View Full Version : Myte eller sannhet?


Anne
21-06-04, 10:50
Man må huske at karbohydrater er den aller viktigste energikilden for hjerne- og muskelaktivitet, og dietter med veldig lavt innhold av karbohydrater, 100g og nedover per dag, gjør det vanskeligere å prestere optimalt etterhvert som glykogenlagrene tømmes. Det kan altså være fornuftig å innta mer enn 100g karbohydrater per dag for deg som ønsker å trene hardt og har mye psykisk stress i hverdagen..
Ovennevnte sitat er sakset fra artiklen i denne linken
http://www.tech-nutrition.com/default.asp?go=art&id=4

Er det en myte eller sannhet?

Kristian
21-06-04, 12:19
Vel det stemmer nok for de som ikke er vant til det men for oss som har lært kroppen vår å brenne fett så stemmer nok ikke dette.

At det er viktig å spise karbo når en er stressa det kan jeg ikke forstå. Riktignok så føler en behov for søtt når en er stressa men spiser en mye karbo da så vil en jo bare legge på seg.

Nille
21-06-04, 12:25
Det Kristian sier er helt rett. I tillegg er dette skrevet av/til folk som trener hardt HVER DAG. De har et helt annet kostbhov enn vi "vanlige". I mitt andre forum har vi både Jagbender og Trainer Dan (personlig trener) som er godt trente og går på lavkarbo på SIN måte. Nettopp fordi de trener. De "karber opp" og "karber ned" - noe som ikke ville fungere for oss halvtrente.

Begod vet sikkert en del om dette ! Hvor er du treningsspesialisten vår ????

Begod
23-06-04, 15:37
Er nok uenig med Børge Fagerli på det området. Jeg mener at hjernen ikke trenger mer enn ca 30 gram karbo dag. Men de som trener hadt forbruker dette fort hvis de trener for lenge.

Fagerli er ekspert på muskelvekst så det er nok hovedsaklig det han tenker på når han mener vi bør ha i oss minimum 100 gram karbo dag. for maksimal muskelvekst.

Når hjernen får forlite karbo så blir i hvertfall jeg helt surrehue og må innta noe karbo for å fungere normalt. Denne grensen vil variere fra person til person , men hvis det er uvant å spise lite karbo , så kan grensen gjerne ligge på 100 gram før seretoninnivåene i hjernen blir påvirket.

Det Programet jeg trener etter er Fagerli sitt RYP program som jeg anbefaler på det varmeste.

Det vil altså være sannhet for en som ikke er tilvendt å bruke fett som energi og myte for en som går på Atkins.

P.S
Det kan vel ikke være stor forskjell på Fedon kosthold og et typisk deffe kosthold for kroppsbyggere. (mer protein for byggerne , men eller ganske likt tror jeg).

Iset
23-06-04, 20:10
Hmm jeg har iallefall lest om atleter som trener livet av seg i flere utgaver av Mat og Helse nå, og de har bedret treningsprestasjonene sine på lavkarbokost ala Atkins. :)

Begod
25-06-04, 08:51
Nå har jeg ikke lest det siste mat og helse , men lavkarbokosthold har ikke en definert grense ( så vidt jeg vet) så det kan godt være 200 gram karbo pr.dag. for en svært aktiv person.

At aktive personer trenger eller kan innta mer karbo uten å gå opp i vekt er vel anerkjent også blant lavkarbodister.

Fagerlis skepisis til å gå under 100 gram karbo dag gjelder kun muskelvekst.


I Følge DVP. så trenger hjernen 60 gram glukose pr. dag. Ca 50% av denne glukosen kan kroppen omdanne fra protein og delvis fett.

De atletene som jeg har lest om i mat og helse driver stort sett kondisjonsidretter , hvor kroppen får tid til å hente energi fra fett.

Ved eksplosiv idrett ( som styrke trening ) forbrennes det kun glukose
under selve treningen , men man får en kraftig forhøyet fettforbrenning i opptil 48 timer etter treningen.

Summer
25-06-04, 10:05
At det er viktig å spise karbo når en er stressa det kan jeg ikke forstå. Riktignok så føler en behov for søtt når en er stressa men spiser en mye karbo da så vil en jo bare legge på seg. Jepp, og fyre oppunder stresset... *deler erfaringer* :p