View Full Version : Lavkarbo og studenttilværelse
Har nå gått på ketolyse siden 1. april og tatt av 24kg, noe jeg er veldig fornøyd med:) Men etter å ha bodd hjemme et år har jeg flyttet for å studere. I den anledning skulle jeg gjerne hatt noen tips om billige matvarer, plutselig ble dette kostholdet mye dyrere enn jeg har tenkt over før! Har liksom ikke lyst til å skli over til studentkosthold med billige nudler og bønner:eek:!
Håper på mange tips:)
Magga Dutti
17-08-08, 21:02
Kan du ta svippturer til Sverige innimellom og handle billig kjøtt og ost der?
Magga Dutti
17-08-08, 21:03
Evt. tråle Kiwi-butikker på jakt etter mat som går ut på dato snart. :oppfinnsom:
Hamstre på tilbud. Om du har stor fryser:p
Paradis-Oscar
17-08-08, 21:33
I tillegg til de gode rådene over: dropp alle erstatningsprodukter (barer, godteri/m.m i det uendelige...) , og spis REN mat.
Tipper det blit mye billigere ;):)
Magga Dutti
17-08-08, 21:36
Spise i kantina? Er ofte billig mat der.
Spise i kantina? Er ofte billig mat der.
Nope! Vil anbefale å IKKE basere seg på å spise i kantina! Det blir faktisk dyrt i lengden...
Dessuten trenger du ikke å tenke på at det blir så fryktelig dyrt tror jeg. Min erfaring som student fra før ketolyse/lavkarbo, er at det ofte blir ferdigmat, som pizza, Fjordland osv. Det koster ganske mye det oxo...
Bruk kjøttdeig og kylling, kan være ganske rimelig. Fisk (frossen) er billig! Fiskegrateng (noen av merkene har ganske lite karbs, husker ikke hvilke).
Dessuten tror jeg nok du vil spare endel på mindre snop/snacks ifht dine medstudenter ;)
Lykke til på studiene!
Paradis-Oscar
17-08-08, 22:27
Singerer Ecli's innlegg.
Hvis kantina der er noe likt den på Blindern overhodet, så...stay away, med livet som innsats! :p
Dårlig varmebehandlet mat, veeldig prosessert, dermed nesten null vitaminer og næring igjen i maten, så man blir raskt sulten igjen og utilfreds - og lite proteiner i forhold til karbs. :cool:
Trøst deg med at lavkarbo mat gjør hjernen din i mye bedre stand til å lære og ta inn + huske informasjon da! :D
Gratulerer med stort vekttap forresten, og lykke til som lavkarbo student! :)
Kjøp deg fryser!! En sånn liten sak vet du. På 100 liter eller noe. De koster 1400kroner og det tjener du inn om du unngår kantinemat. Det kan enhver hybel romme. Da kan du hamstre billig kyllingfileter, kyllingklubber, vinger osv f.eks (first price) Annet rent kjøtt kan du stikke til Sverige å handre. Det settes faktisk opp busser fra Trondheim og over grensen har jeg hørt. Og stek opp mye kjøtt som du har liggende.
Da kan du også ha store poser med frosne grønsaker i fryseren. Kjekt og kjapt å ta opp og lage mat av.
Masse lykke til med studiene forresten. :) (Jeg er også student)
Gratulerer med fantastisk vektnedgang forresten. Hvor mye tenker du å gå ned totalt?
Trolljenta
17-08-08, 23:05
Egg, kjøttdeig, egg, kjøttdeig, egg......... og mere egg.. :p
takker og bukker for alle svarene:) jeg har en sånn liten fryser inni kjøleskapet, får klare meg med det foreløpig. Får faktisk endel inni den hvis en stabler godt;)
vektnedgang ja, hmm...hvor mye jeg har tenkt å ta av vet jeg ikke helt enda, ihvertefall 10kg til men kanskje det blir flere:D
Det kan også være lurt å planlegge måltider en uke av gangen, sånn at du ser hva du trenger av mat og vet nøyaktig hva du må ha i kjøleskapet til enhver tid :) De fleste kjedebutikker har oversikt over tilbudene på internett, lurt å følge med der også. Og datovarer er et kjempegodt tips, mye penger å spare der :ja:
Velkommen så masse hit til byen, håper du vil trives her :D Hva skal du studere?
Er ikke lange veien her over til Sverige nei, så om du har en dag fri så kan du jo ta buss/tog over til grensa og handle kyllingfilèt, bacon osv :D
Er faktisk et godt tips å kjøpe kjøtt til halvpris som går ut på dato ja. Kjøtt holder seg myye lengre enn den anbefalte holdbardhetsdatoen, så det er ikke noe "farlig" å kjøpe. De beste tidspunktene å sjekke butikkene på er enten sent på kvelden, rett før stengetid, eller tidlig på morgenen rett etter åpningstid.
Hei Johing! Gratulerer med et flott vekttap! :blomster:
Jeg har selv erfaring med lavkarbo-studentliv. Det kan være tøft, men jeg sier bare: store meierismørpakker og olivenoljer! :) Der får du masse metthet for pengene. Kjøp store (18pk) kartonger med egg på den rimeligste plassen du kan oppdrive. Tunfisk på boks (3pk) er også billig. Hadde mye tunfisksalat med olje og krydder på jeg... Kjøp store pakker med kyllingfilet og frys ned når du har mulighet. Tipset med frosne grønnsaker nevnt tidligere er bra, bare styr unna gulrotmixene. Sjekk priser hos innvandrerbutikker, de har ofte svært god pris på grønnsaker og krydder!
Skriver også under på tipset om å holde seg borte fra ferdigprodukter (barer, godteri, kantinemat) da det ofte ødelegger mer både for lommeboka og helsa enn hva godt er... Bruk heller noen kroner på et godt vitamintilskudd, i fall du er redd for at ikke alt blir dekket gjennom et noe ensidig kosthold. Men det er bedre med et ensidig sunt lavkarbo kosthold, enn et ensidig usunt ferdigmat/studentkosthold. ;)
Og du: det er lov å hamstre med seg litt fra foreldrenes frys/kjøl/skap når du er hjemom på besøk ;) Evt om litt økonomisk støtte underveis, om de har mulighet for det. Det er ikke så mye som skal til alltid.
Lykke til, både med studier og lavkarbo! :heia:
For all del ikke stable for mye inne i den innebygde fryseren, maten holder nemlig langt kortere tid i sånne enn i en vanlig fryser. Frossenfisk skal f.eks. ikke oppbevares der i mer enn 3-4 døgn!
Magga Dutti
18-08-08, 20:31
Jeg holder nå på kantineforslaget mitt.
Tviler på at det er så fryktelig dyrt eller usunt med en salat eller omelett til lunch, f.eks.
I vår kantine betaler en iallefall en 30-40 kroner for en salat. Det er vesentlig mye dyrere enn å kjøpe grønnsaker på butikken og lage salaten selv. :)
Jeg vil nå poengtere igjen det med fryser jeg altså. Lavkarbo kosthold er kjempedyrt i forhold til et havregryn og nudler basert kosthold og om man ikke har mulighet til å hamstre billig kjøtt innimellom kan det bli litt utfordrende tror jeg.. Frysere selges jo brukt også og da kan man få en til en veldig billig penge.
Dessuten handler det om å kunne planlegge og være i forkant og da må man ha litt mat på lager.
Dette innlegget er bra!
Opprinnelig lagt inn av Ziggy, her (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?p=139766#post139766).
Legger ut en liste over tips til hvordan man kan følge et slikt kosthold uten at det nødvendigvis fører til at man blakker seg helt på maten...
Kom gjerne med flere tips etter hvert som dere kommer på dem!!!
OE kostholdet er faktisk ikke så dyrt som man i første omgang tror, og her er hvorfor...
- Jeg spiser mye egg, og kjøper medium egg, da det ikke er store forskjellen mellom plommene, men i eggehviten, dvs proteinet i eggene som utgjør forskjellen. Handler du dem på OBS, ja så koster de kr 1,- pr stk, på Lidl 1,32 pr stk og på Prix 1,36 pr stk.
- Jeg kaster ikke eggehvitene, de bruker jeg i delfiakaka, kokospannekakene eller jeg bruker dem til mine to små...
- Du kan bruker Lindbergbrød, og tynne skiver... så et brød vil vare ca en uke før du må kjøpe nytt..
- Jeg spiser mye meierismør, og det koster noe sånt som 34,- pr kilo, noe som ikke er så dyrt.
- Peanøttsmør lager jeg selv av en pose Polly peanøtter som jeg har i en bolle sammen med litt fett, og moser det med stavmikseren til det er skikkelig crunchy... sabla godt og billig...og uten druesukker, dårlige oljer og E- stoffer er det og...
- Jeg bruker mere Creme Fraiche enn rømme, og sparer ca 3,- pr beger jeg bruker.
- Jeg kjøper stor pakning med fløte, og heller restene på isposer når det nærmer seg forbruksdato... fløtebitene passer utmerket i supper og sauser, og tilsvarer ca 1 - 1,5 ss pr terning... økonomisk når man må tenke på forbruket. Jeg bruker å lukke posene med klips, for da kan jeg bare helle i mere neste gang jeg får fløte til overs før den går ut på dato....
- Du kan bruke grønnsaker som du er vant til, men i litt mindre kvanta... vi spiser ikke 1 kilo frukt om dagen, da DET er sviindyrt det!!!
- Ofte bruker jeg gul løk (mye billigere enn rødløk) surret i mye smør med krydder som tilbehør... ikke akkurat dyrt det heller vil jeg si...
- Kjøper du fryste svinekoteletter eller nakkekoteletter, ja så koster det deg 29,90 pr kilo på Rema og de andre lavprisbutikkene... og med det rette tilbehøret, jha så varer det lenge.... husk du blir mett som bare f... på fettet, og klarer ikke lenger å stappe innpå med kotelett etter kotelett...
- Kjøttdeig til 57 kr kiloen bruker vi også en del som hamburgere, kebabkjøtt, taco etc... det er bare å bruke litt mere creme fraiche, rømme, ost ol for å få opp fettinntaket...
- Familieribbe og tynribbe til 29,90 kan skjæres opp i tynne skiver og brukes som grillribbe i stekepanna...mmm
- På Rema har de bacon i biter fra en dansk produsent, Tulip, i ett- kilospakninger i frysedisken til kr 79,- pr kilo. Har disse i en Ziplock pose, og tar et par never (80-100 gr) som jeg bruner i panna sammen med en 30 gram smør før jeg har i 1 helt egg + 1 eggeplomme. Alt dette har jeg over ei skive OE brød med smør... det er en mettende frokost det... og rask å lage!!! (du kan evt bruke Lindbergbrød om du ikke vil bake OE brød selv...)
- Og så kan du lage "medisterkaker" av familiedeig, som ikke koster mer enn vanlig kjøttdeig på Rema...
- Har du problemer med å spise fettranden på kotelettene, ja så velg nakkekoteletter, da disse er skikkeling marmorisert med fettet slik at du ikke merker det, men smaken....mmmmmmmm!!!
- For ikke snakk om sausen du lager av sjyen fra panna og Creme fraiche, salt, pepper og noen få oppdelte sjampinjonger som trekker til seg smaken.... HELT KONGE... spør du meg...
- Ost på OBS koster rundt 40,- pr kilo, så man kan nesten spise 2 kilo for prisen av 1 kilo Norvegia fra Rema..
- Vi drikker vann, kaffe og te til det meste, og litt brus i helgene... ofte bruker jeg en del kremfløte i kaffen og teen for å få opp fettandelen...
- Snacks er peanøtter i skall, delfiakake, ost, 70% sjokolade, baconcrisp med rømmedipp, hjemmelaget osv...
I vår kantine betaler en iallefall en 30-40 kroner for en salat. Det er vesentlig mye dyrere enn å kjøpe grønnsaker på butikken og lage salaten selv. :)
Jeg vil nå poengtere igjen det med fryser jeg altså. Lavkarbo kosthold er kjempedyrt i forhold til et havregryn og nudler basert kosthold og om man ikke har mulighet til å hamstre billig kjøtt innimellom kan det bli litt utfordrende tror jeg.. Frysere selges jo brukt også og da kan man få en til en veldig billig penge.
Dessuten handler det om å kunne planlegge og være i forkant og da må man ha litt mat på lager.
Enig, enig, enig!
Jeg flyttet inn på en hybel uten en innebgyd "kjøleskapsfryser" engang, og investerte i en fryser etter ca et halvt år. Det angrer jeg ikke på. Så bruk litt av studielånet på en fryser, trådstarter!
jeg har en sånn liten fryser inni kjøleskapet
Hvis du pakker kjøttdeig i 3 liters poser og kjevler den flate før du fryser dem, tar de svært liten plass og tiner på null komma svisj.
Innvandrerbutikker. Mye billigere og bedre utvalg.
Hvis du pakker kjøttdeig i 3 liters poser og kjevler den flate før du fryser dem, tar de svært liten plass og tiner på null komma svisj.
Innvandrerbutikker. Mye billigere og bedre utvalg.
Men, som nevnt, holder ikke mat seg godt i slike innebygde frysere, så den kjøttdeigen overlever ikke lenge.
Men, som nevnt, holder ikke mat seg godt i slike innebygde frysere, så den kjøttdeigen overlever ikke lenge.
Fikk ikke med meg det med at det var en sånn "isbitfryser" før etter at jeg hadde lagt inn svaret. :o Da er supertipset å kjøpe en fryser
Hva gjelder å kjøpe mat som nesten har gått ut på dato til redusert pris, så tar jeg alt her i butikken. Det heter best før, ikke råtten etter. :)
Hvis du pakker kjøttdeig i 3 liters poser og kjevler den flate før du fryser dem, tar de svært liten plass og tiner på null komma svisj.
Genialt!
Ang å ha mat tilgjengelig er det lurt å sprøsteke maaasse bacon og så fryse ned i posjonspakninger. Det tiner på et øyeblikk og er SÅ godt å ha i salater!! Det gjelder også hvitost som man rasper forresten.
(ikke kjøp ferdig raspet "hvit ost" med mindre det faktisk står OST på pakken. Det er nemlig ofte slett ikke ost, men en eller annen melgreie som ligner på ost)
Jeg anbefaler også å kjøpe lukkeposer. Det får man kjøpt kjempebillig på diverse kontorvareutsalg. 30 kroner for 100 stk og slik. Tar liten plass i kjøleskap, fryser og i sekken. Og maten, tilogmed salaten holder seg superfrisk lenge. Det gjør det mye lettere å håndtere litt større mengder av f.eks bacon. Jeg bruker dem f.eks til å fordele 100 grams posjoner med frosne grønnsaker. Da slipper jeg å veie hver gang jeg skal ha grønnsaker på maten. Lurt!
vBulletin® v3.7.2, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.