Vaffel
01-09-09, 11:57
Dette har jeg tenkt på en stund, men kviet meg for å ta opp... for det kan hende noen blir litt irriterte på meg.
Men altså. Jeg har lest masse på forumet. Og en del steder skrives det om at man serverer f.eks kaker med kunstig søtning uten å si noe om at det er noe uvanlig med kaka. Jeg forstår godt hvorfor man vil gjøre det slik. Enten for å slippe å føle seg annerledes selv, eller for å se om andre liker f.eks kaka hvis de ikke har "forhåndsdømt" den.
Jeg har etiske betenkeligheter med dette + egenopplevde dårlige erfaringer. Jeg mener at når man står overfor en kake, en dessert, vafler, et glass saft... etc, så forventer man at dette inneholder de vanlige ingrediensene dersom ikke annet har blitt sagt.
Jada, jeg vet at vi her inne på Lavkarbo.no er samstemte i å forbanne sukker. Sukker er farlig. Jeg er enig i det, men allikevel synes jeg det må være opp til hver enkelt "vanlige person" å bestemme om de vil spise litt sukker eller ikke. Selv om vi er frelst på lavkarbo, må vi akseptere at ikke alle lever sånn. Og at det må være lov å kunne anta at når man spiser et kakestykke, så er det sukker man får i seg. Vil man ikke ha sukker, får man heller la være å spise en kake ingen har sagt er sukkerfri.
Mine egne dårlige erfaringer med dette handler om at jeg tåler aspartam svært dårlig. Tåler faktisk bittelitt nå som jeg har lagt om kosten, men før tålte jeg det ikke i det hele tatt! Jeg får magekramper, dårlig allmenntilstand og etter en stund kraftig diaré. De gangene det skjedde fordi en eller annen valgte å tie om innholdet i det de serverte... ble jeg ærlig talt litt sur. Kvelden ødelagt... og det kunne vært unngått.
Og hva med diabetikere? F.eks de som bruker insulinpumpe... og tilfører kroppen det de antar er en passelig mengde insulin for å hanskes med den posjon sukker de har tenkt å spise? Kan det ikke være litt uheldig at noe de tror er fullt av sukker viser seg å være sukkerfritt?
Eller hvis vi snur litt på det. Hva hvis det er andre i selskapet som også lever sukkerfritt? At de velger å avstå fra kaker, fordi de tror de ikke kan spise dem? Kanskje de ville blitt kjempeglade for å få vite.
Poenget mitt med dette innlegget er altså at jeg synes man skal være ærlige om hva det man serverer inneholder. Som en generell regel. Særlig gjelder dette dersom man ikke kjenner de som skal spise det så godt. Selv om vi synes det er litt småflaut å innrømme at vi har et annerledes kosthold. Andre mennesker har andre utfordringer i sine liv og med sin helse... og det vet vi ikke alltid om.
Takk for oppmerksomheten. Det var godt å få sagt det. :p
Men altså. Jeg har lest masse på forumet. Og en del steder skrives det om at man serverer f.eks kaker med kunstig søtning uten å si noe om at det er noe uvanlig med kaka. Jeg forstår godt hvorfor man vil gjøre det slik. Enten for å slippe å føle seg annerledes selv, eller for å se om andre liker f.eks kaka hvis de ikke har "forhåndsdømt" den.
Jeg har etiske betenkeligheter med dette + egenopplevde dårlige erfaringer. Jeg mener at når man står overfor en kake, en dessert, vafler, et glass saft... etc, så forventer man at dette inneholder de vanlige ingrediensene dersom ikke annet har blitt sagt.
Jada, jeg vet at vi her inne på Lavkarbo.no er samstemte i å forbanne sukker. Sukker er farlig. Jeg er enig i det, men allikevel synes jeg det må være opp til hver enkelt "vanlige person" å bestemme om de vil spise litt sukker eller ikke. Selv om vi er frelst på lavkarbo, må vi akseptere at ikke alle lever sånn. Og at det må være lov å kunne anta at når man spiser et kakestykke, så er det sukker man får i seg. Vil man ikke ha sukker, får man heller la være å spise en kake ingen har sagt er sukkerfri.
Mine egne dårlige erfaringer med dette handler om at jeg tåler aspartam svært dårlig. Tåler faktisk bittelitt nå som jeg har lagt om kosten, men før tålte jeg det ikke i det hele tatt! Jeg får magekramper, dårlig allmenntilstand og etter en stund kraftig diaré. De gangene det skjedde fordi en eller annen valgte å tie om innholdet i det de serverte... ble jeg ærlig talt litt sur. Kvelden ødelagt... og det kunne vært unngått.
Og hva med diabetikere? F.eks de som bruker insulinpumpe... og tilfører kroppen det de antar er en passelig mengde insulin for å hanskes med den posjon sukker de har tenkt å spise? Kan det ikke være litt uheldig at noe de tror er fullt av sukker viser seg å være sukkerfritt?
Eller hvis vi snur litt på det. Hva hvis det er andre i selskapet som også lever sukkerfritt? At de velger å avstå fra kaker, fordi de tror de ikke kan spise dem? Kanskje de ville blitt kjempeglade for å få vite.
Poenget mitt med dette innlegget er altså at jeg synes man skal være ærlige om hva det man serverer inneholder. Som en generell regel. Særlig gjelder dette dersom man ikke kjenner de som skal spise det så godt. Selv om vi synes det er litt småflaut å innrømme at vi har et annerledes kosthold. Andre mennesker har andre utfordringer i sine liv og med sin helse... og det vet vi ikke alltid om.
Takk for oppmerksomheten. Det var godt å få sagt det. :p