View Full Version : Trygt å spise Melange margarin-inneholder ikke transfett!
Har sett at mange tror at Melange margarin er farlig og inneholder transfett. Dette er feil. Derfor har jeg lagt dette ut her, slik at vi får tatt et oppgjør med den misforståelsen en gang for alle :D
Info er hentet fra matvareguiden.no
Margarin, Melange
http://www.matvareguiden.no/bilder/5559.jpg Fotograf
Mills Mediebank (http://www.mills.no/)
Fakta om produktet.
Melange i pakke (500g 1000g) er spesielt velegnet til steking, baking og småkaker. Produktet er laget av de vegetabilske oljene soya, raps, palme og kokos. Melange er transfri og inneholder vitaminene A og D.
FAKTA FOR
Margarin, Melange
NÆRINGSINNHOLD
Kilde til Næringsdata
Matvaretabellen 2006 (MVT-06) (http://matportalen.no/matvaretabellen)
Skriv inn mengde i gram.
gram inneholder. Spiselig mengde (http://www.matvareguiden.no/naeringsstoff443.asp)100%Brødenheter (http://www.matvareguiden.no/sider/ombrodenheter.asp)0,02
Saltinnhold (http://www.matvareguiden.no/sider/Q_answer.asp?Id=27)2,24GramKalorier Kcal (http://www.matvareguiden.no/sider/omnaeringsstoffer.asp)722KcalKalorier Kj (http://www.matvareguiden.no/sider/omnaeringsstoffer.asp)2968KjVann (http://www.matvareguiden.no/naeringsstoff442.asp)16gramProtein (http://www.matvareguiden.no/naeringsstoff403.asp)0,2gramKarbohydrater (http://www.matvareguiden.no/naeringsstoff396.asp)0,3gramFett (http://www.matvareguiden.no/naeringsstoff390.asp)80gramSum mettede (http://www.matvareguiden.no/naeringsstoff393.asp)36gramSum transumettede (http://www.matvareguiden.no/naeringsstoff394.asp)0gramSum enumettede (http://www.matvareguiden.no/naeringsstoff391.asp)12gramSum flerumettede (http://www.matvareguiden.no/naeringsstoff392.asp)26gramKolesterol (http://www.matvareguiden.no/naeringsstoff395.asp)0mgStivelse (http://www.matvareguiden.no/naeringsstoff402.asp)0gramKostfiber (http://www.matvareguiden.no/naeringsstoff399.asp)0gramMono og disakkarider (http://www.matvareguiden.no/naeringsstoff400.asp)0,3gramTilsatt sukker (http://www.matvareguiden.no/naeringsstoff388.asp)0gramAlkohol (http://www.matvareguiden.no/naeringsstoff444.asp)0gramRetinol (http://www.matvareguiden.no/naeringsstoff355.asp)900mcgB karoten (http://www.matvareguiden.no/naeringsstoff354.asp)0mcgVitamin A (http://www.matvareguiden.no/naeringsstoff353.asp)900RAEVitamin D (http://www.matvareguiden.no/naeringsstoff365.asp)8mcgVitamin E (http://www.matvareguiden.no/naeringsstoff366.asp)6mg-Alfa-TEVitamin B1 (http://www.matvareguiden.no/naeringsstoff356.asp)0mgVitamin B2 (http://www.matvareguiden.no/naeringsstoff357.asp)0mgNiacin (http://www.matvareguiden.no/naeringsstoff358.asp)0mgNiaEkv (http://www.matvareguiden.no/naeringsstoff445.asp)0NEVitamin B6 (http://www.matvareguiden.no/naeringsstoff360.asp)0mgFolat (http://www.matvareguiden.no/naeringsstoff362.asp)0mcgVitamin B12 (http://www.matvareguiden.no/naeringsstoff363.asp)0mcgVitamin C (http://www.matvareguiden.no/naeringsstoff364.asp)0mgKalsium (http://www.matvareguiden.no/naeringsstoff373.asp)0mgJern (http://www.matvareguiden.no/naeringsstoff374.asp)0mgNatrium (http://www.matvareguiden.no/naeringsstoff386.asp)880mgKalium (http://www.matvareguiden.no/naeringsstoff379.asp)0mgMagnesium (http://www.matvareguiden.no/naeringsstoff383.asp)2mgSink (http://www.matvareguiden.no/naeringsstoff375.asp)0mgSelen (http://www.matvareguiden.no/naeringsstoff387.asp)0mcgKopper (http://www.matvareguiden.no/naeringsstoff381.asp)0mgFosfor (http://www.matvareguiden.no/naeringsstoff377.asp)0mg Ekstra opplysninger
Innlagt/oppdatert dato
10.02.2007
Hovedgruppe
Margarin smør og matolje
Undergruppe
Margarinprodukt
Produsent
Mills (http://www.mills.no/)
Del informasjonen på Facebook (http://www.facebook.com/share.php?u=http://matvareguiden.no/matvare5559.asp)
Andre lignende matvarer! Tilfeldig valgt i samme kategori.
Viser navn, og der hvor det er registrert kj, fett (gram), protein (gram) og karbohydrater pr 100 gram av matvaren. I noen tilfeller pr porsjon. Klikk på varen for å se mer.
MatvarenavnKJFettProteinKarboSynnøve Plantemargarin (http://www.matvareguiden.no/matvare2648.asp)2960800,50,5Bremykt (http://www.matvareguiden.no/matvare5553.asp)30688211Margarin, Soft Flora, folie (http://www.matvareguiden.no/matvare5563.asp)2968800,20,3Bakefett (http://www.matvareguiden.no/matvare34.asp)369710000Brelett Yoghurt (http://www.matvareguiden.no/matvare3274.asp)11682782Margarin, Vita Hjertego´ (http://www.matvareguiden.no/matvare5565.asp)2967800,20,2Margarin soft spesial (http://www.matvareguiden.no/matvare8929.asp)
Mills Soft Light (http://www.matvareguiden.no/matvare8758.asp)1490400,50,5Brelett Omega 3 (http://www.matvareguiden.no/matvare9499.asp)11692973Melange uten salt og melk (http://www.matvareguiden.no/matvare8927.asp)
Faktisk inneholder MEIERISMØR 3.4 % transfett. Det står i matvarequiden. Når man klikker på transfett i innholdsfortegnelsen av meierismøret, får man dette svaret:
Navn:
Transumettede fettsyrer
Type stoff
Fett
Måleenhet
gr
Dagsbehov
Mettede fettsyrer og transfettsyrer bør begrenses til 10 % av energiinntaket.
Beskrivelse
Transfettsyrer er dannet av flerumettede fettsyrer fra plante- og fiskefett. Omdanningen fra flerumettet fett til transfett skjer fra naturens side i kuas fordøyelsessystem.
Transfett har også forekommet i hard margarin fordi margarinindustrien har benyttet herdet marint fett (fiskefett) til framstilling av hard margarin.
Jo hardere margarinen var, jo mer transfettsyrer inneholdt den.
Fra sommeren 1999 opplyser margarinindustrien i Norge (Mills og Margarinfabrikken Norge) at heller ikke hard margarin inneholder transfettsyrer. Det henger sammen med at industrien ikke lenger bruker fiskeolje, men soyaolje i framstillingen av margarin. Det er fortsatt usikkerhet knyttet til hva slags matfett som brukes i andre deler av næringsmiddelindustrien. Det gjelder særlig ulike typer bakevarer, f.eks. brød, boller, kaker, kjeks.
Det framkommer per 1999 ikke av varedeklarasjonen om hva slags bakefett som er benyttet og dermed heller ikke om matvarene inneholder transfettsyrer.
Virkemåte
På samme måte som mettet fett, øker transfettsyrene kolesterolinnholdet i blodet. Inntaket av transfettsyrer bør ses i sammenheng med inntaket av andre fettsyrer.
Det inneholder også så mye som 51.1% METTET fett. Melange har "bare" 36 gram mettet fett.
Så så langt jeg kan se er faktisk melange et sunnere alternativ enn meierismør.
Trolljenta
14-09-08, 13:13
Jeg er ikke redd for transfett i meierismør og andre melkeprodukter. Det er jo naturlig transfett. Det som jeg skyr som pesten er oljer som er ødelagt pga hydrogenisering av oljer for at de skal ha lenger hylletid i butikkene.
Dessuten tåler meierismør varme bedre enn oljer.
Det er forskjell på transfett. Naturlig transfett som vi finner i meierismør og storfe, er ikke skadelig. Det er det kunstige transfettet vi skal passe oss for. ;) Nå er jo ikke heller mettet fett skadelig i seg selv, det er vel de fleste her inne enige om.
Melange er IKKE sunnere enn smør! Når man STEKER i Melange (som jo er det det egentlig er beregnet på) blir de skadelige stoffene dannet. Jeg aner ikke om det er skadelig å spise Melange rent, men jeg hadde ikke tatt sjansen, da oljene sikkert ikke akkurat er sunne og kaldpressede. Meierismør er naturlig.
Soyaolje er vel forresten en av de verste oljene vi kan få i oss, er det ikke? Den varmebehandlede sådan.
http://www.sciencedaily.com/releases/2008/08/080804190637.htm
Her står det om transfett osv. De anbefaler faktisk begrenset inntak av fett allerede fra spebarnsstadiet.
Sånn jeg har forstått det spiser vesten feil - vi er feilernært rett og slett. Vi skal ha mindre fett og mindre karbohydrater i maten. Kun 10% av de som har høyt kolestrol har det grunnet arv. De resterende har det pga feilernæring. Den begynner for amerikanerenes vedkommende i barndommen.
Det har jo "spredd" seg til oss også. Japanesere på 50 tallet hadde lavt kolestrol og nesten ikke hjerteinfarkt. Nå har mc donalds kommet inn i bildet og raten av hjertetinfarkt er på vei opp sammen med forhøyet kolestrol.
Dette taler for at vi bør leve magrere rett og slett. Og kutte ut raske karbohydrater.
Ja men dette er jo typiske Ernæringsrådet-råd, som mange av oss, selv leger og ernæringsfysiologer, er sterkt uenige i. Jeg er helt fullstendig overbevist om at mettet fett er sunt for oss så lenge vi begrenser karbohydratene, og tror ikke leger som Torkil Andersen, Atkins (lege og hjertespesialist), Jan Kwasniewski, Lutz og andre ikke vet hva de snakker om.
For å si det sånn; en typisk meny fra MacDonalds er ikke særlig rik på fett. Den består av en tynn hamburger eller to, resten er jo pommes frites, brød og cola, altså 90 % karbohydrater, raske sådanne.
Men når man først har FÅTT dia2 og høyt kolestrol...er man ute å kjøre.
For å si det sånn; en typisk meny fra MacDonalds er ikke særlig rik på fett. Den består av en tynn hamburger eller to, resten er jo pommes frites, brød og cola, altså 90 % karbohydrater, raske sådanne.
Blir dessverre en liten avsporing dette, men blir ikke dette helt feil?
Jeg skjønner ikke helt hva du mener.. I en typisk MacDonald's meny er det vel plenty fett både i dressingen og pommes fritesen. Uten de er jeg enig at det ikke er mye fett. Eller har jeg misforstått hva du mener?
Men når man først har FÅTT dia2 og høyt kolestrol...er man ute å kjøre.
Er det noen holdepunkter for dette`Mange LEGER anbefaler jo lavkarbo med mye fett mot diabetes faktisk. En lege har skrevet en hel bok om dette, hvem var nå det igjen? :tenke:
Blir dessverre en liten avsporing dette, men blir ikke dette helt feil?
Jeg skjønner ikke helt hva du mener.. I en typisk MacDonald's meny er det vel plenty fett både i dressingen og pommes fritesen. Uten de er jeg enig at det ikke er mye fett. Eller har jeg misforstått hva du mener?
Det er selvsagt fett i en Bigmac-meny, men den består av mest karbo. Pommes fritesen er stekt i fett men inneholder vel mest raske karber?
Det er selvsagt fett i en Bigmac-meny, men den består av mest karbo. Pommes fritesen er stekt i fett men inneholder vel mest raske karber?
Da er jeg med på tankegangen. ;)
En bigmac inneholder 25 gram fett og 40 gram karber
en liten Macfries: 12 g fett og 29 gram karber
Bare litt fakta :)
Det har jo "spredd" seg til oss også. Japanesere på 50 tallet hadde lavt kolestrol og nesten ikke hjerteinfarkt. Nå har mc donalds kommet inn i bildet og raten av hjertetinfarkt er på vei opp sammen med forhøyet kolestrol.
Dette taler for at vi bør leve magrere rett og slett. Og kutte ut raske karbohydrater.
Men vi spiser jo ikke mat som lages på macdonalds. Det er jo like usunt det som mye annet.
Det er jo en livsfarlig blanding av karbohydrater og dårlig fett!
Norsk Matanalyse har på oppdrag fra Dagbladet analysert næringsinnholdet i fire ulike fastfoodmenyer: To hamburgermenyer, en pølsemeny og en kebab. - Resultatene gir en indikasjon på næringsinnholdet i denne type mat, men testgrunnlaget er for spinkelt til å trekke konklusjoner om de gitte produktene. En Big Mac-meny vil ikke alltid inneholde 54 gram fett. Det vil være variasjoner. Likevel vil burgermenyene fra McDonald's og Burger King være mer like fra gang til gang enn den kebaben du kjøper på et tilfeldig kebabsted, sier Kari Solvik, fagsjef i kjemi i Norsk Matanalyse.
To kjempegrillpølser i brød med løk, ketsjup og sennep (Food Express/Statoil), Big Mac med chips (McDonald's), Whopper Cheese med chips (Burger King) og kebabmeny (Malik's) er måltidene som er analysert. Alle menyer inkluderer en halv liter Coca-Cola.
http://www.dagbladet.no/gfx2/pixel-trans.gifhttp://www.dagbladet.no/gfx2/pixel-trans.gif Slik ble maten analysert http://www.dagbladet.no/gfx2/pixel-trans.gif Hver meny (minus brus) ble kjørt sammen til en masse, for å få et korrekt bilde av hele menyen.Deretter ble måltidene analysert og næringsinnholdet kartlagt.
Til grunn for resultatene fra Norsk Matanalyse ligger en forutsetning om at folk spiser opp rubbel og bit.
Kaloriinnholdet var høyt i alle disse måltidene og strakte seg fra 1165 til 1572 kalorier. - Kaloriinnholdet i disse menyene er omtrent halve dagsbehovet for en voksen mann. Spiser man dette for ofte, kan man få et pålegg i vekta som slett ikke er gunstig. Dette er ikke hverdagsmat og overhodet ikke sikringskost. Slik mat bør være forbeholdt spesielle og sjeldne anledninger, sier professor Svein Olav Kolset på Institutt for ernæringsforskning ved Universitetet i Oslo.
For mye fett
De norske anbefalingene for et godt, sunt måltid er 10- 15 prosent protein, 30 prosent fett og 55- 60 prosent karbohydrat.
Felles for de fire fastfoodmenyene er at de scorer altfor høyt på fettinnhold i forhold til anbefalingene.
Elsker pølse
Som ernæringsprofessor føler Kolset seg forpliktet til å formane om at denne typen mat bør en ikke spise mer enn én gang i uka.
- Selv elsker jeg pølse med lompe. Det har jeg fra min far. Men jeg passer meg for at det ikke blir for ofte. Pølser er helgekos.
Dessuten er det forskjell på folk.
- Folk som er fysisk aktive, kan tåle å spise mye av gatematen. De brenner det av seg, men det kan likevel gi andre uheldige effekter på helsa. Problemet er at folk generelt ikke er så aktive lenger.
Professoren tør ikke kåre best og verst blant de ulike fastfoodmenyene, men drister seg til noen generelle betraktninger.
- Mangelen på grønnsaker i disse menyene er slående, kanskje med unntak av kebaben. Men den er jo så feit at jeg ikke skjønner hva de har gjort med den. Kebaben har egentlig potensial til ikke å være så verst med blandingen av brød, kjøtt og grønnsaker. Problemet kan være at det benyttes utspedd kjøtt og at de legger for mye feit saus på.
Han er slett ingen uttalt tilhenger av potetpinner fritert i olje.
- Pommes frites er potetmishandling. Poteten er en god rotfrukt, men den er som en svamp med stor oppsugingskapasitet. Du suger nærmest i deg reint fett når du spiser pommes frites, sier Kolset.
- Setter du bare hamburgere uten pommes frites opp mot pølser, er hamburgere å foretrekke. Hamburgeren er mer reint kjøtt, mens pølsa er utspedd med fett.
Ernæringsmessig får all gatematen det glatte lag.
- Denne maten er billig og dårlig. Jeg frykter at det danner seg en underklasse som kjøper og lever på møkkamat, sier Kolset.
Noen som har sett filmen "supersize me" .... han la på seg 11 kg på en måned tror jeg det var. Huff.. :nei:
Denne maten er billig i USA. Derfor de fattige er fetest...
Men her henger de seg jo opp i fettet, slik alle ernæringsråd-tenkende gjør. Jeg mener bestemt at fett IKKE er skadelig i seg selv, det er i kombinasjon med raske (og for mye) karbohydrater det blir skadelig. Ikke fettet, men selve kombinasjonen. Hvorfor er det alltid sånn at stivelsesrik mat blir dratt frem som farlig pga. fettet? Potetgull, pizza, burgere osv. Ingen snakker om de raske karbene, kun om fettet. :roll:
Noen som har sett filmen "supersize me" .... han la på seg 11 kg på en måned tror jeg det var. Huff.. :nei:
Denne maten er billig i USA. Derfor de fattige er fetest...
Ja det er helt horribelt. Men det er nok de raske karbene som er det skadelige her. Og transfettet (oljen pommesen blir stekt i, feks).
Ja, selvfølgelig reagerer de på fettet når de ser på dette ut ifra det som er anbefalt av statens ernæringsråd.
Denne maten inneholder fortsatt uendelig mengder med usunne karbohydrater, som blir ekstra ille når det kombineres med fettet.
Det er kombinasjonen som det verste!
Soyaolje er vel forresten en av de verste oljene vi kan få i oss, er det ikke? Den varmebehandlede sådan.:ja: Og ALL soyaolje er varmpresset, det går nemlig ikke an å få ut oljen ved kaldpressing.
Soya er i det hele tatt noe man skal være litt forsiktig med! Det har gode sider, men også dårlige. Har sett det omtalt som et tveegget sverd ...
http://www.mcdonalds.no/Meny/produkt?gruppe=Tilbehor&id:int=153
Her kan man sjekke hva man får i seg :D
En stor pommes frites inneholder ca. 59 karber, 23 gram fett og 470 kcal.
En quarter pounder ca. 34 karber, 27 gram fett og 505 kcal...:eek:
Vet at en dobbel wopper inneholder litt under 1000 kcal... har sjekket ut på lista på burger king.
Spiser bare en fedon burger når jeg er innom der. Den er det vel ca 350 kcal i og mindre karber og fett.. :ja:
Men det er vel ingen her som tror eller sier at mcdonalds mat er sunt?
Nei, dette ble jo bare litt rart. :knegg:
Diskusjonen går vel egentlig mer på margariner og fett/transfett, og jeg både tror og håper ingen her inne vil bytte ut meierismøret til fordel for Melange. :eek:
Jeg spiser verken melange eller meierismør. Her går det i rapsolje og kaldpresset olivenolje. Da som dressing over salaten.
Tror som Areola her at kombinasjonen fett og karber er farlig. Men jeg har kuttet ut animalsk fett for å se om det hjelper. Funker det ikke, så funker det ikke.
Soyaolje. :grøsser:
Jeg synes fortsatt at melange og andre margariner er djevelens verk, og vi holder oss til Kviteseidsmør.
SusieBlues
18-09-08, 13:28
Jeg har kuttet ut alt margarin og andre lignende liksom-smør. Vi har kun cocosa, meierismør og en dyr olje mannen min mente skulle være bra.
Prøver så godt jeg kan å holde meg unna herdede og delvis herdede ting.
Fnis, jeg har en sånn aluminiumsplakat av en reklame fra 50- eller 60-tallet (tror jeg det er) der det står en haug med småbarn og holder en banner der det står: "Margarin erstatter det fineste natursmør". :lol:
Jeg har kuttet ut alt margarin og andre lignende liksom-smør. Vi har kun cocosa, meierismør og en dyr olje mannen min mente skulle være bra.
Prøver så godt jeg kan å holde meg unna herdede og delvis herdede ting.
TILTREDES. :ja:
Når det gjelder margarin, har Gunnar Lindgren ganske detaljerte opplysninger om dette produktet. Svensk side riktignok, men jeg tror ikke det er så stor forskjell på margarinen i Sverige og Norge.
Gunnar Lindgrens side (http://www.gunnarlindgren.com/). Trykk på linken "matfett".
Her har han bl. annet en oppskrift på hvordan du kan starte din egen margarinfabrikk (http://www.gunnarlindgren.com/fabrikstart.html). Virker ikke så fristende. :lol:
Photobscura
18-09-08, 18:57
Men når det gjelder melange, dersom man av en eller annen grunn skulle være redd for mettet fett, så består palmeolje av mettet fett. Det er denne oljen man bruker for å få melangen til å bli stiv, noen god erstatning har de ikke funnet.
Soyaolje er IKKE å anbefale, av nevnte grunner. Jeg er i det hele tatt skeptisk til stort forbruk av soya, og særlig prosseserte produkter som f.eks tofu på grunn av østrogenmengden.
Jeg tror neppe vi kan friskmelde melangen riktig ennå :nei:
En annen ting, er at å steke ting i olivenolje på høy varme er med på å ødelegge oljen (dersom noen gjør det), jeg husker ikke eksakt, men rykehøyden på olivenolje er ikke høy nok til at den holder seg som den er under steking, men blir ødelagt. Kun egnet til garnityr!
Olivenoljen tåler jo litt varme da, så steker man forsiktig er det nok greit. Jeg blander av og til smør og olivenolje i panna :)
energibunten
18-09-08, 20:05
den nye metoden å herde flytende olje har vist seg å ha andre men dårlige virkninger på helsen.
Igjen sier jeg, det er naturlig mat som er trygg. Melange er ikke naturlig.
Til Impulsiw. Det blir litt begrenset variasjon av fettstoffer når du spiser raps og oliven. Fordelen med animalsk er at man får en naturlig kombinasjon av mettede, enumettede og flerumettede fetter som likner slik vi er invendig selv.
Dog kan du øke variasjonen med å også legge til cocosa (mette kokosfett) til dietten din, så kan du faktisk droppe animalsk og komme godt ut av det.
Jeg skjønner ikke dette med å ta bort raske karber og fettet. hvor er næringen igjen da ? Skal man bare spise protein eller skal man sulte seg resten av livet eller spise kilosvis med salat ? Fett er naturlig, det er det vi mest er laget av og det gir en jevn forbrenning som krever kun 70% av det oksygenet som karbo trenger og man forbrenner det jevnt uavhengig av når man spiser det. Hva er så galt med det ?
Photobscura
18-09-08, 20:18
Olivenoljen tåler jo litt varme da, så steker man forsiktig er det nok greit. Jeg blander av og til smør og olivenolje i panna :)
Jo, det er jo sant, om man skal steke noen grønnsaker veldig fort, f.eks. Men jeg burde kanskje heller ha skrevet "best egnet til garnityr" ;)
Jo, det er jo sant, om man skal steke noen grønnsaker veldig fort, f.eks. Men jeg burde kanskje heller ha skrevet "best egnet til garnityr" ;)Hehe, ja kanskje det :D
Når man surrer grønnsaker langsomt, som f eks i ratatouille, så er det ikke noen fare. Grønnsakene inneholder så mye vann at temperaturen blir lav nok. Men å hardsteke ville jeg nok ikke gjort :)
Da ville jeg bare informere om at kolestrolet mitt er på vei ned igjen :ja:
Pga dia2 har jeg fått forhøyet kolestro. Fortalte før her at det hadde økt fra 6 til 7.7 på tre måneder da jeg gikk på ketolyse. Spiste MYE egg, bacon og fett generelt fra dyr.
Så kutta jeg det ut her for å prøve å få kolestrolet ned igjen. Vil helst ikke på medisiner. Den gledelige nyheten nå var at det var på 7. en nedgang på 0.7 på 3 måneder. Så da fortsetter jeg å kutte på animalsk fett og håper det vil bli enda lavere.
Noen prøvde å si at det var bare sunt å spise animalsk fett, men for min kropp er det altså rene gifta. Sikkert pga dia2 :ja:
Så jeg er en veldig glad dame i dag :D
energibunten
01-10-08, 00:54
Du bør lese deg opp på hva animalsk fett er. Som jeg sa tidligere er animalsk fett en blanding av lengre fettkjeder fra både fler og enumettede fetter + mettet fett.
Dersom du spiser mettet fett fra planteriket gjør det ikke noe om du tar bort animalsk fett, dog.
Husk også at det er ikke akkurat sunt å spise bacon hver dag da dette er røkt (fettstoffer harskner), det inneholder kreftfremkallende stoffer og konservering. Ikke gi fettet skylda, naturlig friskt fett har aldri vært farlig.
Nyere forskning viser også at en for stor andel flerumetted fett i kroppen gjør at mer fett harskner i kroppen med påfølgende frie radikaler og oksidasjon. Enumettet, mettet og animalske kilder generelt er mer stabile her.
Ta deg derfor en ekstra titt på hva endringen virkelig har vært. Har du tatt bort sunne animalske produkter som rent kjøtt, etc, eller har du fjernet bacon, pølser og andre prosesserte kjøttprodukter ?
En 10% endring av kolesterol over 3 mnd er etter min mening ikke signifikant. Følg rådene om naturlig hel mat og se over lenger tid enn 3 mnd.
Lykke til.
Bunten sier mye bra ja. Bacon er jo ikke akkurat anbefalt ofte pga. helsen.
Du bør lese deg opp på hva animalsk fett er. Som jeg sa tidligere er animalsk fett en blanding av lengre fettkjeder fra både fler og enumettede fetter + mettet fett.
Dersom du spiser mettet fett fra planteriket gjør det ikke noe om du tar bort animalsk fett, dog.
Husk også at det er ikke akkurat sunt å spise bacon hver dag da dette er røkt (fettstoffer harskner), det inneholder kreftfremkallende stoffer og konservering. Ikke gi fettet skylda, naturlig friskt fett har aldri vært farlig.
Nyere forskning viser også at en for stor andel flerumetted fett i kroppen gjør at mer fett harskner i kroppen med påfølgende frie radikaler og oksidasjon. Enumettet, mettet og animalske kilder generelt er mer stabile her.
Ta deg derfor en ekstra titt på hva endringen virkelig har vært. Har du tatt bort sunne animalske produkter som rent kjøtt, etc, eller har du fjernet bacon, pølser og andre prosesserte kjøttprodukter ?
En 10% endring av kolesterol over 3 mnd er etter min mening ikke signifikant. Følg rådene om naturlig hel mat og se over lenger tid enn 3 mnd.
Lykke til.
Vi får se ved neste måling da om målingene er signifikant. Regner med å gå ned 0.7 til fram til jul :ja: Så jeg kommer med info!
Har fjernet farsemat, bacon osv. Men har spist rent kjøtt som kyllingfilet, karbonade deig osv. Så har jeg økt på andelen sunt fett, spist mer avokado osv. Men siste par uken har jeg spist mer animalsk fett.. det var nok dumt. Hadde jeg holdt meg unna ville det nok gått ned mer.
Så jeg er veldig positiv til denne omleggingen. :D Så lenge blodverdiene går den riktige veien, gjør jeg noe riktig for min kropp!
energibunten
01-10-08, 09:41
Vi er vel like standhaftige ;-), men... animalsk fett er en meget feil terminologi på en type fett som er av den mest stabile og av den helt naturlige arten. Det er ikke dette folk får dårlig helse av.
Men uansett nyanser, så virker iallefall naturlig og hel mat generelt bedre enn prosessert mat. Følger man det kan mange vrier på kostholdet funke bra.
Men at inntak av mettet fett på kort sikt kan gi et kolesterol i øvre del av nivåspekteret er vel sant. Men slike kortsiktige endringer vha kosthold er det vi vel her inne mener ikke er relevant. Det er de langsiktige endringene som gjelder.
Type fett som inntas i kosten endrer selve strukturen i celleveggene i kroppen. Strukturen (type fett) i celleveggene påvirker det langsiktige nivået av kolesterol i blodet. Fra lipidteorien selv henter jeg at mye flerumettet fett i celleveggene kan øke opptaket av kolesterol. Mer mettet fett i celleveggene minker opptaket av kolesterol. Da kommer kjensgjerningen, er et høyt kolesterolbehov bra eller dårlig ? Dersom man får et lavt kolesterol fordi man forbruker mye kolesterol, er dette bra ? Mange her inne ser dette på lang sikt og jeg er ganske overbevist om at et lavere behov for kolesterol er det beste da dette vil på lang sikt påvirke kolesterolproduksjon og nivåregulering ned på et lavere nivå. Jeg mener at struktur i celleveggen på lang sikt er den beste måten å da fikse kolesterolnivået på. En struktur der man ikke overdriver mengden av flerumettet fett som er mer offer for oksidering og skader fra frie radikaler.
Denne langsiktige tankegangen er ikke fokus fra vitenskapen, da man ser for kortsiktig på hvordan inntak av type fett endrer kolesterolet.
Dette er grunnen til at jeg setter kolesteroldebatten litt på hodet og utbasunerer at stabile enumettet og mettet fett og gjerne animalske fetter er best egnet til å skape langsiktig god helse.
I tillegg styres dessverre kolesterolnivået av flere ting. Høye insulinverdier gjør at nivået øker, stor fettkonsentrasjon pga høye insulin og blodsukkerverdier driver også behovet for kolesterol opp (sukker går over til fett som transpores, en viktig grunn til kolesterol og dia grunnet ofte høye insulin og blodsukkerverdier)
Uansett mitt generelle svar er hel naturlig mat som skaper naturlig jevnt blodsukker.
Bra skrevet, energibunten!
Viktig å tenke langsiktig...
Melange inneholder rapsolje (canola), og det er en veldig god grunn til å holde seg unna.
Canolaoljen er litt bedre enn motorolje, men ikke mye!
Bruk heller litt mindre meierismør fra en ikke-genmodifisert ku!
Tror jeg skal starte smørproduksjon her på gården som attåtnæring :lol:
Kjøpe inn ett par jersy-kuer som har den feiteste melka
vBulletin® v3.7.2, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.