Photobscura
03-09-08, 18:53
Som oppvokst et stenkast fra svenskegrensa, inngikk noe svensk husmannskost i menyen. Jeg tror det heter kålrullader på norsk, men vi kalte det kåldolmar, og kommer vel fra "Dolma" som er en rett fra Midt Østen hvor man tilbereder mat i vinblader.
Jeg har funnet en oppskrift på en svensk nettside, har ikke fått prøvd den selv ennå, men jeg har revidert den til norsk og lavkarbo, og kommer til å lage det neste uke, om noen har lyst til å prøve å mellomtiden, så kom gjerne med erfaringer :)
Kåldolmar
1 kålhode
1 pakke kjøttfarse
Kummin/karve
Salt og pepper
2 ss fløte (valgfritt)
Skjær ut den nederste delen av kålen, og legg det i kokende, saltet vann og la det koke i 5-10 munutter. Ta løs ett og ett blad forsiktig, og fjern evenutel de kraftigste delene av bladnervene.
Bland farsen med salt, pepper og kummin/karve, ha eventuelt i et par ss fløte, og jobb det inn i farsen.
Legg en tykk stripe med farse i bladet, brett sammen bladet, og rull det sammen, så det blir som en slags tubeformet pakke.
Brun smør i en panne, legg kåldolmene med festet ned og stek dem et par minutter på hver side på middels varme. Strø over litt salt og pepper mens de steker. Pass på at det er nok fett i panna. Lag en sjy i panne med vann, og la dolmene ettersteke på lav varme i en times tid under lokk.
Serveres med skyen, og kokte grønnsaker :)
Sånn skal de se ut når de er ferdige:
http://static.tasteline.com/picprod/ImageGallery/Thumbnails/55/77155/45362_38921.jpg
Men, så klart med annet tilbehør ;)
Dette er en rett som sikkert kan varieres med innhold i det uendelige.
Jeg tror også man fint kan steke de i form i ovnen, jeg tror det var det vi gjorde da jeg var liten, men så kjøpte vi også ferdige kåldolmar som var til å varme opp.
Jeg har funnet en oppskrift på en svensk nettside, har ikke fått prøvd den selv ennå, men jeg har revidert den til norsk og lavkarbo, og kommer til å lage det neste uke, om noen har lyst til å prøve å mellomtiden, så kom gjerne med erfaringer :)
Kåldolmar
1 kålhode
1 pakke kjøttfarse
Kummin/karve
Salt og pepper
2 ss fløte (valgfritt)
Skjær ut den nederste delen av kålen, og legg det i kokende, saltet vann og la det koke i 5-10 munutter. Ta løs ett og ett blad forsiktig, og fjern evenutel de kraftigste delene av bladnervene.
Bland farsen med salt, pepper og kummin/karve, ha eventuelt i et par ss fløte, og jobb det inn i farsen.
Legg en tykk stripe med farse i bladet, brett sammen bladet, og rull det sammen, så det blir som en slags tubeformet pakke.
Brun smør i en panne, legg kåldolmene med festet ned og stek dem et par minutter på hver side på middels varme. Strø over litt salt og pepper mens de steker. Pass på at det er nok fett i panna. Lag en sjy i panne med vann, og la dolmene ettersteke på lav varme i en times tid under lokk.
Serveres med skyen, og kokte grønnsaker :)
Sånn skal de se ut når de er ferdige:
http://static.tasteline.com/picprod/ImageGallery/Thumbnails/55/77155/45362_38921.jpg
Men, så klart med annet tilbehør ;)
Dette er en rett som sikkert kan varieres med innhold i det uendelige.
Jeg tror også man fint kan steke de i form i ovnen, jeg tror det var det vi gjorde da jeg var liten, men så kjøpte vi også ferdige kåldolmar som var til å varme opp.