View Full Version : Skallet sitter fast på kokte egg
Er det noen husmødre her som kan fortelle en stakkars blondine hvordan hun skal koke egg uten at skallet sitter fast i hviten??
Noen ganger skjer det.. andre ganger ikke.. jeg mener å ha hørt noe en gang om avkjøle/ikke avkjøle, eller noe i den gata :o
åååh, det er så irriterende! Det finnes sikkert smartere triks, men jeg har billigeggene stående i romtemperatur og da skjer det ikke så ofte. Spiser jo uansett så mye egg, så de rekker ikke bli råtne.
Er dessverre ikke husmor... og opplever det samme som deg.
Hvis jeg koker f.eks to egg, så kan det ene være helt fint å skrelle, mens det andre er noe herk. Å disse blir jo avkjølt på samme måte.
Kanskje det er egget sin feil?? :-)
Det er lurt å romtemperere egget før koking, og la det ligge i kaldt vann en stund etter koking. Og forøvrig er det sånn at jo ferskere egg, jo større sjans for at hviten henger fast.
Det er jo godt å vite at man spiser ferske egg ihvertfall :p Det ser ut til at det kan være noe i det med temperaturen i egget før kokingen også.. i min "desperate" jakt på en løsning, så er det flere steder foreslått. Takk for svar :)
Jeg vet det har noe med vann, avkjøling og sånt å gjøre men jeg glemmer alltid ut triksene. Men jeg har sjelden problemer med det, og jeg pleier å koke dem rett fra kjøleskapet, avkjøle dem med EN gang i isende kaldt vann og IKKE la dem ligge lenge i vannet. Før lot jeg dem ligge i vannet og da var de umulige å skrelle.
Jeg vet det har noe med vann, avkjøling og sånt å gjøre men jeg glemmer alltid ut triksene. Men jeg har sjelden problemer med det, og jeg pleier å koke dem rett fra kjøleskapet, avkjøle dem med EN gang i isende kaldt vann og IKKE la dem ligge lenge i vannet. Før lot jeg dem ligge i vannet og da var de umulige å skrelle.
Nøyaktig det jeg pleier å gjøre og, ofte med det resultatet at det bare blir grams igjen.. lurte en stund på om jeg kokte de for lenge, men jeg liker ikke bløt plomme så det er ikke noe alternativ med kortere koketid :rolleyes:
Har det noe med noe å gjøre i det hele tatt?? Det visste jeg ikke ;)
Forøvrig uten sammheng med innlegget; Jeg har akkurat i dag oppdaget at plommen i økologiske egg smaker mye bedre og mye mer enn i andre egg:D
Jaa økologiske egg smaker bedre. Bare synd de er så dyre, vi spiser altfor mye egg til å kunne prioritere økologiske. :s
Skallet løsner etter kokingen dersom du har iskaldt vann og lar dette renne over eggene. Dette sier jeg at jeg kan ganske godt nå for jeg lager 7 egg til de på jobb hver dag i tillegg til de jeg lager til meg selv - funker hver gang :) (bare vær nøye med å ikke ha dem i det iskalde rennende vannet for lite for da kan det gå galt igjen ;) )
Tar eggene rett fra kjøleskapet og legger de i kaldt vann. Tar tiden fra vannet koker og avkjøler de med en gang i kaldt vann en stund. Har ikke problemet.
Skrell egga i vatn, enten i ein bolle, eller rennande vatn, då får ein skalet av lett!
Hentet fra egg.no:
"Romtemperering av egg
Eggets egenskaper kommer best frem når eggene er romtemperert. Vi får høyere volum under pisking. Det er lettere å få med all eggehviten, som ellers har en tendens til å henge litt igjen i skallet. Det er også lettere å få skilt plommen fra hviten. Kokte egg kan være vanskelig å skrelle når de ikke har vært romtemperert før koking. Romtemperering av egg minsker derfor svinnet og øker utnyttelsen av råvaren."
Kan virkelig anbefale en tur til egg.no (http://www.egg.no)!
Mange fine artikler og tips der :smile:
Etter at jeg begynte å oppbevare eggene i romtemperatur, forsvant problemet med de fastsittende skallene.
I påsken kokte sønnen egg til lunsj.
Skallet satt fast igjen!:eek: Men bare på 2 av 7 egg.:confused:
Forklaring: han hadde brukt 2 av eggene som kom rett fra butikken og var mye kaldere enn de 5 vi hadde hjemme fra før!
Så jeg tror på at det hjelper med romtempererte egg, ja!
skyll dem i kaldt vann, evt legg dem i en bolle med kaldt vann i ca 1 min rett etter at dem er kokt. Da sitter ikke skallet fast:-)
Det er lurt å romtemperere egget før koking, og la det ligge i kaldt vann en stund etter koking. Og forøvrig er det sånn at jo ferskere egg, jo større sjans for at hviten henger fast.
Kanskje derfor jeg alltid sliter med eggene fra våre høner? Hender jeg koker kjøpeegg sammen med de fra våre høner og da sitter alltid skallet fast på de hjemmeproduserte.. Men de er jo alltid helt ferske da. Kjøpeeggene er sjelden veldig ferske.
...eggene fra våre høner...
*fullstendig off topic forøvrig*
ÅÅÅ hjemmelagte egg. Barndomsminner. Kan man ha høns i rekkehushage tro?
Om skallet løsner lett eller ikke har sannsynligvis med hvor ferske de er. Jo ferskere egget er, jo fastere sitter skallet. Avkjøl dem godt før du forsøker å skrelle dem. Det kan også hjelpe å holde dem under kaldt vann mens du skreller dem.
Lykke til.
Jeg har også høner å de skallet henger nesten bestandig fast fordi eggeen er så ferske, etter vert som egget blir gammlere så trekker den tynne hinnen som eggehviten og plomma ligger i seg mere og mere fra skallet.
Jeg har hørt at det hjelper å ha litt salt i vannet når man koker de.
Jeg synes butikkegg smaker høgg.
Har en bi smak på en måte.
Har hørt om folk som er allergiske mot egg som kan spise egg fra hagehøns, sier litt om hvor mye rart verpe hønene får i seg.
Jeg har også egne høner og eggene derfra smaker garantert best ja! Men jeg kan ikke bruke dem som hardkokte egg - skallet sitter bom fast og resulterer bare i masse irritasjon!!!
Jeg synes butikkegg smaker høgg. Har en bi smak på en måte.
Takk for at du får meg misunnelig.... blæh! hehe! :lol: *jeg vil også ha egne høner*
Areola har visst en super greie her... noe med bakepulver... så kan man blåseut egget eller no sånnt... ta å rop på henne. Hun kan forklare!
*fullstendig off topic forøvrig*
ÅÅÅ hjemmelagte egg. Barndomsminner. Kan man ha høns i rekkehushage tro?
Godt mulig, men om du har hane, kan du bli bedt om å slakte hanen om den galer for mye;) Også må du ha et sted å gjøre av møkka så det ikke lukter for naboene.. Veldig godt gjødsel, så det kan hende naboene blir veldig glad i deg:D Vi bor på gård vi da...
trillian78
08-04-10, 23:24
Kan bekrefte det med bakepulver. Etter at jeg begynte å ha en teskje bakepulver i kokevannet har jeg aldri hatt problemer med skall som sitter fast. Selv ikke på ferske egg. Skallet nærmest detter av av seg selv :D Skyller fortsatt eggene i kaldt vann etter koking også da.
Areola har visst en super greie her... noe med bakepulver... så kan man blåseut egget eller no sånnt... ta å rop på henne. Hun kan forklare!
Her (http://ordentligmat.no/2009/10/skrell-egg-uten-a-skrelle/) er videoen med blåsing av egg ut av skall/skrelling av egg uten å skrelle.
Her (http://ordentligmat.no/2009/10/skrell-egg-uten-a-skrelle/) er videoen med blåsing av egg ut av skall/skrelling av egg uten å skrelle.
Fantastisk!!
Opprinnelig lagt inn av martefie, her (http://forum.lavkarbo.no/showthread.php?p=859752#post859752).
*fullstendig off topic forøvrig*
ÅÅÅ hjemmelagte egg. Barndomsminner. Kan man ha høns i rekkehushage tro?
Godt mulig, men om du har hane, kan du bli bedt om å slakte hanen om den galer for mye;) Også må du ha et sted å gjøre av møkka så det ikke lukter for naboene.. Veldig godt gjødsel, så det kan hende naboene blir veldig glad i deg:D Vi bor på gård vi da...
Jeg bor i et boligfelt jeg, går helt fint å ha noen dverghøns f.eks uten hane.
Mille fleur eller Devrg kochin f.eks
En av hønene vil ta over rollen som sjef å holde styr på tuppene.
Jeg var hane løs en periode å da begynnte sjefshøna å gale...eller hun prøvde da. :p
Jeg har hatt flere haner, men passet på å slippe de ut ikke alt for tidlig og få hanen inn ikke alt for selnt.
Så har jeg godt isolert hønsehus så naboene ikke hører det om hanen skulel finne på å bråke på natta.
Om hanen galer midt på adgen er vel ikek noe værre en hunder som bjeffer eller folk som jobber i hagen f.eks.
vBulletin® v3.7.2, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.