trillian78
17-01-09, 22:41
Etter at jeg begynte på ketolyse har jeg spist en del tapas og meze. Dette er jo perfekt lavkarb-mat. Dessuten er det helt strålende når man har besøk av ikke-lavkarbere. Alle kan plukke nøyaktig det som passer. Jeg har sett at det er kommet noen tapasoppskrifter rundt omkring her i det siste. Men jeg tenkte at det kunne være kjekt å ha en egen tråd der vi samler tapasoppskrifter. Man lager jo ikke bare èn tapa/meze av gangen.
De fleste kjenner til tapas som kommer fra Spania. Meze er kanskje ikke like kjent. Det er samme prinsippet som tapas, men meze er fra midtøsten. Ellers er dette fenomenet utbredt rundt hele middelhavet. I Hellas har de mezethakia og i Nord-Afrika har de mukabalatt. I alle tilfellene er det snakk om småretter som enten serveres som forrett, som snacks til drikke, eller som hovedrett.
Så her kommer de første tapasrettene:
Chilimarinerte Scampi
Jeg regner 4 scampi per person. Men det kommer selvfølgelig an på hvor mange retter man serverer. Bruk rå scampi. Fjern skallet unntatt halen.
Lag en marinade av:
- sesamolje
- limesaft
- rød chili - finhakket
- revet hvitløk
- revet fersk ingefær
- salt
- pepper
La marinere i et par timer. Stek scampiene lett. Ikke la de steke for lenge, da blir de bare tørre. (Tilsett evt bittelitt søtningsmiddel/sukker) Ha litt limesaft over de stekte scampiene. Legg på fat/bolle og pynt med fersk koriander og limebåter.
Kyllingklubber
Jeg regner 3 kyllingklubber per person. Jeg bruker de små kyllingklubbene som egentlig er overvingen.
Mariner kyllingklubbene i en kryddermarinade før du steker dem som anvist på pakken. Jeg pleier å bruke en marinade laget av olje, chili explotion, hvitløkskrydder, paprikapulver og timian.
Blomkål i tahinisaus (meze)
1/3 blomkål i munnfullstore buketter
1 raspet hvitløksbåt
2 ss tahini
2 ss sitronsaft
Salt & pepper
Evt. litt vann
Sesamfrø
Kok blomkålen så vidt mør. Bland tahini, hvitløk, sitronsaft, salt, pepper og evt. vann (hvis du vil ha sausen tynnere). Rist sesamfrøene i en tørr panne. La blomkålen renne av. Hell sausen over blomkålen og bland så alle blomkålbukettene får saus på seg. Dryss ristede sesamfrø over. Kan serveres både varm kald.
Asparges & parmesan i Serranoskinke
Kok aspargestopper såvidt møre. Legg 2 aspargestopper sammen med en stav med parmesanost på serranoskinke som rulles rundt aspargesen og parmesanen.
Blåmuggdip med stangselleri
Halvt om halvt med blåmuggost og rømme. Kjør blåmuggosten noen sekunder i mikroen sånn at den blir så myk at den kan røres. Rør sammen osten og rømmen, ha noen dråper sitronsaft i og rør mer. Serveres med stangselleri (og/eller andre dyppbare grønnsaker)
Baba Ghanoush / auberginedip (meze)
(Nok til 8 personer)
3 store auberginer
3 hvitløksfedd
6 ss tahini (tahini er en sesamfrøpasta, de har den i innvandrerbutikken. Bruk litt ekstra av den hvis du vil ha en mer "nøttete" smak)
6 ss saft av sitron
1 ts spisskummen
3 ss hakket frisk bladpersille (ikke kruspersille, som har mye skarpere smak)
evt litt god olivenolje
salt og pepper
Forvarm grillen til relativt lav tempreatur. Prikk auberginen overalt med en gaffel og del dem i to på langs. Legg halvdelene med skinnsiden opp på en stekeplate under grillen i ca 15 min. eller til skallet på auberginene begynner å bli svarte og boble. Sjekk at auberginkjøttet kjennes mørt før du tar dem ut av ovnen. Kjøl av auberginene nok til at du klarer å håndtere dem.
Skrell auberginene, eller skrap ut kjøttet fra skallet med en skje. Press ut evt overflødig væske. Hakk kjøttet grovt og ha det i en blender/kjøkkenmaskin. Tilsett hvitløk og 2 ss tahini. Kjør maskinen og tilsett 2 ss sitronsaft, og kjør maskinen videre. Tilsett tahini og sitronsaft annenhver gang og kjør maskinen mellom hver runde.
Når blandingen er jevn og glatt has den over i en bolle. Rør inn spisskummen og og hakket persille, smak til med salt og pepper.
Ha dippen over i en serveringsbolle, hell evt litt olivenolje over. Hvis den ikke skal spises med en gang må bollen dekkes over.
Paprika og chevrefirkanter
Skjær paprika i firkanter, ca 2x3 cm. Legg en chevreklatt (eller annen myk smaksrik ost) oppå hver firkant. Sett en pekannøtt på toppen av hver ostaklatt.
Annet
- oliven (sorte og grønne. Gjerne med hvitløksfyll)
- marinert parmesanost
- cherrytomater
- manchegoost
De fleste kjenner til tapas som kommer fra Spania. Meze er kanskje ikke like kjent. Det er samme prinsippet som tapas, men meze er fra midtøsten. Ellers er dette fenomenet utbredt rundt hele middelhavet. I Hellas har de mezethakia og i Nord-Afrika har de mukabalatt. I alle tilfellene er det snakk om småretter som enten serveres som forrett, som snacks til drikke, eller som hovedrett.
Så her kommer de første tapasrettene:
Chilimarinerte Scampi
Jeg regner 4 scampi per person. Men det kommer selvfølgelig an på hvor mange retter man serverer. Bruk rå scampi. Fjern skallet unntatt halen.
Lag en marinade av:
- sesamolje
- limesaft
- rød chili - finhakket
- revet hvitløk
- revet fersk ingefær
- salt
- pepper
La marinere i et par timer. Stek scampiene lett. Ikke la de steke for lenge, da blir de bare tørre. (Tilsett evt bittelitt søtningsmiddel/sukker) Ha litt limesaft over de stekte scampiene. Legg på fat/bolle og pynt med fersk koriander og limebåter.
Kyllingklubber
Jeg regner 3 kyllingklubber per person. Jeg bruker de små kyllingklubbene som egentlig er overvingen.
Mariner kyllingklubbene i en kryddermarinade før du steker dem som anvist på pakken. Jeg pleier å bruke en marinade laget av olje, chili explotion, hvitløkskrydder, paprikapulver og timian.
Blomkål i tahinisaus (meze)
1/3 blomkål i munnfullstore buketter
1 raspet hvitløksbåt
2 ss tahini
2 ss sitronsaft
Salt & pepper
Evt. litt vann
Sesamfrø
Kok blomkålen så vidt mør. Bland tahini, hvitløk, sitronsaft, salt, pepper og evt. vann (hvis du vil ha sausen tynnere). Rist sesamfrøene i en tørr panne. La blomkålen renne av. Hell sausen over blomkålen og bland så alle blomkålbukettene får saus på seg. Dryss ristede sesamfrø over. Kan serveres både varm kald.
Asparges & parmesan i Serranoskinke
Kok aspargestopper såvidt møre. Legg 2 aspargestopper sammen med en stav med parmesanost på serranoskinke som rulles rundt aspargesen og parmesanen.
Blåmuggdip med stangselleri
Halvt om halvt med blåmuggost og rømme. Kjør blåmuggosten noen sekunder i mikroen sånn at den blir så myk at den kan røres. Rør sammen osten og rømmen, ha noen dråper sitronsaft i og rør mer. Serveres med stangselleri (og/eller andre dyppbare grønnsaker)
Baba Ghanoush / auberginedip (meze)
(Nok til 8 personer)
3 store auberginer
3 hvitløksfedd
6 ss tahini (tahini er en sesamfrøpasta, de har den i innvandrerbutikken. Bruk litt ekstra av den hvis du vil ha en mer "nøttete" smak)
6 ss saft av sitron
1 ts spisskummen
3 ss hakket frisk bladpersille (ikke kruspersille, som har mye skarpere smak)
evt litt god olivenolje
salt og pepper
Forvarm grillen til relativt lav tempreatur. Prikk auberginen overalt med en gaffel og del dem i to på langs. Legg halvdelene med skinnsiden opp på en stekeplate under grillen i ca 15 min. eller til skallet på auberginene begynner å bli svarte og boble. Sjekk at auberginkjøttet kjennes mørt før du tar dem ut av ovnen. Kjøl av auberginene nok til at du klarer å håndtere dem.
Skrell auberginene, eller skrap ut kjøttet fra skallet med en skje. Press ut evt overflødig væske. Hakk kjøttet grovt og ha det i en blender/kjøkkenmaskin. Tilsett hvitløk og 2 ss tahini. Kjør maskinen og tilsett 2 ss sitronsaft, og kjør maskinen videre. Tilsett tahini og sitronsaft annenhver gang og kjør maskinen mellom hver runde.
Når blandingen er jevn og glatt has den over i en bolle. Rør inn spisskummen og og hakket persille, smak til med salt og pepper.
Ha dippen over i en serveringsbolle, hell evt litt olivenolje over. Hvis den ikke skal spises med en gang må bollen dekkes over.
Paprika og chevrefirkanter
Skjær paprika i firkanter, ca 2x3 cm. Legg en chevreklatt (eller annen myk smaksrik ost) oppå hver firkant. Sett en pekannøtt på toppen av hver ostaklatt.
Annet
- oliven (sorte og grønne. Gjerne med hvitløksfyll)
- marinert parmesanost
- cherrytomater
- manchegoost