View Full Version : Bryllup
Hei, dere som har vært med på liknende saker, hva gjør dere?
Skal i bryllup 12 juni, det er min niese som skal smies, og jeg funderer på...
Kanskje en bare skal ta grønnsaker og kjøtt til middag? Om noen spør, så har en jo sjansen til å spre budskapet :)
Til kakene...hva gjør en der? Tips?
Med så nær familie hadde jeg sagt i fra og fått "spesial"- middag. Er jo ikke vanskelig å lage et par tallerkner uten poteter og med mer lovlige grønnsaker! Gubben tåler ikke fisk og får alltid en annen forrett feks.
Til kakene hadde jeg bedt om/tatt med en bolle bær og en mugge fløte, evnt en lavkarbokake! Ofte er det gamle onkler eller besteforeldre med dia2 tilstede også!;)
Jeg ville aldri bedt folk om å forandre bryllupsmenyen sin for min skyld. Jeg hadde enkelt og greit forsynt meg av kjøtt og grønnsaker og bare latt poteten være. Og så hadde jeg kost meg med et glass vin og latt kakene være. Eventuelt tatt et minimalt kakestykke og tenkt at det fikk være nok. :)
Er jo ikke snakk om å endre menyen, bare være litt fleksibel i serveringen.
Om noen i nær familie var allergisk mot en type mat, ville man da ha servert det i bryllupet? Neppe!
Min venninnes brylup ble timet, planlaget og tilrettelagt rundt hennes mors diabetes og når hun pleide å spise etc! Hva som passet 84 andre gjester ble ikke nevnt en gang!:p
Og i mine kretser e det vanlig at mange har med seg kaker, så ingen ville reagert om jeg hadde med en ekstra.(Pleier å lever 4-5 kaker pr bryllup uansett!)
Elizabethcita
22-05-10, 11:25
Da vi gifta oss hadde vi både dia1/2, glutenallergi og vegetarianere blant gjestene, samt et par (deriblant meg) på lavkarbo. Nå gjorde vi det jo enkelt for alle med middagen i og med at vi hadde koldtbord, men det var absolutt ikke mye ekstraarbeid å skaffe feks, glutenfritt brød, dia-is og lage et par kaker som alle kunne spise. Nå er det kanskje litt spesielt for oss, for både jeg og mannen min har restriksjoner på hva vi kan/skal spise, og da vet vi hvor ekkelt det er for andre som har samme utfordring. Men jeg tror nok det er flere enn oss som vil at gjestene også skal ha det best mulig når de feirer brudeparet :)
Jeg tror jeg ville spurt brudeparet hva som skal serveres, og evt spurt om det gikk an å fjerne det usunne og legge på mer av det sunne på din tallerken, evt om du kunne ta med mat selv for oppvarming. Så vet du iallefall hva du har å forvente når du kommer dit. Litt lettere å planlegge da... :)
Hvor ofte er du egentlig i bryllup til nære slektninger? De har sikkert lagt masse omtanke i meny og dessert. Kjør på og legg inn en planlagt utskeielse. Du legger like lite på deg på en dag som du slanker deg på en enkelt dag. Kjør eventuelt faste dagen etter og nullkarbo 2-3 dager etter det igjen, så er du back in business. Vi må ikke bli helt fanatiske heller.
Dessertspisingen min er begrenset til slike anledninger. Da velger jeg meg ut den beste desserten av alle, og nyter den saaakte og lenge. Legger all dårlig samvittighet til side og tenker i mitt stille sinn at dette gjøre jeg "because I deserve it" :)
Så blir det gjerne to uker med søtsug og knallhard selvbeherskelse etterpå. Men det er i hvert fall mine nære verdt.
Helt enig med Chunky. :ja:
så enig så enig ,,en kan ikke forlange og bli tatt hensyn til i sånne annledninger,, er jo bare og forsyne seg med det en KAN spise ,og la resten være ,, så enkelt er det
Jeg skal i bryllup den 25.juni, og er faktiskt blitt bedt om å ta med lavkarbokake!! Jeg, brudens mor og brugdommens mor går på lavkarbo. Synes det er helt genialt! Så da tar jeg med sjokoladekake, enkelt og greit! Jeg er veldig åpen om mitt kosthold, og ønsker ikke en slik utskeielse. :-)
Til middagen så spiser jeg det som jeg kan, og lar resten ligge. Jeg vet at brudeparet ikke bryr seg om det, og det er det viktigste! De respkterer det, og støtter meg :-)
Når det gjelder forretter er jeg så vandt til å få servert skalldyr (som jeg ikke kan fordra) og i alle selskaper jeg er så lar jeg denne være. Orker ikke spise reker/kamskjell ol for så å være kvalm i mange timer etterpå. Og jeg har faktisk aldri blitt møtt med negative reaksjoner, heller at folk synes "synd" på meg som ikke har spist.. hehe..
Så hadde jeg vært deg, så hadde jeg spurt om jeg kunne tatt med lavkarbodessert, og spist det som er lavkarbo av resten av maten. Og sørge for at du ikke kommer skrubbsulten til middagen :-)
Jeg skal i bryllup til sommeren og da kommer jeg til å legge inn planlagt utskeielse på den dagen. Jeg liker ikke poteter så det er null stress, men jeg vet faktisk ikke om det skal være middag eller koldtbord så vi får se :) Blir det koldtbord så har jeg jo ikke noe problem. Jeg kommer jo uansett til å drikke den dagen så da er kanskje ikke så viktig hva man gjør uansett ;) Et bryllup får man unne seg synes jeg :p
Man skal huske at dette er bryllupsparets dag og ikke din dag. Det finnes grenser hvor langt man skal dra lavkarboegoismen. Etter snart to år på lavkarbo, ser jeg hvor utrolig selvsentrert jeg var i begynnelsen. Heldigvis har jeg fått et litt mer avslappet forhold til det nå. Selvfølgelig vil mange brullupspar forsøke å tilrettelegge - ikke nødvendigvis fordi de ønsker det, men fordi de vil være sikker på at slike særheter ikke ødelegger dagen. Tidligere har jeg vist at lavkarbo utgjør ca 150 kalorier i gevinst per dag sammenlignet med høykarbo. Vær nå grei og spander på dem disse stusselige kaloriene, eller ta en halvtimes rask gange etterpå. Blir litt oppgitt over slike diskusjoner, jeg. Blir som om Grethe Roede-tilhengere skulle nektet å spise saus, rødt kjøtt eller fet fisk i et brullup. Hva hadde dere syntes om det?
Men Chunky, noen av oss kan ikke spise den ene poteten og det ene flotte kakstykket uten å gå opp et par kilo. Og det hjelper ikke meg å gå en tur. Jeg sliter da for svingende med 3 av 4kg jeg gikk opp i påska og da åt jeg lavkalori( hadde halsbetennelse og fikk nesten ikke noe ned).
Jeg bare legger til sides potene og det jeg ikke kan spise, om noen synes det er frekt, så få det bare være. Ingen sier en diabetiker er frekk om h*n ikke spiser kake;)
Jeg forventer ikke at noen skal legge til rette for meg med spesialmat og jeg kan ikke se at BitTorres sier det heller?
Men Chunky, noen av oss kan ikke spise den ene poteten og det ene flotte kakstykket uten å gå opp et par kilo. Og det hjelper ikke meg å gå en tur. Jeg sliter da for svingende med 3 av 4kg jeg gikk opp i påska og da åt jeg lavkalori( hadde halsbetennelse og fikk nesten ikke noe ned).
Jeg bare legger til sides potene og det jeg ikke kan spise, om noen synes det er frekt, så få det bare være. Ingen sier en diabetiker er frekk om h*n ikke spiser kake;)
Jeg forventer ikke at noen skal legge til rette for meg med spesialmat og jeg kan ikke se at BitTorres sier det heller?
Neida, og det er heller ikke det jeg mener. Jeg går også opp et par kilo vann på en potet eller et kakestykke. Men jeg er så heldig å bli kvitt det vannet i løpet av en ukes tid med knallhard lavkarbo. Poenget mitt er at man ikke legger på seg fett av å skeie ut en gang eller to i året. Og det er heller ikke noe problem å legge igjen poteten og droppe kakestykket. Men å forlange spesialmat i et bryllup fordi man slanker seg, blir litt for drøyt for meg (nå). Så vi er vel egentlig enige?
Det skal sies at jeg spiste min første potet på 18 måneder for et par uker siden, så jeg skjønner poenget.
Edit: Jeg har forresten konvertert aldri så lite. Nå lever jeg 100% lavkarbo, men også relativt lavkalori. Spiser masse og sunt, men har to tanker i hodet samtidig. Det fungerer veldig bra.
Nei, vi er vel forsåvidt enig der.. Men nå har jeg blitt mye mere forsiktig med å skeie ut, før gikk vannet av i løpet av ei lita uke, nå tar det mye lengere tid, selv med bare kjøtt og flesk.. I fjor sommer kunne jeg spise en softis og vannet gikk av, nå går det jagg ikke av:(
Elizabethcita
22-05-10, 19:47
Jeg har vært i en del festlige lag det siste året (en haug med runddager, konfirmasjoner osv), og har funnet ut at jeg MÅ være "sær" på det jeg spiser. Nå har jo selvfølgelig det noe med MEG å gjøre, fordi jeg er syk i utgangspunktet, og blir SKIKKELIG syk av å spise mat jeg må unngå til daglig. Derfor har jeg i alle sånne lag bedt om å få ta med egen mat til meg selv, såfremt ikke min superdupre svigermor organiserer festen. (snakk om snill dame altså!!) Jeg har altså valget mellom å være litt sær eller å være et skikkelig dårlig selskap som ligger på en sofa og sover... jeg tror de rundt meg også er glade for at jeg da heller velger å stå fast på egen mat :)
Nå reagerer jo ikke alle like sterkt på slike utskeielser som meg (og, ja, jeg mener at man godt kan få samme tallerken som andre i mange tilfeller, og bare ikke spise det usunne), Og jeg aner selvfølgelig ikke om trådstarter får sukker-hangover, men jeg vil bare få frem at for mange handler dette mer om helse enn om vekt, selv om det ofte er vekta det snakkes mest om.
Kremt...Bare for å ikke virke som noe overmenneske her altså, så skeier jeg glatt ut innimellom også, men nesten bare i "kontrollerte former" hjemme når jeg ikke har noen planer de neste dagene, sånn at jeg ikke trenger å gjøre noen aktiviteter/møte så mange folk i den tilstanden...
Men: Det er meg, og alle er (heldigvis) ikke som meg ;)
For en tåpelig diskusjon! Tråden starta med ei som bare søkte råd, så skal dere krangle om hva som er rett og galt?
Noen har ikke LYST å skeie ut! Det må respekteres like mye som at dere andre VIL skeie ut. Synes den her utskeiinga til mange bare er rar, jeg. Hva er vitsen med å skeie ut om du blir dårlig av det?
Personlig blir jeg skikkelig dårlig i magen om jeg spiser hvitt. Jeg blir så dårlig at jeg bare vil gå hjem og ikke feste natten lang. Hvor trasig er ikke dét for brudeparet?
Er så tungt å presse seg gjennom flere timer i lystig lag om en er så oppblåst at du føler at du holder på å sprenge! Bryllup er en fest der alle skal kose seg! Synes nå jeg.
Greit at det er brudeparets dag, men jeg tror virkelig ikke brudeparet er så EGO at de ikke ønsker at gjestene skal ha det fint! Da er de bra sprengt i hodene sine, unnskyld meg.
Det er ikke snakk om fullstendig endring av meny for alle gjestene. Det sier seg selv!
Så BitTorres; om du ønsker en trivelig dag uten magetrøbbel og dårlig form, lag din egen lavkarbokake og ta med og la vær å spis potetene. Det er MITT råd!
Synes man skal få lov til å vær så lavkarboego, som Chunky sier, at du får en fin dag.
Du trenger kanskje ikke telle karbo den dagen, men bare bruke sunn fornuft. Litt må man som sagt unne seg ved slike anledninger.
Men ærlig talt: Hvem bryr seg om du har med ei kake som ikke alle andre liker? Tenk på alle de som har intoleranser som gjør at de kan DØ om de får i seg en matvare, er det noen som absolutt må servere dem det da? Om de dere andre er i bryllup til er så kjipe, ja, synd for dere, sier jeg bare! Tenk å være så lite omtenksom at de blir fornærmet eller synes det er et ekstra "slit" om du ikke spiser all karbomaten de serverer, selv om du blir nærmest syk av det... Det er ikke synd i oss som spiser lavkarbo, vi er heldige som har funnet en måte å føle oss bra på.
Men for dere som synes at utskeiing er greit; enjoy :) Heldig er dere.
Det er jo forskjell på folk, jeg mener - hvorfor man spiser lavkarbo. Gjør man det bare fordi man vil gå ned i vekt, og generelt leve et sunnere liv, er det én ting. Gjør man det fordi man faktisk allerede er blitt syk, og lavkarbo er veien ut av sykdommen, er det en helt annen ting.
Ingen ville noen gang forventet at en person med diabetes skulle spise sukker av høflighetsgrunner.
(Og når jeg sier ingen, er jo det selvsagt helt feil, vet om mange som nøder andre til å "ta bare én bit, da! Ikke vær så sær!" Akkurat som en slektning av meg som skulle lære mannen å drikke med måte, ved å servere alkohol på festen vi hadde den dagen han kom ut av rehabilitering...
MEN, ingen normale mennesker, da.)
Alt kommer an på omstendighetene, men uansett må man vel ikke lage så stort poeng ut av det? Om det serveres mat med poteter, ikke spis potetene. Det er da alltid noen som ikke spiser opp maten.
Uansett, IKKE bruk et bryllup til å misjonere, det mener nå jeg i alle fall er meget upassende. (Med mindre bruden og halve slekta allerede er frelste, da.)
Photobscura
22-05-10, 22:58
Enig i at dette blir en litt tåpelig diskusjon, og jeg tror man må tilpasse seg etter hva man faktisk selv tolererer. Jeg blir ikke så ofte invitert i bryllup (ikke så mange jeg kjenner som gifter seg, gitt), og om jeg blir det, så er det nesten alltid ytret ønske om å nevne hva man kan og ikke kan spise, ettersom min omgangskrets består av både veggiser og veganere og what not.
Jeg tilbyr meg alltid å ta med egen kake til sånne anledninger, og det har jeg aldri opplevd at folk blir mindre enn kjempeglade for!
Om jeg først blir invitert i bryllup, så er det som regel til nære venner, og jeg er ganske sikker på at de ikke ønsker at gjestene deres skal gå i narkomodus fordi de ''må'' spise dessert.
Come on, folkens! Det er jo ikke verre enn å unngå å spise det man ikke tåler. Og sånn ellers; hadde dere forventa at en allergiker spiste noe h*n ikke tålte i deres bryllup, eller at en veggis slengte alle prinsiper på båten fordi det er deres dag?
Mat og følelser, ass ...
Jeg er selv brud i år og er veldig bevisst på dette med folks matvaner... i tillegg til at brudeparet er lavkarbo-spisende (samt et par andre av gjestene) har vi vegetarianere, veganere og allergikere på gjestelisten. Enkelte av gjestene er også av sorten som absolutt ikke kan spise middag uten poteter ;)
Poteter vil bli servert til middagen for de som vil ha det men det kommer ikke ferdig på tallerken så folk kan velge å la være å ta poteter. Vegetarianere/Veganere vil få servert passe mat og vi sørger for en annen dessert til de som er gluten-allergikere. Selv har vi planlagt kontrollert utskeielse i vårt eget bryllup og skal spise vår favoritt syndige dessert ;) Det vil nok likevel være en lavkarbo-kake på kakebordet tenker jeg :)
Det jeg forsøker å si er at vi tar hensyn til gjester med spesielle behov - vi vil jo at de skal kose seg! Likevel, jeg hadde nok blitt litt småstressa om hver gjest skulle ha med seg sin egen kake.. Da hadde jeg nemlig forspist meg, kakemons som jeg er..
Jeg må jo takke for alle som har kommet med sine tanker, meningner og råd. Det var det jeg håpet på, sånn at jeg fikk input til å hjelpe meg til å ta avgjørelsen selv. Niesen min og jeg er forresten ikke "that close". Vi ser hverandre kun i konfirmasjoner og bryllup. Og i en og annen gravferd. I snitt hvert 5 år. Hun er jo over 30, og Brudgommen aner jeg ikke hvem er engang :). En mann i 40 åra, tror jeg.
Lavkarbo kake synes jeg er en god ide. Jeg synes ikke at et Bryllup er en slags unnskyldning for å bli dårlig. Jeg samler ikke på meg vann, jeg går ikke opp i vekt eller noe, men jeg blir dårlig av det. Kroppen min har ikke behov for å få hvitt mel, raffinert sukker eller transfett, uansett om to mennesker skal gifte seg eller ikke. Dessuten vet jeg at både bruden og moren hennes (min tidligere svigerinne) til tider har vært inne på lavkarbo, da begge sliter med overvekt. For alt jeg vet, kan det hende at de spiser det fast nå også.
Så jeg tror valget faller på en lavkarbokake. Eller fløte og bær. Noe enkelt. Skal tross alt kjøre fra Ørje til Sandefjord, så det må bli noe som enten tåler varme, eller får plass i en kjølebag :)
Jeg skal i tre brylluper i sommer og har ikke tenkt å sprekke på dem. Jeg håper jo at et par av dem kanskje har koldtbord, men hvis ikke så bare ligger jeg unna poteten og så får jeg rett og slett fiske frem litt viljestyrke og hoppe over dessert og kaker. Jeg er tross alt på slankern, så da får man ofre noe, tenker jeg. Er man riktig heldig så er det noe bær og fløte på bordet, men de bærene er jo som regel søtet med vanlig sukker.. Så kanskje man lager seg en stor kopp kaffe med rikelig med fløte. :) Men det er jo meg.. Hadde det vært bare ett bryllup i sommer så hadde jeg nok vurdert en sprekk..
vBulletin® v3.7.2, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.