppen pøser ut antistoffer mot kjertelen, slik at den brytes ned og forsvinner. Men resten av systemet ditt prøver å holde seg i live ved å holde stoffskiftet oppe, da burde TSH-tallet stige. TSH= Thyriod Stimulating Hormone, altså ikke et stoffskiftehormon i seg selv, men et hormon som får stoffskiftet til å øke (eller minke forsåvidt). Det 'kaller' på skjoldbruskkjertelen hvis du skjønner. 1 regnes som balansepunkt, høyere enn 1 som en beskjed om at stoffskiftet burde øke, lavere enn 1 at det godt kan synke. (Jeg har 0,98 pr 15.12.10 til sammenligning)

Men hvis Hashimotosen får skjoldbruskkjertelen til å oppløses, så frigis det hele tiden hormoner ved denne prosessen også. Dermed går TSH ned, kroppen er jo full av thyroid hormone. Aberet er at det ikke er mer der de kom fra... Og dessuten kan antistoffene oppføreseg slik at kroppen ikke kan nyttiggjøre seg stoffskiftehormonene.

Her kommer luftspeilingen: Hvis du da samtidig har (eller i ditt tilfelle har hatt) Graves, altså en tilstand som får stoffskiftet til å løpe løpsk med kjempehøye tall på blodprøver, så er lege-refleksen å forklare alle løpske tall med Graves på fremmarsj eller tilbakegang.
Ble graves eller hashimoto utløst av svangerskap? Skjoldbruskkjertelen må jobbe omtrent dobbelt så hardt i løpet av en graviditet. Og det er velkjent at svangerskap utløser både høyt og lavt stoffskifte, som kan være forbigående.
Det ordet forbigående gjør leger tilbakeholdne med å behandle i hvertfall lavt stoffskifte.

Har du revmatisme? Den kan også være symptom på lavt stoffskifte.
Har du sjekket d-vitaminnivå?

Jeg skal prøve å gjøre et søk i helgen etter de sidene hos sonja som jeg har hatt mest hjelp av, de har gode oversikter over hvilke prøver som burde taes og hva man kan tolke av dem som leger ikke tenker på.

kommer tilbake med enda mer.

KarMa40 er avlogget   Min kostholdsfilosofi: Generell lavkarbo + ekstra karber for magen Svar med sitat