View Full Version : Hvilken filosofi passer dette under?


Fearchara
04-02-09, 12:21
Jeg hadde en samtale med fastlegen om min overvekt i forrige uke. Han snakket om en kostholdsplan han har fulgt de siste ukene og var strålende fornøyd med resultatet. Det var en annen kollega som ga han tipsene. Han videresendte mailen han hadde fått av denne kollegaen og det står en rekke tips der. Likevel mangler det en del for at det skal være mulig å legge opp for hele familien. Og så vil jeg gjerne låne tips og oppskrifter fra dette forumet som kan passe sånn noenlunde.

Dette er en karbohydratfattig kost. Det er ingen slankekur, men faktisk en kostomlegging......

I prinsippet:
Mens du slanker deg: Kutt ut poteter, pasta, ris, brød, frukt.....(senere kan du innføre noe av dette igjen, men da grove brød/ris/pastaprodukter. Frukt bør tas sammen med måltid når du spiser det igjen. Så lenge du slanker deg og unngår frukt, pass på å ta en vitamineraltabl om dagen)


Spis 4 måltider om dagen.
Av disse: 1 middagsmåltid, resten “brødmåltid”.

Til middag; Halve tallerkenen med grønt, rødt og hvitt (blomkål, løk, sopp etc) av grønnsaker. Så 2 egg, fisk eller kjøtt av alle varianter som er så stort at det dekker håndflaten din og har en tykkelse med det tykkeste på håndflaten. Saus lages av kun fløte. Stekes i margarin eller smør eller rapsolje. Unngå mel. Ikke lov å spise erter, mais. Prøv å unngå gulrot, i hvert fall den varme varianten.

Til de andre måltidene: 2 knekkebrød av f.eks. Ryvita, wasa multifiber el (les bak på pakningen, velg knekkebrød at type med minst mulig KH- karbohydrater). Ogs)å her skal man tenke tallerkenmodell på mengde mat, men da en frokosttallerken: Halve tallerkenen med grønt(rødt). Jeg legger det grønne/røde oppå begge knekkebrødene. Ta så på rikelig med ost, kjøttpålegg, sild, what ever......
(2-3 skiver skinke på hvert knekkebrød, hvis jeg bruker en halvmåne blue castello- så går det med en halv slik til 2 knekkebrød....)
Unngå lightprodukter av oster. De inneholder nemlig stivelse fremfor fett, og stivelsen = KH........
Du kan bytte et knekkebrød med ett egg, evt. Begge knekkebrødene med 2 egg. Du kan bruke 1 skive bacon pr egg.
Legg fra deg kniv/gaffel/knekkebrød mellom hvert tygg, og tygg 35 (!) ganger.....(i hvert fall tygg godt og lenge på maten)

Drikke: Kaffe, te etc. Unngå juice, melk. Drikk minst 2 liter vann om dagen, helst 3 liter.(du venner deg til det.....)

Dette funker.


Det er jo helt klart lavkarbo, men kjenner dere igjen noe av det? (Han var forresten også opptatt av at man ikke skulle bruke kjøttdeig el.l). Da vet jeg litt mer om hvor jeg skal plassere meg

Photobscura
04-02-09, 12:26
Hmmm. Det høres sånn modellmessig ut som Fedon, men uten c-måltider, men heller også litt mot ketolyse. Det er helt klart lavkarbo i alle fall.
Hvorfor man ikke skal spise kjøttdeig skjønner jeg virkelig ikke ...
Og ikke bruk margarin og rapsolje, selv om det nødvendigvis ikke går utover slankingen, så er det helseskadelig (margarin inneholder for mye soyaolje, flerumettet fett og herdet fett, rapsolje for mye omega 6), så bruk kun smør!
Jeg ville nok ha lagt meg på et Fedon-nivå ut fra dette, men valgt a og b-måltider.
Fedons metode kan du låne på biblioteket :)

Fearchara
04-02-09, 12:35
Det var utrolig kjapt svart, tusen takk. Jeg tror faktisk svigermor har Fedon-boka så da kan jeg kanskje få låne den idag. Vi har brukt en del rapsolje til nå så takk for informasjonen der. Er nok bedre å bruke smør da ja.

Carisma
04-02-09, 12:57
Kjøttdeig er nok pga fettinnholdet + alt det andre rare de maler oppi. Hold deg til karbonadedeig så bør det ikke være noe problem.

Det er nok borderline Fedon, men egentlig minner det mest om en litt strikt grete roede variant. Jeg ville kuttet enda mer av knekkebrødet og gått for andre ting. les fedonboka godt, tror den kan gi inspirasjon :ja:

Veggpryd
04-02-09, 18:06
Kjøttdeig er nok pga fettinnholdet + alt det andre rare de maler oppi. Hold deg til karbonadedeig så bør det ikke være noe problem.
Hey! Nå fikk jeg kjøttdeigen min i halsen! Hva er det for noe rart det er i kjøttdeigen mi?? :lol:

Bulldog
04-02-09, 18:16
Hey! Nå fikk jeg kjøttdeigen min i halsen! Hva er det for noe rart det er i kjøttdeigen mi?? :lol:

Kjøtt, vann og salt ;)

Alyssa
04-02-09, 18:19
Kjøtt, vann og salt ;)

Med mindre man kjøper nykvernet kjøttdeig, det gjør alltid jeg, der er det verken vann eller salt.

Lines
04-02-09, 18:55
Jeg lurer på en ting jeg gjerne vil ha svar på....
På Ketolyse skal man ha fett fett fett og på Fedon/lavkarbo? skal man ha magre produkter når det gjelder feks.meieriprodukter....Hva er riktigst av meg å gå for når jeg skal prøve meg på noe lignende Fedon...lettost og mager kesam eller vanlig ost og rømme osv. For ikke å snakke om melk....skummet,lett eller hel, eller helst fløte??
Dette er det jeg synes er vanskligst. Syns de står ulikt over alt jeg...

Bulldog
04-02-09, 19:24
Dette er det jeg synes er vanskligst. Syns de står ulikt over alt jeg...

Hvis du syns det er vanskelig... Hva får deg til å tro at du vil gjøre en bedre jobb med å utforme en diett/kostholdsfilosofi enn Fedon, Torkil, Atkins, Dipasquale, mfl?

Velg en.

Carisma
04-02-09, 19:58
Jeg lurer på en ting jeg gjerne vil ha svar på....
På Ketolyse skal man ha fett fett fett og på Fedon/lavkarbo? skal man ha magre produkter når det gjelder feks.meieriprodukter....Hva er riktigst av meg å gå for når jeg skal prøve meg på noe lignende Fedon...lettost og mager kesam eller vanlig ost og rømme osv. For ikke å snakke om melk....skummet,lett eller hel, eller helst fløte??
Dette er det jeg synes er vanskligst. Syns de står ulikt over alt jeg...
Hovedregelen er jo mindre karbo, jo mere fett. Altså når du er nede i 15-20g karbohydrater pr dag som på ketolyse, skal du spise mer fett. Men når du øker karbene må du kutte på fettet. På fedon velger vi (prøver hvertfall ;)) kesam, magerost og kaldpresset olje framfor smør.

Lines
04-02-09, 20:11
Det å velge en er jo det jeg holder på meg!Men prøver da å sette meg inn i hva de ulike er...derav spm.tegnet i boksen!
Takk for svar Carisma, forstår ¨konseptet¨, er vel det at folk velger ulike måter å gjøre dette på...derav noen på Fedon som likevel velger fettet også(på visse matvarer selvfølgelig). Folk er ulike...er vel ingen komplett fasit heller selv om man velger å følge en filosofi...blir bare litt forvirret i ny og ne:)