View Full Version : Hjelp, jeg trenger råd om fett!
Jeg blir så forvirret rundt dette med fett-typer.. enumettet, flerumettet, transfett, kaldpresset olje, oliven, solsikke, raps, smør, margarin....:eek:
Hva trenger kroppen vår? Hva er farlig? Usunt? Fra hvilke råvarer får vi de forskjellige naturlig...? Hva skal jeg steke maten min i? Hva skal jeg ha i salaten? IIIIIIIIIIIK!!:confused:
Jeg er så forvirret, nemlig, blir helt skrullete! :forvirret
Og enda så skrev du ikke omega-3 og omega-6.... ;)
Det som er best å steke i er cocosa kokosfett som du får på helsekost.
Dernest er det smør som er bra å steke i.
Ved lav varme går det an med olivenolje, rapsolje og avokadoolje.
Og med dette har jeg sagt hva slags fett som er bra også. Alle de tre nevnte oljene kan du bruke på salater.
NB: Oljene MÅ være kaldpresset/xtra virgin
Solsikkeolje, soyaolje, maisolje og alle slags margariner (Soft, Melange, Vita, Brelett, Per m.m.) ER HELSESKADELIG OG BØR KUN BRUKES UNNTAKSVIS! :(
Det var det korteste jeg klarte å si om dette temaet, uten å forklare noe om hvordan...
NB: Oljene MÅ være kaldpresset/xtra virgin
Hvorfor det..?
Solsikkeolje, soyaolje, maisolje og alle slags margariner (Soft, Melange, Vita, Brelett, Per m.m.) ER HELSESKADELIG OG BØR KUN BRUKES UNNTAKSVIS! :(
Hvorfor er det helseskadelig? Har det noe med transfett å gjøre? Er transfett herdet fett?
Maisolje, solsikkeolje og soyaolje bør HIVES, av fire ulike grunner:
1) De inneholder for mye flerumettet omega-6 fett, som virker betennelsesøkende (astma, revmatisme, allergier, fibromyalgi m.m.).
2) De er alltid varmpresset. Dette er en industriell prosess som blant annet gir avfallsstoffer som transfett, frie radikaler, dimerer og polymerer.
3) De egner seg IKKE for steking pga innholdet av flerumettet fett.
4) De vil ved bruk fortrenge sunne oljer som olivenolje, rapsolje, avokadoolje.
Desverre så drar denne lista med seg majones, kaviar og majonessalater i dragsuget.... :rolleyes:
Dette skrev MHM tidligere en gang..... Vet ikke om det er svar på det du lurer på, men det var så godt innlegg at jeg kopierte det inn allikevel !!
Kaldpressede oljer er sunne fordi de ikke er varmebehandlet og "ødelagt" - tor jeg det betyr.
Hellmanns påstår at de lager sin majones av kaldpresset olje. Jeg har sendt en mail, men har ikke fått svar/bekreftelse fra dem. Hvis jeg finner mailen igjen skal jeg purre og sende den igjen OG gi deren beskjed !
Jo, nå er jeg mere opplyst, tuuusen takk for svar! :)
Nå vet jeg litt mere om hva jeg skal kjøpe når jeg går i butikken :)
Hva slags smør skal man steke maten i da????
Hva slags smør skal man steke maten i da????Hvis du skal bruke smør, så er meierismør det eneste som kan forsvares. Alle margariner (som jo ikke er smør, inneholder transfett, som er skadelig - i mengder og i lengden)!:)
Og allerhelst skal smøret klares. Smeltes, avgkjøles lett, sil av bunnfallet. Da blir det mer holdbart også.
Veldig bra spørsmål,for dette har jeg også lurt på,men da har jeg heldigvis ikke gjort noe gæernt!:p
Men.. enumettet og flerumettet og sånt da, i fisk f.eks.. vi skal spise fet fisk? HVa slags fisk er det som er fet...?
Men.. enumettet og flerumettet og sånt da, i fisk f.eks.. vi skal spise fet fisk? HVa slags fisk er det som er fet...?Hva slags fisk liker du da?
Er glad i all slags fisk :)
Laks er den feteste fisken og det er iggen begrensninger. Vi kan spise all slags fersk fisk/skalldyr, all slags ferskt kjøtt, all slags fersk fugl !!! Vi spiser ikke såååå mye av det at fettet betyr noe !! En porsjon bør være mellom 150-300 gram og om man spiser variert kost ved siden av er det ingen fare !!
Man bør begrense noen behandlede varer sånn som røykt kjøtt - bacon / nitratbehandlet - det er også veldig salt og binder vann i kroppen. Nå er det jo begrenset hvor mye man orker å spise av bacon da !! Jeg kjøper bacon som er røkt på naturlig gammeldags måte hos slakteren. Vær forsiktig med pølser etc. Les innholdsfortegnelsen og se hva som er i eller spør hvis du kjøper hos slakteren. Jeg kjøper mine kjøttvarer hos slakter Idsø i Stavanger og de har oppslag over innholdet av alle varene sine.
Vær forsiktig med ferdig marinert kjøtt fra Gilde etc. hvis du ikke vet hva som er i marinaden. Det brukes en del sukker og det er jo ikke bra.
Av fisk/skalldyr er det igrunnen fritt frem, - røkelaks er bra, gravlaks er ikke bra (på grunn av at den som regel graves med sukker :eek: ). Vær forsiktig med ferdig marinert kjøtt hvis du ikke vet hva som er i marinaden. Det brukes en del sukker og det er jo ikke bra.
Kyllinger også fritt frem - spis !!:p
Jeg drar opp igjen denne tråden, jeg - fordi den er så bra! :)
Hmmm. jeg vet jo at kaldpressede oljer er best,men å steke i en kaldpresset olje har da ingen hensikt,dessuten smaker det heller ikke godt. Vaffal ikke ekstra virgin olivenolje som egner seg best i salater.
Dersom jeg ikke steker i meierismør bruker jeg vanlig rapsolje jeg,den tåler også varmen best og dessuten er den billig. Og siden rapsoljen tåler rundt 250 grader tror jeg neppe den er presset under varmere forhold enn det.
Bare en betraktning. Og det står også på forpakningen at man ikke skal steke ved for høy varme.
Jeg liker heller ikke å steke i olje.. men det har mest med smaken å gjøre, egentlig :ja:
Bruker oljen mest i smoothies :ja:
Men.. enumettet og flerumettet og sånt da, i fisk f.eks.. vi skal spise fet fisk? HVa slags fisk er det som er fet...?
Laks, ørret, sild, makrell og kveite er alle feite fisker. Torsk, lange, skrei og uer er alle magre fisker.
All fisk er sunn og de feteste er ofte de sunneste.
*dytte opp tråd igjen*
:)
Her fant jeg det jeg lurte på. :)
Jeg var på helsekosten i går, og kjøpte en boks cocosa. Lurer på om jeg "tør" å prøve det på ryvitaen. De har en boks for steking og en boks for annen bruk, så jeg kjøpte den sistnevnte.
Hva bruker dere cocosa til?
jeef-micro
01-10-05, 17:46
og hva med bremykt? står på at det er 70% smør og 30% rapsolje... blir det da greit å steke i det?
Åh, jeg håper bremykt er godkjent! Jeg må jo ha noe på skiva, for å få "et fullverdig måltid", som dere kaller det, men jeg er ikke glad i den rene smørsmaken.
(BreMYKT er forresten verdens mest misvisende navn - iallefall dersom man har det i kjøleskapet. Ellers må de tenke på at det er like mykt som en ISbre.)
ssskaldeman
01-10-05, 18:15
[QUOTE=mofe]Jeg blir så forvirret rundt dette med fett-typer...
Hva trenger kroppen vår? Hva er farlig? Usunt? Fra hvilke råvarer får vi de forskjellige naturlig...? Hva skal jeg steke maten min i? Hva skal jeg ha i salaten? /QUOTE]
Jag menar att mättat fett är bäst. Mättat fett är stabilt, det oxideras inte. Den som äter mycket mättat fett behöver inga antioxidanter!
I andra hand använder jag enkelomättat fett. Det finns i olivolja och i utsmält kycklingfett.
När jag steker använder jag en blandning av smör och olivolja. Smöret är för smakens skull (och för det mättade fettet), olivoljan bidrar med bättre stekegenskaper. Många proffskockar gör likadant. Har jag stekflott använder jag det.
Alternativt kan man steka i kokosfett. Jag använder kokosfett sedan tre veckor i all matlagning. Mina erfarenheter är positiva.
I salladsdressingen använder du olivolja.
Rapsolja är ett tänkbart alternativ, men jag är osäker på den. Det är en ny uppfinning och därmed onaturlig föda för en människa. Gå ut i en rapsåker själv och försök att hämta lite olja! Oliver, däremot, har människan alltid ätit.
Sten Sture
Jeg bruker også mye blanding av smør og olivenolje når jeg steker, men til f eks biff som jeg steker på ganske høy varme, bruker jeg bare smør.
Men hvis man ikke skal bruke solsikkeolje og maisolje, hva skal jeg da bruke i wok'en? Den oljen må tåle høy temperatur. Noen forslag?
Noen som vet noe om Bremykt? Jeg må ha noe på knekkebrødet mitt, klarer ikke uten smør der, bruker nå Vita men er bremykt lovlig så tar jeg det.
Noen som vet noe om Bremykt? Jeg må ha noe på knekkebrødet mitt, klarer ikke uten smør der, bruker nå Vita men er bremykt lovlig så tar jeg det.
Hvorfor ikke meierismør? Hvilken filosofi følger du? Bremykt er jo 70 % smør, men meierismør er jo det beste.
Følger Lindberg, er begynt å steke med meierismør men det er jo så hardt å smøre utover ;)
Åja da så, Lindberg anbefaler jo ikke så mye smør, men litt går jo an. Argh vanskelig å gi og få råd nå som kostholdsfilosofiene er forsvunnet i innleggene. :eek:
Jeg kjøper disse bordpakkene med meierismør og oppbevarer den i brødskapet. Vi bruker en slik pakke opp på en uke, både til steking og smøring, så den blir ikke dårlig. :)
Helt myk og smørevennlig.
Ja slik kan jeg jo gjøre det. Takk skal du ha!
Men hvis man ikke skal bruke solsikkeolje og maisolje, hva skal jeg da bruke i wok'en? Den oljen må tåle høy temperatur. Noen forslag?Rapsolje tåler varmen bedre og inneholder i tillegg både omega 3,6 og 9. I riktig forhold.:)
jeef-micro
07-10-05, 12:22
Kan ikke helt slippe tanken på bramykt jeg... De 30% som ikke er smør er jo rapsolje, og rapsolje er jo bra...
er ikke da bremykt greit å bruke?
(og Iset... du kan få frem boksene med kostholdsfilosofiene viss du går nederst på siden, og klikker på den boksen til vendtre, og stiller inn på Nye lavkarbo.no)
Rapsolje er jo bra men når man steker på høye temperaturer er mettet fett best! Tilogmed selveste LINDBERG har jo forandret mening og anbefaler METTET fett til steking nå. :snill: ;)
jeef-micro
07-10-05, 13:16
Rapsolje er jo bra men når man steker på høye temperaturer er mettet fett best! Tilogmed selveste LINDBERG har jo forandret mening og anbefaler METTET fett til steking nå. :snill: ;)
Oki så da er smør best da?
jeg trodde det var umettet fett som var det beste jeg... jaja
Oki så da er smør best da?
jeg trodde det var umettet fett som var det beste jeg... jaja
Når det gjelder STEKING så er det mettet som er best, for det tåler mer varme! ;)
Det er vel de fleste enige i, men det de IKKE er enige i er hva som er best "naturell". Jeg mener mettet fett er veldig sunt. :)
jeef-micro
07-10-05, 13:29
Når det gjelder STEKING så er det mettet som er best, for det tåler mer varme! ;)
Det er vel de fleste enige i, men det de IKKE er enige i er hva som er best "naturell". Jeg mener mettet fett er veldig sunt. :)
mulig du synes jeg maser, men hvorfor er mettet fett best å steke i? jeg er litt avhengig å forstå hvorfor...
mulig du synes jeg maser, men hvorfor er mettet fett best å steke i? jeg er litt avhengig å forstå hvorfor...
Klart du ikke maser, bare spør i vei du. :)
Mettet fett er best å steke i fordi det er mer stabilt når det gjelder varme, fettsyrene lar seg ikke ødelegge så fort som det umettet fett gjør. Og fett som er ødelagt ved høy varme = transfett, så og si det verste vi kan få i oss!
Det er derfor det er ugunstig å steke i feks margarin. Rapolje tåler litt mer varme, men ikke så mye at jeg tør å steke i det.
Godt stekefett er:
*Kokosfett (ikke extra virgin)
*meierismør
*Ghee (klaret smør)
:)
jeef-micro
09-10-05, 14:28
thanx!
:klem:
Kan ikke helt slippe tanken på bramykt jeg... De 30% som ikke er smør er jo rapsolje, og rapsolje er jo bra...
er ikke da bremykt greit å bruke?
(og Iset... du kan få frem boksene med kostholdsfilosofiene viss du går nederst på siden, og klikker på den boksen til vendtre, og stiller inn på Nye lavkarbo.no)
Men er den rapsolja av god kvalitet?
jeef-micro
14-10-05, 12:34
Men er den rapsolja av god kvalitet?
hvordan skal jeg finne ut det da???*fett-forvirra*
hvordan skal jeg finne ut det da???*fett-forvirra*
Du må sikkert maile firmaet. Men jeg tviler på at den er så god kvalitet. Planteoljer i produkter er som regel raffinerte, dvs oppvarmede og behandlet, slik at de stort sett består av transfett. Om jeg ikke tar helt feil nå. Feks oljen i fetaost-glass er IKKE bra, da den er varmet opp. Oljen i Mills majones er heller ikke av den beste kvaliteten.
Nei, takke meg til RENT naturlig fett, dvs blandt annet ekte meierismør. :D
Antagelig er ikkje rapsolja i bremykt av beste kvalitet, men veit ikkje sikkert. Som regel bruker dei billege alternativ for av tjene meir gryn. Majones er ein versting med soyaolje av kjipeste sort, bidrar til det ugunstige forholdet mellom omega3 og 6. Det bør vere 50/50 men i gjennomsnitt i Noreg er det 6-7 deler omega6 per del omega3. I USA er det enda verre med 10 deler per del omega3. Omega6 i for store mengder i forhold til omega3 fremmer betennelser. I tilleg er soyaolje som regel alltid hardt behandla for å få ut olja.
Soya egner seg best som gjødning(men frementerte soyagreier er ok)
Ja eg har lest nyeste mat og helse.
Antagelig er ikkje rapsolja i bremykt av beste kvalitet, men veit ikkje sikkert. Som regel bruker dei billege alternativ for av tjene meir gryn. Majones er ein versting med soyaolje av kjipeste sort, bidrar til det ugunstige forholdet mellom omega3 og 6. Det bør vere 50/50 men i gjennomsnitt i Noreg er det 6-7 deler omega6 per del omega3. I USA er det enda verre med 10 deler per del omega3. Omega6 i for store mengder i forhold til omega3 fremmer betennelser. I tilleg er soyaolje som regel alltid hardt behandla for å få ut olja.
Soya egner seg best som gjødning(men frementerte soyagreier er ok)
Ja eg har lest nyeste mat og helse.
Ja, det stod sannelig ikke mye positivt om soya der nei. :eek:
Hvordan er det med Olivero? Kan det brukes?
Hvordan er det med Olivero? Kan det brukes?
Olivero er (selv om det er olivenolje i), varmebehandlet, - og dermed ødelagt fett.
Bare smør er smør..... Brelett/mykt og alt annet er bearbeidet, varmebehandlet - mener jeg MHM har klarlagt for lenge siden..... *leter febrilsk etter link*
Ok, jeg skjønner. Jeg lurer bare på hva jeg skal si til mine søte små tenåringsjenter når de lurer på hva de skal ha på brødskiva...
Ok, jeg skjønner. Jeg lurer bare på hva jeg skal si til mine søte små tenåringsjenter når de lurer på hva de skal ha på brødskiva...
Smør ?
Ok, jeg skjønner. Jeg lurer bare på hva jeg skal si til mine søte små tenåringsjenter når de lurer på hva de skal ha på brødskiva...
Liker de ikke smør? Det er jo ekte meierismør som smaker best. :D
Fedonisten
16-10-05, 21:42
Ok, jeg skjønner. Jeg lurer bare på hva jeg skal si til mine søte små tenåringsjenter når de lurer på hva de skal ha på brødskiva...
brødskiva?
:geip: bare tuller! Hva med meierismør da? Det er jo det beste :ja:
:klem:
Vi vet jo at det er det beste, men hva sier foreldrene? De er jo av pottitgenerasjonen og opplært til at fett er fyfy. Men, jeg skal gjøre som noen foreslo, oppfordre til å ha en bordpakning stående på benken så de kan smøre et tynt lag på skiva.
Men er den rapsolja av god kvalitet?
Jeg er litt usikker, Muligens snakk om definisjoner.
Fabrikken behandler raps,
De presser på en slik måte at utbyttet blir:
Olje til konsum
Presskake til dyrefor. Presskaka er proteinene pluss innhold av rest rapsolje.
De ønsker dyrefor med proteiner + relativt høyt innhold av rapsolje.
Dyrefor m/raps fett for å påvirke fettsyresamensettningen i melk.
Det foretas ingen Extraksjon av olje på fabrikken.
Jeg syns erindre at pressingen foregikk v/ ca 50 - 60 °C
Med vennlig hilsen
Arve Jørstad
Driftsleder
TINE Midt-Norge Meldal
Kvamsveien 6
7336 Meldal
Til
Kristian Eidem/TINE@TINEN
cc
Emne
Ad: rapsolje
I går da jeg var på Mega så kom jeg over en spray til å bruke til steking. Den het Fry light solsikkeolje. Leste på den og den virket ok, men det er den vel antagelig ikke ;) Noen som har hørt om denne og hvorfor er den kanskje ikke bra?
traaaansfett, tra la laaaaaaa
traaaansfett, tra la laaaaaaa
Akkurat ja... viste det måtte være noe ja ;)
Ordet light bør egentleg skremme vannet av oss:D
Rema har en rapsolje fra Landlord, inntil for noen måneder siden sto det kaldpresset på denne, nå er den delen av etiketten blank..
Fant denne artikkelen av Kenn H (EAT) og tenkte den passet inn i denne tråden :
http://www.aftenposten.no/ekspertene/livsstil/?action=question&id=190
AjN
Kenn har forstått det han:)
Fant denne siden, et link-tips fra Ziggy - kan være av interesser for flere som liker fett!
http://www.westonaprice.org/knowyourfats/index.html
AjN
Enda flere flotte artikkel om FETT fra Kenn :
http://www.klikk.no/Article.asp?ArticleID=5531
http://www.klikk.no/Article.asp?ArticleID=5317
AjN
*grøss* Hvem har lest korrektur for dette?
Derimot naturlig mettet fett fra naturens side finnes og har funnets i uminnelige tider,
:eek:
*Dytter siden det er kommet mange nye i det siste og denne tråden er svært interessant og relevant*
:D
Nå ble jeg forvirret... Har hørt at den norske margarinen ikke inneholder transfett, slik som den amerikanske.???
Hvorfor er meierismør bedre? Trodde plantefett var bedre enn animalsk?
Hva med rapsolje? Har lest at den er den beste av oljene. At den inneholder mer av det sunne enn f.eks. olivenolje, og at den tåler høyere temperatur?
Noen som vet noe med sikkerhet???
*en smule forvirret*
Margarin inneholder vegetabilske oljer og vegetabilsk fett. MHM hadde spurt de som produserer Melange om de kunne bekrefte at margarinen deres ikke inneholder transfett. Det kunne de IKKE bekrefte gitt ! Det er en grunn til at margarinene ikke er merket med "uten transfett". Oljene de bruker er varmpressede, og i en slik prosess har man ingen kontroll på hvor mye transfett som blir dannet. Om de så skulle fjerne det meste av transfettet etterpå, så fins det mange andre grunner til å ikke spise margarin, så velg SMØR. :)
Transfett er egentlig bare en kjemisk benevning på hva som har skjedd med en fettsyre etter oppvarming eller hydrogenering. Den endrer struktur fra cis-form til trans-form (molekylet vrir seg).
Transfett finnes i alt industrifett, men margarinene har nå mye mindre enn før. De største kildene er pommes frittes, potetgull, kjeks, kjøpte kaker, posesupper, posesauser m.m.
Det er ikke så strenge krav til merking i Norge som i andre land. Om det står "delvis herdet vegetabilsk fett", eller "delvis hydrogenert vegetabilsk fett", så er det det samme som transfett. Men norske regler sier at man ikke trenger deklarere dette, og det kan derfor bare stå "vegetabilsk olje". Noe de fleste tror er kjempebra, for det er jo det myndighetene våre har sagt... :cool:
Og om oljer:
Vi får rimelig unyanserte råd fra våre ernæringsmyndigheter: "Bruk olje!" er hva vi får høre. Men de sier ikke at noen oljer er helseFREMMENDE mens andre er direkte UHELDIGE for vår helse. Og vi får ikke informasjon om at vi ikke bør steke i oljene (da er sjansen stor for at vi ødelegger oljen selv).
Maisolje, solsikkeolje og soyaolje bør HIVES, av fire ulike grunner:
1) De inneholder for mye flerumettet omega-6 fett, som virker betennelsesøkende (astma, revmatisme, allergier, fibromyalgi m.m.).
2) De er alltid varmpresset. Dette er en industriell prosess som blant annet gir avfallsstoffer som transfett, frie radikaler, dimerer og polymerer.
3) De egner seg IKKE for steking pga innholdet av flerumettet fett.
4) De vil ved bruk fortrenge sunne oljer som olivenolje, rapsolje, avokadoolje.
Desverre så drar denne lista med seg majones, kaviar og majonessalater i dragsuget.... :rolleyes:
Olivenolje, rapsolje, avokadoolje og makadamiaolje inneholder mye enumettet fett som er positivt for fettforbrenning, ledd, hud m.m.
Linfrøolje, valnøttolje og tran inneholder mye omega-3, og er meget varmeustabile. Bør brukes som kosttilskudd, eller over salat.
Kokosolje (Cocosa) er den oljen med mest mettet fett, noe som er gunstig ved varmebehandling av mat.
På etiketten av alle oljene MÅ det stå kaldpresset eller xtra virgin, for at de skal være sunne.
Litt komplisert? Ehhh, ja. Men man trenger jo ikke huske hva alle disse omega-ene er for noe, bare man husker hva som er sunt og usunt... :cool:
Nille ?
Leste jeg fort ..så ikke noe om rapsoljen tåler høy temperatur??
Odelia stekeolje skal tåle 180 grader. Den er norsk og kaldpresset.
Odelia stekeolje skal tåle 180 grader. Den er norsk og kaldpresset.
:D Takk !
Hei
Ehhh jeg foretrekker Synnøve Finden - godt smør, klaret- til steking, men valget skyldes at jeg nesten alltid foretrekker "the underdog".
Smør har ikke vært utsatt for så veldig mye forarbeiding og er veldig "kaldpresset" Oljer som vanlnøtteolje, tistelolje etc gir en super smak på salat.
http://bestsmileys.com/eating1/9.gif
Bon appetit
Torkil
Torkil
Takk for tipset :D
Hei
Ehhh jeg foretrekker Synnøve Finden - godt smør, klaret- til steking, men valget skyldes at jeg nesten alltid foretrekker "the underdog".
Smør har ikke vært utsatt for så veldig mye forarbeiding og er veldig "kaldpresset" Oljer som vanlnøtteolje, tistelolje etc gir en super smak på salat.
http://bestsmileys.com/eating1/9.gif
Bon appetit
Torkil
Synnøve=kapitalmakt.
Tine=bøndene sjølv.
Eg støtter bøndene i Noreg det eg er god for:D
Tine har dessutan klaret smør i 2liters bøtter.
Tine har dessutan klaret smør i 2liters bøtter.
Hvor ? Må det bestilles ??
Hvor ? Må det bestilles ??
Jeg skrev om det i oktober:
http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=6581&highlight=klaret
:)
Ja, den har jeg sett, men det sto ingenting der om hvor en kunne få fatt idet om man er privatperson og ikke storkjøkken/storhusholdning, eller .... ???? :wacko:
Innvandrerbutikken er min gheelanger. Prøv ein sånn;)
Montro om de har ghee her oppe...? :rolleyes:
Jeg har iallefall begynt å klare smøret jeg også.
Superteddy
08-02-10, 20:16
Super tråd! :D
Jeg må bruke Tine gitt... Jeg blir gjort arveløs om jeg bruker Synnøve Fienden! :p
(pappa er bonde og mamma jobber i Tine... :ku: Hihi...)
Fin tråd.
Jeg lager hjemmelaget majones / aioli innimellom. Har da brukt rapsolje eller sojaolje, men skjønner vel at det siste ikke er anbefalt.
Men kan jeg bruke olivenole? Og bør den i så fall være kladpresset? Eller setter det seg for mye smak i majonesen ved bruk av olivenolje? Det jeg har trodd da.
vBulletin® v3.7.2, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.