Lille-Lulle
10-12-08, 22:22
Jeg elsker torskelever. Det er både fett og smaker utrolig godt - og burde være fin mat når man lever lavkarbo. Men har alltid hørt at lever fra torsk bør man ikke spise for mye av (grunnet forurensing eller noe..). Det bruker også å stå advarsler på bokser med innhold av torskelever (bl.a Svolværposteien)
Min hermetiske favoritt er torskeleveren fra King Oscar, men på disse boksene kan jeg ikke finne noen advarsler. Liker å ta en sånn til lunsj og/eller frokost, men kan det bli for mye å spise av denne hver dag?:rolleyes:
Miljøgifter lagres ikke i leveren, men i kroppsfett. Torsken er høyt i næringskjeden, og oppsamler dermed endel PCB-er og andre djevelskaper. Torskelever er litt fett, men det giftigste er nok soya-oljen som King Oscar lagrer den i. I tillegg er den rik på fettløselige vitaminer, som folk tror er farlig i større mengder (mest hysteri).
Lille-Lulle
10-12-08, 23:01
Hm....det står intet om soyaolje på varedeklarasjonen her. Hvor har du denne opplysningen fra?
Hm....det står intet om soyaolje på varedeklarasjonen her. Hvor har du denne opplysningen fra?
Det er soyaolje i mer eller mindre alle andre produktene de fører. Kan hende de bruker solsikkeolje til torskelever.
Fant forresten dette: http://matportalen.no/artikler/2008/4/1208780144.39
Lille-Lulle
11-12-08, 00:30
Takk for svar :)
Kan vel da konkludere med at jeg fortsatt bør begrense meg i inntaket - og at King Oscar ikke er veldig gode til å deklarere sine produkter :utenutryk
Hei!
Jeg jobber faktisk med miljøgifter i sjømat. Torskelever er en "av og til mat". Selv den reneste torsken har relativt høyt nivå av noen fettløselige miljøgifter i leveren sammenlignet med annen mat (PCB i torskelever for eksempel over 250*innholdet i fileten, se NIFES). Det er for eksempel frarådet av statens helsetilsyn at gravide og ammende spiser lever fra fisk. Andre kan da gjerne kose seg med mølje i blant, men en daglig hovedrett av lever er kanskje ikke det lureste.
Det blir vel i tillegg for mye vitamin D og A. 3300mikrogram vit A per 100g i lofotpostei (som og inneholder andre ting) og det er nesten fire ganger den anbefalte mengden per dag og OVER den daglige tålegrensen på 3000mikrogram per dag for menn. http://ods.od.nih.gov/factsheets/vitamina.asp 38mikrorogram vit D per 100g er og mye, 3* daglig anbefalt dose http://ods.od.nih.gov/factsheets/vitamind.asp