View Full Version : Hvordan lever en student O. e/lavkarbo?


danish
18-04-09, 16:07
Efter en stunds erfaring begynner jeg å få teken på studentlivet og Optimal ernæring. Denne tråden vil oppdateres hvis det kommer inn flere forslag.

Matbudsjettet. Ta èn til to storhandler i uken, slik at du unngår impulskjøp. Vær smart. Store kvanta er stort sett best. Tynnribbe og seifilet er billig. Lever er billig (og næringsrikt). Egg, vårt beste næringsmiddel, er billig (kjøp First Price eller Rema sin 18-pack, eller fra innvandrersjapper). COOP har fløte på 1 L-bokser. Smør og delfiafett er meget billige kalorier, og den enkleste måten å spise dem på er gjennom eggemelk. (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=24548) Kjøp poteter i store sekker. Kjøp billig ris. Kjøttdeig har dårlig proteinkvalitet, men kan kjøpes på tilbud (under 50 kr/kg). Prøv også torsk (50 kr/kg på Rema), ferdig oppskjært i praktiske biter på 100 gram.

Det lønner seg altså å ha en fryser. Kjøp kjøtt på tilbud. Kjøttdeig putter du i fryseposer og kjevler flat. Da tar det lite plass i fryseren og tiner kjapt. Tynnribbe fryser du i små skiver og steker i pannen når du blir sulten. Gammel fløte fryser du i isformer og bruker til sauser. Og husk alltid å ha en stor porsjon hjemmelaget kryddersmør (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=25342) i fryseren.

Det er veldig lett å overspise på dyr mat som fløte og rømme. Sørg derfor for at du porsjonerer (2 dL dagen er rimelig). 6 egg, 2 dL fløte og 150 gram kjøtt er forresten 80 gram protein (en god dagskvote). Du bør også, hvis det er mulig, dra til Sverige. Trondhjemmere kan dra til Storlien for 25 kr og handle kylling/bacon til 47 kr/kg og rømme til 28 kr/L. Når det kommer til grønnsaker og krydder, er innvandrersjapper nesten alltid best og billigst.

Unngå også ferdigsauser. Lær deg for Guds skyld å lage hollandaise til fisk eller egg. Det er lett! (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=25076)

Stekelukt. Å steke i mye smør lukter. Hybelverter hater dette. Sørg derfor for å lufte godt. Jeg har redusert smørmengden og spiser heller mer kryddersmør. I tillegg lager jeg eggerøre, som er billig, lukter lite og er kjapt å lage. Jeg lager gjerne Optimal iskrem (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?p=686817) en gang i uken, og spiser det til frokost/lunch. Gjør gjerne det samme med eggemelk (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=24548). Et siste tips er å koke mange poteter (eller kålroter) om gangen. Dagen efter lager du mos, eller steker dem som flak i pannen. Det siste er bra i omelett, eller som tilbehør til fisk. En annen fordel er at du sparer strøm.

TING SOM STUDENTER LIKER

Øl. Low carb-øl går, men sats heller på sprit, f. eks. hjemmebrent, whisky, vodka eller gin. Vodka er bra for deg! (http://www.bmj.com/cgi/content/abstract/313/7064/1040) (Mer her. (http://www.biomedexperts.com/Abstract.bme/11516237/Does_regular_ethanol_consumption_promote_insulin_s ensitivity_and_leanness_by_stimulating_AMP-activated_protein_kinase))

Pizza. Søk på oppskriftsdelen av forumet. Det er mange gode oppskrifter. En favoritt er denne enkle pizzaen. (http://www.examiner.com/x-355-Low-Carb-Examiner%7Ey2008m6d4-Cauliflower-Pizza-Crust-Worth-its-Wow-in-Gold)

Snacks. Små mengder potetgull fra billigmerkene er OK (de stekes i stabil palmeolje). Chokolade er OK (alle typer; mørk har mer magnesium/mindre karber/ingen laktose). Chokoladebiter (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=25522) er aller best. Ostechips (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=21195) er bra. Cashew er bra, da den har utrolig mye magnesium, masse protein (av høy kvalitet, til forskjell fra andre nøtter), samt lite fiber og lite ustabilt fett. Den er 30 % karbohydrat, hvor mesteparten er stivelse (som Kwasniewski foretrekker). Cashew er forresten meget godt i kyllingwok.

Cafe au lait og cappuccino. De fra kafeèr er dyre og inneholder noe karbohydrater. Begge kan heldigvis lages med eggemelk (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=24548) og litt (pulver)kaffe.

Iselilja
21-04-09, 13:46
Takk for mange gode tips! :) Denne skal bokmerkes!

dydde
22-04-09, 01:24
fantastisk post. Har du noen bra oppskrifter på sauser? det er så sykt godt men har ingen oppskrifter :p

hadde vært kjekt med en ny oppskriftstråd ang OE kostholdet :D

nalana
22-04-09, 10:20
Synes dette var veldig bra, men det tok sin tid før jeg kikket på den, siden jeg ikke er student. Synes disse tipsene kan være nyttige for alle OEere og andre som spiser etter LCHF-prinsippene. :)
Men du, skal du ikke spesifisere litt rundt at det er OK med sjokolade?:eek: Spiser selv sjokolade hver dag, men bare av de mørkeste variantene. (Blander med delfiafett, fløte, smør og eller annet, + smakstilsetninger som f.eks. mandler hakket og stekt i salt smør) Hva slags sjokolade mener du er OK?

danish
22-04-09, 20:13
Synes dette var veldig bra, men det tok sin tid før jeg kikket på den, siden jeg ikke er student. Synes disse tipsene kan være nyttige for alle OEere og andre som spiser etter LCHF-prinsippene. :)
Men du, skal du ikke spesifisere litt rundt at det er OK med sjokolade?:eek: Spiser selv sjokolade hver dag, men bare av de mørkeste variantene. (Blander med delfiafett, fløte, smør og eller annet, + smakstilsetninger som f.eks. mandler hakket og stekt i salt smør) Hva slags sjokolade mener du er OK?

Chokolade er OK hvis du ikke er følsom ovenfor aminer. (Jeg får f. eks. klikkete ledd av chokolade.) Chokolade er en utmerket kilde på magnesium (som mange i Vesten mangler), samt stearinsyre (et deilig mettet fett). Antioksidantene har jeg ingen tro på; les her (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=24583). Blander du ut de "fæle" antioksidantene med smør og slike ting, blir det sikkert bra. Jeg kan ikke se noe galt med hvit chokolade eller melkechokolade, bortsett fra at de inneholder mindre magnesium og mer laktose og karber. Du kan prøve med cashewnøtter i (for å øke magnesiumet), men det vil igjen øke karbene. Det spørs egentlig på dagskvoten din.

Kwasniewski foretrekker hasselnøtter over mandler. Jeg vet ikke helt hvorfor, men mandler har blant annet mer flerumettet fett (særlig Omega-6), mer aktive plantekjemikalier (som salisylat) og ble dessuten temmet fra en giftig art (bittermandel, villmandel). Men det blir rene spekulasjoner. Jeg tror bare Kwasniewski liker hasselnøtter.

Iselilja
23-04-09, 17:37
Hvorfor liker ikke Kwasniewski (phew, for et navn! Hurra for copy/paste :D ) flerumettet fett? :o

danish
23-04-09, 17:48
Hvorfor liker ikke Kwasniewski (phew, for et navn! Hurra for copy/paste :D ) flerumettet fett? :o

Det er komplekst, men kort sagt er de ustabile og oksiderer i blodet. Denne siden skriver mye om det. (http://www.cholesterol-and-health.com/PUFA-Special-Report.html) Mer her. (http://www.cholesterol-and-health.com/Does-Cholesterol-Cause-Heart-Disease-Myth.html#PUFA) Kwasniewski går mest ut mot planteoljer, som er svært rike på Omega-6. Et vanlig O. e.-kosthold har rundt 2-4 % av kaloriene som flerumettet fett (PUFA).

Photobscura
23-04-09, 19:06
Delfiafett? Jeg skal ikke si jeg vet så mye om det, har aldri hatt behov for å spise det heller, men jeg trodde det var litt søplete. (Typ bunnslagget når man utvinner kokosfett). Hva inneholder det egentlig?

dydde
23-04-09, 21:33
danish jeg lurte på en ting.
Har du noe erfaring med OE for sports folk? liksom folk som driver idrett på høyt nivå etc.? jeg har lest og lest men ikke funnet noe spesifikt enda om folk som spiser slikt og gjør det bra.

nalana
24-04-09, 10:27
Jeg kan ikke se noe galt med hvit chokolade eller melkechokolade, bortsett fra at de inneholder mindre magnesium og mer laktose og karber.

Forstår fortsatt ikke helt dette jeg. Er det ikke for mye sukker i vanlig melkesjokolade og hvit sjokolade da? :confused:

Delfiafett? Jeg skal ikke si jeg vet så mye om det, har aldri hatt behov for å spise det heller, men jeg trodde det var litt søplete. (Typ bunnslagget når man utvinner kokosfett). Hva inneholder det egentlig?

På ingredienser står det kun: Herdet kokosolje
Skal visst ikke være særlig søplete nei. Har nylig vært antydet her inne at det tom kansje er bedre enn cocosa. :eek: Tror det var Arvid G som svarte meg på spørsmål om dette. Man må jo selvsagt vurdere selv, men jeg lar i hvert fall tvilen komme prisforskjellen til gode, for å si det sånn.:p

Photobscura
24-04-09, 11:23
Tja ... Jeg vet ikke om jeg tar Arvid G. sine ord for god fisk ... :o
Avventer litt, jeg bruker uansett ingen fettkilder som tilskudd, som jeg ville ha med Cocosa (og også gjorde en gang i tiden), jeg får i meg nok fett i maten. Jeg tenker mer på å skulle lage eggemelk, det ble veldig merkelig med salta smør, og søtning bruker jeg ikke. Så det var mest derfor jeg lurte :)

danish
24-04-09, 22:05
Forstår fortsatt ikke helt dette jeg. Er det ikke for mye sukker i vanlig melkesjokolade og hvit sjokolade da? :confused:



På ingredienser står det kun: Herdet kokosolje
Skal visst ikke være særlig søplete nei. Har nylig vært antydet her inne at det tom kansje er bedre enn cocosa. :eek: Tror det var Arvid G som svarte meg på spørsmål om dette. Man må jo selvsagt vurdere selv, men jeg lar i hvert fall tvilen komme prisforskjellen til gode, for å si det sånn.:p

Det er jeg som kom med de svarene, ikke Arvid G (som er noe spesiell i sin presentasjon).

Melkechokolade og hvit chokolade ha endel karber. Det er ikke noe problem hvis du gjør det innenfor dagens karbohydratkvote. Riktignok er ikke fruktosen i sukker så bra, men du overlever, så lenge du holder deg til stivelse til vanlig.

Delfiafett er herdet kokosolje. De presser olje fra copra (tørket kokosnøtt), tilfører hydrogen og ender opp med et fett som er mer eller mindre 100 % mettet. Det er intet transfett, siden det er lite umettet fett, som betyr at man kan herde alt sammen ganske enkelt. Delfiafett er ikke bånnslam, altså.

dydde: Jeg har liten erfaring, men planlegger å bli "militant" skinhead i sommer, og da vil jeg nok eksperimentere endel med slikt. Vitamin A er visstnok svært bra for testosteron. Faktisk fører for mye protein til mindre vitamin A og dermed mindre testosteron. Les mer her. (http://www.westonaprice.org/men/vitaminabodybuilding.html) Lever og smør har massive doser A. Jippi for O. e.

aslaug
25-04-09, 09:30
Efter en stunds erfaring begynner jeg å få teken på studentlivet og Optimal ernæring. Denne tråden vil oppdateres hvis det kommer inn flere forslag.

Matbudsjettet. Ta èn til to storhandler i uken, slik at du unngår impulskjøp. Vær smart. Store kvanta er stort sett best. Tynnribbe og seifilet er billig. Lever er billig (og næringsrikt). Egg, vårt beste næringsmiddel, er billig (kjøp First Price eller Rema sin 18-pack, eller fra innvandrersjapper). COOP har fløte på 1 L-bokser. Smør og delfiafett er meget billige kalorier, og den enkleste måten å spise dem på er gjennom eggemelk. (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=24548) Kjøp poteter i store sekker. Kjøp billig ris. Kjøttdeig har dårlig proteinkvalitet, men kan kjøpes på tilbud (under 50 kr/kg). Prøv også torsk (50 kr/kg på Rema), ferdig oppskjært i praktiske biter på 100 gram.

Det lønner seg altså å ha en fryser. Kjøp kjøtt på tilbud. Kjøttdeig putter du i fryseposer og kjevler flat. Da tar det lite plass i fryseren og tiner kjapt. Tynnribbe fryser du i små skiver og steker i pannen når du blir sulten. Gammel fløte fryser du i isformer og bruker til sauser. Og husk alltid å ha en stor porsjon hjemmelaget kryddersmør (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=25342) i fryseren.

Det er veldig lett å overspise på dyr mat som fløte og rømme. Sørg derfor for at du porsjonerer (2 dL dagen er rimelig). 6 egg, 2 dL fløte og 150 gram kjøtt er forresten 80 gram protein (en god dagskvote). Du bør også, hvis det er mulig, dra til Sverige. Trondhjemmere kan dra til Storlien for 25 kr og handle kylling/bacon til 47 kr/kg og rømme til 28 kr/L. Når det kommer til grønnsaker og krydder, er innvandrersjapper nesten alltid best og billigst.

Unngå også ferdigsauser. Lær deg for Guds skyld å lage hollandaise til fisk eller egg. Det er lett! (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=25076)

Stekelukt. Å steke i mye smør lukter. Hybelverter hater dette. Sørg derfor for å lufte godt. Jeg har redusert smørmengden og spiser heller mer kryddersmør. I tillegg lager jeg eggerøre, som er billig, lukter lite og er kjapt å lage. Jeg lager gjerne Optimal iskrem (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?p=686817) en gang i uken, og spiser det til frokost/lunch. Gjør gjerne det samme med eggemelk (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=24548). Et siste tips er å koke mange poteter (eller kålroter) om gangen. Dagen efter lager du mos, eller steker dem som flak i pannen. Det siste er bra i omelett, eller som tilbehør til fisk. En annen fordel er at du sparer strøm.

TING SOM STUDENTER LIKER

Øl. Low carb-øl går, men sats heller på sprit, f. eks. hjemmebrent, whisky, vodka eller gin. Kwasniewski er polsk. Det bør lukte litt vodka av deg.

Pizza. Søk på oppskriftsdelen av forumet. Det er mange gode oppskrifter. En favoritt er denne enkle pizzaen. (http://www.examiner.com/x-355-Low-Carb-Examiner%7Ey2008m6d4-Cauliflower-Pizza-Crust-Worth-its-Wow-in-Gold)

Snacks. Små mengder potetgull fra billigmerkene er OK (de stekes i stabil palmeolje). Chokolade er OK (alle typer; mørk har mer magnesium/mindre karber/ingen laktose). Ostechips (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=21195) er bra. Cashew er bra, da den har utrolig mye magnesium, masse protein (av høy kvalitet, til forskjell fra andre nøtter), samt lite fiber og lite ustabilt fett. Den er 30 % karbohydrat, hvor mesteparten er stivelse (som Kwasniewski foretrekker). Cashew er forresten meget godt i kyllingwok.

Cafe au lait og cappuccino. De fra kafeèr er dyre og inneholder noe karbohydrater. Begge kan heldigvis lages med eggemelk (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=24548) og litt (pulver)kaffe.

Oj så flott, her var det mange fine tips!

nalana
25-04-09, 10:31
Det er jeg som kom med de svarene, ikke Arvid G (som er noe spesiell i sin presentasjon).

Melkechokolade og hvit chokolade ha endel karber. Det er ikke noe problem hvis du gjør det innenfor dagens karbohydratkvote. Riktignok er ikke fruktosen i sukker så bra, men du overlever, så lenge du holder deg til stivelse til vanlig.

Delfiafett er herdet kokosolje. De presser olje fra copra (tørket kokosnøtt), tilfører hydrogen og ender opp med et fett som er mer eller mindre 100 % mettet. Det er intet transfett, siden det er lite umettet fett, som betyr at man kan herde alt sammen ganske enkelt. Delfiafett er ikke bånnslam, altså.



Ok, ikke alltid greit å huske hvem som har sagt hva, men jeg føler meg uansett trygg på delfiafettet nå. Sjokolade fortsetter jeg å spise på min måte, for da kan jeg spise større mengder.:D

danish
09-05-09, 00:35
Noen som gidder å gjøre denne sticky?

Jeg spiser forresten endel av chokoladegreiene dine, nalana. De er utrolige gode. Og har masse mettet fett!

Bathory
30-10-09, 01:44
Delfiafett er herdet kokosolje. De presser olje fra copra (tørket kokosnøtt), tilfører hydrogen og ender opp med et fett som er mer eller mindre 100 % mettet. Det er intet transfett, siden det er lite umettet fett, som betyr at man kan herde alt sammen ganske enkelt. Delfiafett er ikke bånnslam, altså.


Så hva er forskjellen på cocosa og delfia fett ?

chili
30-10-09, 03:01
*Drar opp post nr1*
Efter en stunds erfaring begynner jeg å få teken på studentlivet og Optimal ernæring. Denne tråden vil oppdateres hvis det kommer inn flere forslag.

Matbudsjettet. Ta èn til to storhandler i uken, slik at du unngår impulskjøp. Vær smart. Store kvanta er stort sett best. Tynnribbe og seifilet er billig. Lever er billig (og næringsrikt). Egg, vårt beste næringsmiddel, er billig (kjøp First Price eller Rema sin 18-pack, eller fra innvandrersjapper). COOP har fløte på 1 L-bokser. Smør og delfiafett er meget billige kalorier, og den enkleste måten å spise dem på er gjennom eggemelk. (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=24548) Kjøp poteter i store sekker. Kjøp billig ris. Kjøttdeig har dårlig proteinkvalitet, men kan kjøpes på tilbud (under 50 kr/kg). Prøv også torsk (50 kr/kg på Rema), ferdig oppskjært i praktiske biter på 100 gram.

Det lønner seg altså å ha en fryser. Kjøp kjøtt på tilbud. Kjøttdeig putter du i fryseposer og kjevler flat. Da tar det lite plass i fryseren og tiner kjapt. Tynnribbe fryser du i små skiver og steker i pannen når du blir sulten. Gammel fløte fryser du i isformer og bruker til sauser. Og husk alltid å ha en stor porsjon hjemmelaget kryddersmør (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=25342) i fryseren.

Det er veldig lett å overspise på dyr mat som fløte og rømme. Sørg derfor for at du porsjonerer (2 dL dagen er rimelig). 6 egg, 2 dL fløte og 150 gram kjøtt er forresten 80 gram protein (en god dagskvote). Du bør også, hvis det er mulig, dra til Sverige. Trondhjemmere kan dra til Storlien for 25 kr og handle kylling/bacon til 47 kr/kg og rømme til 28 kr/L. Når det kommer til grønnsaker og krydder, er innvandrersjapper nesten alltid best og billigst.

Unngå også ferdigsauser. Lær deg for Guds skyld å lage hollandaise til fisk eller egg. Det er lett! (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=25076)

Stekelukt. Å steke i mye smør lukter. Hybelverter hater dette. Sørg derfor for å lufte godt. Jeg har redusert smørmengden og spiser heller mer kryddersmør. I tillegg lager jeg eggerøre, som er billig, lukter lite og er kjapt å lage. Jeg lager gjerne Optimal iskrem (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?p=686817) en gang i uken, og spiser det til frokost/lunch. Gjør gjerne det samme med eggemelk (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=24548). Et siste tips er å koke mange poteter (eller kålroter) om gangen. Dagen efter lager du mos, eller steker dem som flak i pannen. Det siste er bra i omelett, eller som tilbehør til fisk. En annen fordel er at du sparer strøm.

TING SOM STUDENTER LIKER

Øl. Low carb-øl går, men sats heller på sprit, f. eks. hjemmebrent, whisky, vodka eller gin. Vodka er bra for deg! (http://www.bmj.com/cgi/content/abstract/313/7064/1040) (Mer her. (http://www.biomedexperts.com/Abstract.bme/11516237/Does_regular_ethanol_consumption_promote_insulin_s ensitivity_and_leanness_by_stimulating_AMP-activated_protein_kinase))

Pizza. Søk på oppskriftsdelen av forumet. Det er mange gode oppskrifter. En favoritt er denne enkle pizzaen. (http://www.examiner.com/x-355-Low-Carb-Examiner%7Ey2008m6d4-Cauliflower-Pizza-Crust-Worth-its-Wow-in-Gold)

Snacks. Små mengder potetgull fra billigmerkene er OK (de stekes i stabil palmeolje). Chokolade er OK (alle typer; mørk har mer magnesium/mindre karber/ingen laktose). Chokoladebiter (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=25522) er aller best. Ostechips (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=21195) er bra. Cashew er bra, da den har utrolig mye magnesium, masse protein (av høy kvalitet, til forskjell fra andre nøtter), samt lite fiber og lite ustabilt fett. Den er 30 % karbohydrat, hvor mesteparten er stivelse (som Kwasniewski foretrekker). Cashew er forresten meget godt i kyllingwok.

Cafe au lait og cappuccino. De fra kafeèr er dyre og inneholder noe karbohydrater. Begge kan heldigvis lages med eggemelk (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=24548) og litt (pulver)kaffe.

chili
30-10-09, 03:06
Så hva er forskjellen på cocosa og delfia fett ?

.. Delfiafett får du kjøpt som en pakke (i papir, som meierismøret) i matbutikken,
Cocosa er, såvidt jeg har skjønt, på flaske.
Ingen av dem smaker noe. (heller ikke kokos).

Kitt
30-10-09, 08:30
.. Delfiafett får du kjøpt som en pakke (i papir, som meierismøret) i matbutikken,
Cocosa er, såvidt jeg har skjønt, på flaske.
Ingen av dem smaker noe. (heller ikke kokos).

Det er to typer cocosa og den ene, den reneste, smaker helt klart kokos!
De kommer på glass!

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:U-ftSFMOcJKcMM:http://www.fitnesstukku.fi/bilder/artiklar/A4874.jpghttp://t2.gstatic.com/images?q=tbn:UmV6ixrZoaGSlM:http://www.helseogkost.no/var/shop/storage/images/nettbutikk/ekstra_energi/cocosa_pure/4636-4-nor-NO/cocosa_pure_medium.jpg

Den grønne er ekstra virgin og smaker kokos, den brune smaker ingenting og kan brukes til alt!

Happiness
30-10-09, 08:54
Jeg fant kokosolje på innvandrer butikken i går, ingen innholdsfortegnelse da.
Tror det kostet 23kr eller så for et glass med 2-300ml. Kan jeg bruke den mon tro?

chili
29-11-09, 01:52
Delfiafett er herdet kokosolje. De presser olje fra copra (tørket kokosnøtt), tilfører hydrogen og ender opp med et fett som er mer eller mindre 100 % mettet. Det er intet transfett, siden det er lite umettet fett, som betyr at man kan herde alt sammen ganske enkelt. Delfiafett er ikke bånnslam, altså.
Les mer her. (http://www.westonaprice.org/men/vitaminabodybuilding.html) Lever og smør har massive doser A. Jippi for O. e.

Mer detaljert om kokosfettet.
Og en link om OE på nettet. (info).