View Full Version : Johannesbrødkjernemel


Tuttan
19-04-07, 13:25
Kjøpte Johannesbrødkjernemel i går for å bruke til Ziggygrøt, og leste på glasset at det også kan brukes i kaker.

Noen med erfaringer og gode tips her?
Har bursdag snart, og da blir det kaker :) :) :) Men må og vil gjøre dem lavkarbo uten at resten av familien rynker på nesen og bare spiser av ren høflighet...

mofe
23-05-07, 19:18
Jeg drar opp igjen denne tråden - for ser at dette melet tydeligvis kan brukes til "alt"?

Men hva vil det si? Alt er liksom litt vel.. utydelig for meg :p

Kanutten
23-05-07, 21:05
Er jeg den eneste som IKKE liker Johanneskjernemelet??
Synes supper og sauser får et glissent lag og er glatte i smaken. Liker det IKKE!

Er hakket værre en siennamel eller hva det heter.

Huldr
23-05-07, 21:09
Er jeg den eneste som IKKE liker Johanneskjernemelet??
Synes supper og sauser får et glissent lag og er glatte i smaken. Liker det IKKE!

Er hakket værre en siennamel eller hva det heter.Maizena? ;)

Jeg må innrømme at jeg ikke er så glad i konsistensen det blir på supper og sauser med joh. mel jeg heller ... :rolleyes:

mofe
23-05-07, 21:14
Så da er det mest sauser og supper dere bruker det i da, eller? Som vanlig hvetemel, på en måte?

Tuttan
23-05-07, 21:14
"Johannes" og jeg har gjort oss et par små erfaringer....

Det jeg kjøpte det til var som jevning til Ziggys rømmegrøt. Genialt!!


Så har jeg prøvd meg på grove Ziggylapper (blir som små rundstykker).
Bruker grunnoppskriften på OE polarbrød, og tilsetter ca 1,5 dl kruskakli, 2-3 ss sesamfrø og 3 ts Johannesbrødkjernemel. Bryr meg ikke om å stivpiske eggehvitene. Er tilhenger av å gjøre ting enkelt. :D Slenger egg, CC og ost oppi kjøkkenmaskinen på full guffe, og så har jeg i salt, kruskakli, sesamfrø og Johannes.... og lar det gå et par runder.

Prøvde muffinsformer i papir først, og det sitter dønn fast. Smurte teflon-muffinsformer med masse smør, fyllte litt over halve med røre, strødde over litt sesamfrø og stekte i ca 40 min. Slapp formene lett og smakte NYYYDELIG!!!! Skikkelig luftige og saftige.

Laget også et par som jeg la rett på bakepapiret. De ble også bra. Nesten som små runde brødskiver, eller hamburgerbrød.

Litt grov-regning, men tror det blir ca 1 karb pr. "rundstykke".

(Dette var en liten påminnelse til meg selv om å legge denne erfaringen inn i Ziggy sin polarbrød-tråd også.)

moinx
23-05-07, 21:23
Jeg prøvde johannes... i fløtesaus for første gang idag, og det blei skikkelig grøtete og ekkel konsistens. Gjør nok ikke det mer, men jeg digger å ha det i pannekakerøra, jeg får sveler/lapper. Uten johannes blir de veldig porøse/tynne!
Min konklusjon blir at det er genialt for å tykne røre/deig (kaker/vafler/lapper), men sausen klarer seg fint uten...:)

Uff, så kronglete:o

mofe
23-05-07, 21:28
Hva er det laget av, egentlig? Er det korn?

moinx
23-05-07, 21:31
Hva er det laget av, egentlig? Er det korn?
Det blir utvunnet av frøene i frukten fra Johannesbrødtreet.

Tuttan
23-05-07, 21:45
Dette skriver Ziggy:

Har satt sammen litt info om Johannesbrødkjernemelet fra ulike steder her fra forumet jeg… i og med at jeg regner med at det er flere som ikke kjenner til dette her inne...

Det Johannesbrødkjernemelet en får kjøpt her i Norge, er som regel fra Rapunzel, det stammer fra økologisk jordbruk, og koster ca 50 kroner for et glass med 75gram.

I følge produsenten, har Johannesbrødkjernemel følgende næringsinnhold pr 100 gr.

Energi: 33 Kcal
Karbo 0 gr
Protein 6 gr
Fett 1,5 gr
Fiber 75 gr

Dette er et ganialt produkt… Du kan prøve det i alt som er flytende, og du vil ende opp med en saus eller sirup konsistens, uten ekstra karber i form av maizenna eller ulike typer mel…

Passer til alt fra smoothies, sauser og dressinger som en gjerne vil ha en litt tyktflytende konsistens på.

På glasset står det at det passer tiltykning av supper og sauser, desserter, kakefyll og til iskrem

Når det gjelder blandingsforholdet, så kan man bruke en teskje (2 gram) til 2 dl saus og 2 g til 4-5 dl suppe. Men her får man prøve deg fram… Og husk, det blir tykkere konsistens når det blir avkjølt!

Skal du tilsette det i varme retter og væsker, løser du først opp pulveret i kald væske, før det røres inn i den kokende væsken

Og det beste av alt… Johannesbrødkjernemelet er fullstendig smakløst, så en trenger ikke være redd for bismak av noe form når man bruker dette som tykningsmiddel.

mofe
24-05-07, 13:45
Flott! :)

matmor
29-08-07, 11:07
Hurra!Nå tenker jeg det skal gå bedre for meg også!Jeg har laga lavkarbomat til mannen min i 1 1/2 år nå, og han har tatt av over 50 kg og blitt kvitt magesmerter.Men gav opp selv, klarte ikke å få ned egg og slikt uten brød.
Har blitt en skapspiser som bare blir rundere og rundere, men nå er det slutt! skal ibutikken å kjøpe meg ting jeg trenger for å lage polarbrød og rundstykker.:) gleder meg:klem: TAKK

Valeriana
29-08-07, 13:38
Jeg synes johannesbrødkjernemel er helt genialt. Jeg er glad i supper og synes det fungerer perfekt til å tykne suppene med. Men det er viktig å ikke bruke for mye, da blir det kornete i konsistensen.

kristweh
06-09-07, 09:41
hvor kjøper dere johannesbrødkjernemel?

wander
06-09-07, 09:42
Helsekostforretninger selger Joh.mel... :)

Ziggy
06-09-07, 10:12
Ser flere av dere har litt sånn blanda erfaringer med å jevne sauser med Joh.mel, selv har jeg funnet ut at det skal adskillig mindre til enn en tidligere var vant til når man jevnet sauser...

Husk, det er ikke store mengden som skal til for å jevne rømmegrøten min, så det skal enda mindre til for å jevne en saus, ofte ikke mere enn ca 1/2 ts eller mindre, alt etter hvor mye saus man lager...

.

kristweh
07-09-07, 10:03
takk for svarene..skal avsted og handle etterpå!! lagde semule grøt til ungene igår og fikk så lyst på grøt ...skal lage meg grøt senere ...mmmm...rømmegrøt...og så må jeg visst kutte ut pepsi maxen...dette blir en tøff helg...

Dolsi
28-05-11, 09:39
Ser det står at johannesbrødkjernemel ikke inneholder karbo.
Lurer likevel på om det kan være en partystopper? :confused:

sunny69
28-05-11, 14:02
Kjøpte Johannesbrødkjernemel på senter for riktig ernæring på Skedsmokorset, der sa de om jeg skulle bruke melet trengte det å "arbeides" godt med før en tok det i resten av røren/deigen. Så det må røres godt ut, for det er litt "tungt".
Kanskje det hjelper på konsistensen, har ikke prøvd enda :)